files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Európske dobrodružstvo ukončila Iuventa so vztýčenou hlavou

Dve súťažné kolá trvala púť michalovskej Iuventy tohtosezónnou európskou pohárovou scénou. Zverenky trénera Petra Hatalčíka v Pohári EHF poľahky prešli prvou prekážkou v podaní holandského majstra VOC Amsterdam. Druhá, dánsky majster z roku 2017 Nykobing Falster Handbold, bola pre nich už neprekročiteľnou. Michalovčanky sa po domácej prehre 26:29 a porážke 22:29 v Dánsku do tretieho eliminačného kola neprebojovali.

Reálne európske zrkadlo

Treba podotknúť, že jedenásťnásobný slovenský majster vypadol so vztýčenou hlavou. Po ročnej európskej odmlke totiž ukázal herný progres a hlavne v domácom zápase nechal na palubovke všetko. „Zápasy s Nykobingom nám nastavili európske zrkadlo. Ukázali, kam patríme a kde je svetová špička,“ zdôrazňuje lodivod michalovskej Iuventy Peter Hatalčík. Jeho zverenky boli hlavne doma blízko k cennému skalpu semifinalistu Pohára EHF z roku 2017. Nakoniec sa ale v Chemkostav aréne, ale aj následne v Dánsku ukázali skúsenosti a kvalita favorizovaného celku. „Je potrebné skonštatovať, že Nykobing hral oveľa lepšie doma, ako u nás. To sme ale vedeli už pred odvetou. Vo všetkých činnostiach boli jeho hráčky lepšie. My sme však statočne bojovali. Vzhľadom na kvalitu či šírku kádra sme uhrali čestné výsledky. Bolo to hlavne vďaka bojovnosti a prístupu dievčat,“ pokračoval Peter Hatalčík.

Kormidelník Iuventy je s európskym vystúpením svojho tímu spokojný. „Vždy sa nájdu nedostatky. Vieme o nich. Musíme ale byť realisti. Pracujeme s tým, čo máme. Dievčatá sa zhostili pohárovej epizódy dobre. Teší ma, že si zahrala každá hráčka a šancu pričuchnúť k pohárovým zápasom dostali aj naše mladé nádeje. Niektoré sa zhostili príležitosti viac ako slušne. Napríklad Holejová zahrala na ľavej spojke veľmi dobre.“

Návrat domov so štrnásťhodinovým meškaním

Po nedeľňajšom odvetnom stretnutí si Michalovčanky rozložili stan v hlavnom meste škandinávskej krajiny Kodani, odkiaľ mali v pondelok večer letieť do Viedne. Ich let ale meškal zhruba hodinu, čo im spôsobilo výrazné problémy. Vo Viedni totiž nestihli let do Košíc a tak museli prenocovať v metropole Rakúska. Odlet do Košíc sa im podaril až na druhý pokus, v utorok krátko predpoludním. Do Michaloviec nakoniec odrazili až v utorok poobede, s viac ako štrnásťhodinovým meškaním. Mimochodom, Michalovčanky sa doma dlho neohrejú. Po stredajšom a štvrtkovom tréningovom procese totiž už v piatok cestujú na ďalší trip, teraz do Českej republiky, kde v sobotu absolvujú najskôr duel siedmeho kola MOL ligy v Plzni a následne v nedeľu predohrávku desiateho kola v Písku. „Čaká nás ďalšie dlhé cestovanie. Návrat z Dánska nás dosť rozbil. Hneď v piatok cestujeme vlakom do Prahy. Odtiaľ naberáme smer Plzeň a v nedeľu Písek. A to ešte neviem, koho budem mať k dispozícii. Stále nemôžem rátať s Kišikovou, k dlhodobo zraneným pribudla aj Janičičová. Na dvojzápas zrejme pôjdeme v oklieštenej zostave. Dúfam, že to prežijeme bez straty kvetinky,“ podotkol tréner aktuálneho lídra MOL ligy.

Vypadnutie so cťou

Hádzanárky Iuventy Michalovce sa po ročnej odmlke vrátili na európsku pohárovú scénu. Tentoraz s oveľa mladším kádrom, ako pred dvoma rokmi, kedy uhrali tretie kolo Pohára EHF. Obavy, že družstvo sklame, ostali nenaplnené. Zaujal hlavne ľahký prechod cez holandského majstra VOC Amsterdam. Ako sa čakalo, dánsky Nykobing sa im už prekročiť nepodarilo. Vypadli tak v druhom kole Pohára EHF. Pre niekoho možno skoro, no pre znalcov súčasných pomerov so cťou. V oboch zápasoch s dánskym tímom vydali Michalovčanky zo seba maximum a desaťgólová strata na Nykobing rozhodne nie je hanbou.

Nedá sa mi na záver nepristaviť aj pri kuvičích hlasoch. V lete, po tom, čo bolo jasné, že trénerom Iuventy sa stane Peter Hatalčík, prišli viaceré, že to nie je dobré riešenie. Už teraz ale môžeme povedať, že skúsený lodivod so svojím tímom nielenže nadviazal na koniec lanskej sezóny, ale družstvo ešte výkonnostne pozdvihol. Nykobing mu síce vystavil očakávanú stopku, ale v Iuvente sa môže každý každému pozrieť do očí. To po vypadnutiach v európskych pohároch nebolo v minulosti zakaždým. Európske zrkadlo síce ukázalo, že špička Michalovčankám unikla, no ukázalo aj to, že mladé družstvo je vývojaschopné a má pred sebou budúcnosť. A to je dôležitejšie konštatovanie, ako to, že Iuventa vypadla s dánskym favoritom...

Peter Brendza



Uverejnené: 24.10.2018 17:34:37 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.