files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Klokočovská odpustová slávnosť

 

Každoročne prichádzajú v lete do Klokočova pútnici z ďalekých i blízkych miest. Deje sa tak kvôli odpustovej slávnosti. Pútnické miesto navštívili aj tento víkend stovky veriacich.

Dostatočná informovanosť

 

O pripravovanej slávnosti Gréckokatolícka cirkev prime-rane informovala. Využila nielen tradičné oznamy v chrámoch, ale aj moderný spôsob internetovej komunikácie. Oblepené zostali aj autobusové zastávky. Potencionálnym návštevníkom oznamovali, že vedenie autobusovej dopravy počas víkendu posilnilo spoje zo smeru Michalovce, Klokočov, Poruba pod Vihorlatom a Jovsa. 

 

Pútnické miesto

 

Po roku sa veriaci zišli opäť na mariánskom pútnickom mieste, ktoré má v sebe neobyčajnú silu. Mnohí nechápu dôvod, prečo sa každý rok zhromaždí v Klokočove tak veľký počet návštevníkov. Medzi ľuďmi bolo viac cudzincov, než rodákov zo Zemplína. Príčinou cesty sa stala spoločná modlitba pri Klokočovskej ikone. Množstvo ľudí iných národností si každoročne príde uctiť zázrak, ktorý sa tu udial ešte v roku 1670. Keď sa do chrámu blížili vojaci, aby zničili stavbu, Panna Mária na ikonostase začala roniť slzy. Gréckokatolícky chrám na ďalší deň síce spálili, ale ikona sa zázrakom nepoškodila.

 

Dva dni modlitieb

 

Sobotné popoludnie sa začalo modlitbami a posvätením vody. Podvečer bol, ako každý rok, venovaný rozhovorom s mladými ľuďmi. Vzhľadom na to, čo všetko sa deje okolo cirkvi, kňazi sa snažia udržiavať spoločenstvo mládeže. Program otvorila kresťanská kapela Agatangel. Nasledoval mládežnícky ruženec a cirkevné dialógy. Až do polnoci sa mohol ktokoľvek vyspovedať a pristúpiť k svätému prijímaniu na liturgii ešte v spomínanú noc. Po večierni s lítiou  čakal na ľudí posilnený autobusový spoj. Hlboká noc sa nekončila a pokračovala tzv. polnočnicou a modlitbami do skorého rána. Slnko už privítala omša v staro- slovienčine. Po ruženci vyvrcholila celoeparchiálnu odpustovú slávnosť. Aj niektoré nedeľné omše v iných chrámoch odpadli. Vykonali sa v sobotu, s platnosťou na nedeľu. Tí, ktorí mohli, prišli do farnosti Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Klokočove. Zúča- stnili sa tak na Archijerejskej svätej liturgii. Tradične ju odslúžil vladyka Milana Chautur, košický eparcha, za účastí slávnostného kazateľa  apoštolského nuncia na Slovensku, jeho Excelencie Mons. Maria Giordanu. Po mirovaní, ktoré sa v gréckokatolíckej cirkvi vykonáva pri sviatkoch, nasledoval ešte sprievod okolo chrámu. Liturgiou sa ukončil program trvajúci už od soboty. Na záver sa vladyka Milan Chautur poďakoval všetkým, ktorí prišli, ako aj starostom z okolitých obcí.

 

Koniec

 

Po posledných slovách v mikrofóne sa podaktorí rozbehli domov, iní k rodinám na slávnostný obed či k brehom Šíravy. Okrem toho, že Klokočov je jedným z najvýznamnejších pútnických miest, je aj turistickým centrom. Hoci letná sezóna nemala nič spoločné s touto veľkolepou slávnosťou, mnohí sa po jej skončení rozutekali do rekreačných stredísk. Ľudia sa domov rozišli s tým, že na budúci rok sa na tejto slávnosti stretnú opäť.

 

 

                       Veronika Cholewová

 



Uverejnené: 18.08.2010 10:00:57 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.