files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V priestoroch Zlatého býka vznikne mestská galéria a turistické centrum

V priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Zlatý býk v Michalovciach vznikne mestská galéria a moderné turistické informačné centrum. Mesto uspelo s projektom s názvom Umením búrame hranice v programe cezhraničnej spolupráce 2014 - 2020 Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine. Rekonštrukčné práce by sa mali začať budúci rok a potrvajú tri roky. Celkový rozpočet projektu je 1.298.917 eur, pričom nenávratný finančný príspevok je  999.999,24 eura.

Podľa Jany Machovej z Mestského úradu v Michalovciach projekt pomôže zachrániť národné kultúrne pamiatky Zlatý býk v meste Michalovce a Sovie hniezdo v meste Užhorod, prinavráti im zmysluplný obsah a funkciu. "Budú vytvorené mestské galérie a profesionálne turistické informačné centrá európskeho štandardu. Rekonštrukcia budovy Zlatý býk obsahuje aj vybavenie a zariadenie priestorov, inštalovaný kamerový systém, galerijný systém, nábytok, ozvučenie, prezentačný systém a potrebné IKT vybavenie. Súčasťou projektu je množstvo sprievodných aktivít, ambíciou ktorých je zvýšiť návštevnosť  galérií, vtiahnuť ľudí do kultúrneho diania inovatívnymi tvorivými formami. Rovnako zvýšiť informovanosť o susedných regiónoch prostredníctvom smart aplikácií, tvorivých dielní, sympózií,  ponúknuť prehľad komplexných služieb v oblasti cestovného ruchu v regiónoch Zemplín, Zemplén a Zakarpatie vo viacerých jazykových mutáciách," priblížila Machová.

Po rekonštrukcii objektu a vytvorení galérie a turistického informačného centra sa podľa jej slov v rámci projektu budú realizovať cezhraničné podujatia v oblasti umenia a kultúry. "V nových priestoroch sa budú konať cezhraničné výstavy výtvarného a sochárskeho umenia, stretnú sa umelci zo zúčastnených krajín na maliarskych a sochárskych sympóziách, budú prebiehať cezhraničné Otvorené tvorivé dielne pre obyvateľov a návštevníkov regiónu, v ktorých lektori zo susednej krajiny predstavia kúsok svojej histórie, naučia záujemcov historické regionálne techniky a inovatívne výtvarné techniky," doplnila Machová.

Projekt podľa nej prispeje aj k rozvoju inovatívnych informačných kanálov a produktov cestovného ruchu. Vznikne mobilná aplikácia na informovanie čo najširšieho počtu záujemcov o kultúrnom dianí, prostredníctvom ktorej budeme motivovať ľudí k tráveniu voľného času v galériách, na kultúrnych a turistických podujatiach. "Vytvoríme filmový dokument História a súčasnosť spoločného regiónu, ktorý pripomenie spoločnú históriu územia Zakarpatska v spoločnej Československej republike, mentalitu a zvyky ľudí v prihraničných regiónoch. Spracované a zdigitalizované budú vzácne záznamy z archívu Zemplínskeho múzea," priblížila Machová s tým, že v rámci projektu vzniknú i turistickí sprievodcovia.

TASR



Uverejnené: 12.11.2018 09:41:33 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.