files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Do chrámu v Ruskej Bystrej pribudol šesťjazyčný audio-sprievodca

Drevený chrám v Ruskej Bystrej dostal k 10. výročiu zápisu na Zoznam svetového dedičstva UNESCO cenný darček. Do cerkvi pri slovensko-ukrajinskej hranici pribudol turistický sprievodca v šiestich jazykoch. Obnovy sa dočkali aj informačné tabule pri chráme.

Turisti prichádzajúci do najvýchodnejšieho spomedzi slovenských drevených chrámov zapísaných na Zoznam svetového dedičstva UNESCO sa môžu tešiť na modernú novinku. V rámci projektu, ktorý cez organizáciu Košice Región Turizmus finančne podporil Košický samosprávny kraj, v Ruskej Bystrej pribudol audio-sprievodca v šiestich jazykoch. „Návštevníci chrámu takto dostanú ucelené informácie o jeho histórii a význame. Okrem slovenčiny si môžu zvoliť anglický, nemecký, poľský, maďarský a ukrajinský jazyk. Ďalej tak posilňujeme turistickú atraktívnosť tohto bodu, ktorého potenciál nie je, aj vzhľadom na jeho komplikovanejšiu dostupnosť, naplno využitý," uviedla výkonná riaditeľka krajskej organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Spolupráca obce a krajskej organizácie cestovného ruchu už vlani priniesla prvé ovocie. Zlepšenie dostupnosti a sprevádzania v chráme malo okamžite za následok zvýšenie návštevnosti. V tomto roku nasledoval ďalší krok, ktorý do drevenej cerkvi z 18. storočia prináša modernú technológiu. „Cestu si k nám nachádzajú turisti z rôznych končín sveta, dokonca aj z Kanady či USA. V našej obci nie je jednoduché zabezpečiť kvalifikovaného sprievodcu, ktorý by navyše dokázal podať výklad v šiestich jazykoch. Audio-sprievodca toto biele miesto zapĺňa a ja verím, že k nám pritiahne ďalších návštevníkov," konštatuje starosta obce Ruská Bystrá Ján Sakulič.


 
Náklady projektu, ktorý zahŕňal aj modernizáciu info-tabúľ a navigačných prvkov pri chráme, boli 6.000 eur. Financovaný bol cez program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita, v rámci mechanizmu TOP lokality. „Svetové dedičstvo UNESCO je vo svete často skloňované ako nástroj udržateľného cestovného ruchu. Sú totiž miesta, ktoré sú z roka na rok turistami viac preplnené. Na druhej strane, existujú miesta, a to je aj prípad Ruskej Bystrej, s ktorými stačí systematicky pracovať a práve svojou exkluzivitou pritiahnu pozornosť návštevníka. Verím, že investícia, ktorá vniesla na historické miesto kúsok technologickej epochy, sa nám vráti," vyhlásil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.



Uverejnené: 22.10.2018 10:09:53 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.