files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nová éra začala postupom, Slovenky do druhej fázy z prvého miesta

Začala nová éra, alebo takto Slovensko ešte nehralo. Aj takéto hlasy zneli počas minulého víkendu zo šalianskej Mestskej športovej haly, kde sa odohral turnaj prvej fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta v hádzanej žien, ktoré sa v decembri 2019 uskutočnia v Japonsku. Slovenky uspeli vo všetkých troch zápasoch a nakoniec si vybojovali postup do druhej fázy kvalifikácie, ktorá sa odohrá v máji a júni nastávajúceho roka. Až tá ale ukáže, ako na tom novotvoriaca reprezentácia je a či sa Slovenky po piatich rokoch znova predstavia na záverečnom turnaji.

Z pätice bola nakoniec iba dvojica

Na kvalifikačnom turnaji mala podľa pôvodnej nominácie štartovať až pätica hráčok od slovenského aktuálneho majstra, Iuventy Michalovce. Trénerský tandem Ján Packa – František Urban, mimochodom obaja bývalí tréneri Iuventy, si spomenul na päticu svojich bývalých zvereniek – pivotky Vladimíru Kišíkovú, Nikoletu Trúnkovú, spojky Patríciu Wollingerovu s Tatianou Fiľkovou – Trehubovou a krídlo Veroniku Habánkovu. Vinou zranení sa ale predstavili na turnaji iba dve Fiľková- Trehubová a Trúnková. Kišíkovej sa nepodarilo dostať zo zdravotných problémov, ktoré ju kvária už od septembra tohto roka a Habánková s Wollingerovou sa zranili priamo na reprezentačnom zraze. Ich zranenia by ale nemali byť vážne. Určite nestihnú sobotňajší domáci duel dohrávaného šiesteho kola MOL ligy s Bánovcami nad Bebravou (začiatok o 17.30 hod.), no na štart do januárovej jarnej časti by mali byť pripravené.

Najdôležitejší krok hneď na úvod

Slovenky čakal najťažší krok hneď na úvod kvalifikácie. Ich prvým súperom na turnaji bola totiž Ukrajina, ktorá má vo svojom rade viacero skúsených hráčok. Slovenky to nakoniec zvládli. Ukrajinu zdolali 36:32, následne pridali výhru 24:20 nad Izraelom a nakoniec aj 40:15 nad Kosovom. Presvedčivo tak vyhrali prvú kvalifikačnú skupinu a postúpili do druhej fázy kvalifikácie. „Ako sme si pred kvalifikáciou mysleli, najťažším súperom bola Ukrajina,“ skonštatovala Tatiana Fiľková – Trehubová, mimochodom jedna z dvoch rodených Ukrajiniek v drese s dvojkrížom na prsiach. „Spokojnosť s postupom určite je,“ nadväzuje na Fiľkovej – Trehubovej slová druhá „reprezentantka“ Iuventy, pivotka Nikoleta Trúnková, ktorá následne dodáva. „Sme určite rady za to, že sa nám podarilo zvládnuť hneď prvý, najťažší krok a postúpili sme ďalej. Pod novým trénerom pánom Packom sa obmenilo niekoľko dievčat. Opäť sme vytvorili dobrý kolektív a ja verím, že to takto bude pokračovať aj ďalej.“

 

Fiľkovej-Trehubovej nie Maďarsku, radšej by si želali Chorvátsko

Slovenské hádzanárky tak postúpili do druhej kvalifikačnej fázy, kde sa už hrá k.o. systémom. S napätím budú očakávať, koho im prisúdi decembrový žreb. „Len nie Maďarsko,“ smeje sa Tatiana Fiľková – Trehubová na úkor súpera, ktorý Slovenky vyradil v dvoch z posledných troch kvalifikácii. „Už by sme mohli dostať niekoho prechodnejšieho, ako trebárs Chorvátsko,“ pokračovala jedna z najskúsenejších hráčok v kádri trénera Jána Packu. Balkánskeho súpera by si želala aj druhá hráčka Iuventy, ktorá sa podieľala na postupe do druhej kvalifikačnej fázy, Nikoleta Trúnková. „S Chorvátkami sme sa stretli aj nedávno v Chebe a podľahli sme im iba o dva góly. Na druhej strane, žreb je žreb, takže sa musíme zmieriť s každým súperom, ktorého nám vyžrebujú. O postup sa pobijeme s každým.“ My len dodajme, že slovenské reprezentantky sa v histórii na šampionáte doteraz predstavili dvakrát. Na majstrovstvách sveta si zahrali v roku 2005, na Európe v 2014.

Peter Brendza



Uverejnené: 04.12.2018 14:23:03 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.