files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Študenti SoŠ obchodu a služieb pripravovali rôzne jedlá krajín EÚ

V rámci podujatia Európa na tanieri, ktoré sa vo štvrtok konalo v Michalovciach, si študenti mohli vyskúšať prípravu rôznych tradičných európskych jedál. Prezentovali napríklad francúzske syrové fondue, studenú bulharskú polievku tarator, írske jahňacie kotlety, nechýbali ani bryndzové halušky, grécka baklava či talianske tiramisu.

"Cieľom tohto podujatia je prezentovať špeciality krajín EÚ, keďže tento rok máme Európsky rok kultúrneho dedičstva. V rámci neho sa snažíme upozorniť na to, že európske kultúrne dedičstvo nie sú len hrady, zámky, múzeá, kultúrne zariadenia alebo náš folklór, ale je to aj naša gastronómia," uviedol jeden z organizátorov akcie Štefan Zachariáš z informačnej kancelárie Europe Direct Košice. Európsky priestor bol podľa jeho ďalších slov stále prepojený. "Takže aj naši predkovia si vymieňali tieto recepty," poukázal napríklad na rumunské samale, ktoré na Slovensku poznáme pod názvom holubky, alebo plnený kapustný list. Spomenul, že Európska komisia vydala publikáciu, v ktorej sú zozbierané všetky recepty národných tradičných jedál. "Z tejto publikácie sa mohli študenti inšpirovať pri príprave pokrmov," doplnil.

Jedlá pripravili žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach. "My sa orientujeme v poslednom období na tradičné regionálne jedlá, jednak naše, ale aj zahraničné, a tiež rôzne úpravy tak, aby to bol krásny moderný dizajn na tanieri, aby boli žiaci inšpirovaní," vysvetlil jej riaditeľ Miroslav Sivý. Podľa jeho ďalších slov dá študentom takáto akcia veľmi veľa. "Majú možnosť vždy skúšať rôzne zaujímavé veci, a tým sa odhaľujú talenty," uzavrel.

TASR



Uverejnené: 22.11.2018 20:33:31 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.