files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nájde Matej Giľák pri Laborci znova hernú a streleckú pohodu?

Káder michalovskej Dukly sa v posledných dňoch rozšíril o dvoch hráčov. Obaja majú istú spojitosť s úradujúcim prvoligovým víťazom. Zatiaľ, čo obranca Boris Brincko je spojený cez svoj otca, ktorý obliekal michalovský dres pred dvadsiatimi rokmi, útočník Matej Giľák už na sebe dres Dukly nosil. Bolo to v sezóne 2016/2017, kedy mu s ňou iba tesne ušlo finále prvej ligy a aj následná baráž o najvyššiu súťaž. Teraz sa cesty michalovskej Dukly a Mateja Giľáka spojili znova.

Odchovanec spišskonovoveského hokeja odišiel po michalovskej anabáze skúšať šťastie do najvyššej Tipsport ligy. Upísal sa vtedajšiemu majstrovi HC Banská Bystrica. Pod Urpínom sa mu v prvej sezóne darilo a zavŕšil to ziskom majstrovského titulu. K nemu pomohol Giľák štyrmi presnými zásahmi. V druhej sezóne medzi slovenskou elitou mu ale ruže nekvitli. Po jedenástich zápasoch odišiel z Banskej Bystrice bez streleného gólu do tímu ďalšieho účastníka najvyššej súťaže Detvy, no ani tam sa mu nedarilo.

Výsledok? Dvadsaťpäť zápasov a iba jeden strelený gól... „Je pravdou, že táto sezóna mi zatiaľ vôbec nevychádza. Má to ale ale objektívne príčiny. Počas štvrtého tréningu cez letnú prípravu som si poranil rameno. Vrátil som iba krátko pred začiatkom sezóny. V Banskej Bystrici som dostával veľmi málo priestoru na ľade. Myslel som si, že v Detve to bude lepšie. Tam som ale takisto veľa priestoru nedostal. Hrával som päť, či šesť minút a za tento čas sa veľa vymyslieť nedá,“ uviedol Matej Giľák hlavné príčiny svojho skončenia v extraligovej Banskej Bystrici či Detve.

K Laborcu si dvadsaťtriročný útočník prichádza napraviť chuť a nájsť znova hokejovú pohodu. Zdá sa, to nemusia byť iba reči. Veď v troch zápasoch zaknihoval už šesť bodov, za tri góly a rovnaký počet asistencií. „Potreboval som nový impulz, ktorý verím nájdem v Michalovciach. Bol som dosť zničený z toho, že som málo hrával a aj preto som sa požiadal o zmenu. Chcel som prísť do klubu, kde budem hrávať viac. V Michalovciach sú výborné podmienky, na úrovni najvyššej súťaže. Takisto je tu dobre poskladané mužstvo, ktoré má svoje ambície. Láka ma vyhrať prvú ligu a zabojovať o najvyššiu súťaž. Pôsobil som tu už pred dvoma rokmi, vedel som, do čoho idem a pri michalovskej ponuke som tak neváhal ani sekundu,“ podotkol k svojmu príchodu k aktuálnemu lídrovi St. Nicolaus I. ligy a obhajcovi prvenstva Matej Giľák. „Prvé zápasy ukázali, že sa mi môže podariť nájsť znova hernú pohodu. Dostávam dostatok času na ľade. Prišli aj prvé kanadské body, čo ma teší. Viac ma ale teší, že sa nám podarilo vyhrať v Martine a s Trnavou. Naďalej sa tak držíme na prvom mieste a verím, že na ňom budeme čo najdlhšie. Kvalita v tíme určite je a máme na to, aby sa znova vyhrala prvá liga, a aby sme sa pobili o najvyššiu súťaž. Určite sa s momentálne poslednou Žilinou hrať dá,“ pokračoval Matej Giľák.

Aktuálny líder prvej ligy mal o jeho služby záujem už v lanskej sezóne. Ruka v rukáve ale neskončila. „Boli sme v kontakte. Chcel som sem prísť, no proti môjmu príchodu bola Banská Bystrica. Klub sa obával zranení v play-off a preto chceli mať širší káder,“ ozrejmil Matej Giľák dôvody, prečo k Laborcu prišiel až tentoraz. Mimochodom, ide už o jeho druhý príchod do Dukly počas rozbehnutej sezóny. Ten prvý nepretavil na tímový úspech, keďže Michalovčania zostali po semifinálovej prehre 2:3 na zápasy s Detvou tesne pred bránami finále a aj baráže o Tipsport ligu. „Vtedy sa nám v najdôležitejší moment zranili kľúčoví hráči. Nepomohli nám ani rozhodcovia, ktorí v Detve v rozhodujúcom dueli uznali domácim gól, ktorý nebol. Možno som trochu Michalovciam ostal dlžný a teraz to chcem napraviť. Verím, že teraz sa pozrieme nielen do finále, ale aj do spomenutej baráže, ktorá nám vtedy tesne unikla,“ konštatuje dvadsaťtriročný útočník.

Matej Giľák sa prvýkrát michalovským divákom predstavil v nedeľu v zápase s Trnavou. Dukla Ingema duel zvládla na jednotku a po výhre 9:3 tak znova mohli jej hráči naskočiť na víťaznú vlnu. K tomu pomohol aj Giľák, ktorý zaznamenal dva góly a dve asistencie. Celý duel ale nedohral. Tri minúty pred koncom ho totiž hlavný arbiter po roztržke s dvoma hráčmi „gladiátorov“ vylúčil za nešportové správanie do konca zápasu a nedoprial mu tak známy hetrik Gordieho Howa. Giľák totiž ku gólom a asistencii mohol pridať aj bitku. „V prvom rade chcem poznamenať, že nie som z tých hráčov, ktorí vyhľadávajú na ľade šarváky,“ rozhovoril sa a na margo momentu z 57. minúty dodal. „Chlapci z Trnavy by si mali tiež uvedomiť, kde hrajú a nie posmievať sa hráčovi, že ho vyhodili z Extraligy. Nič o mojom odchode nevedia. Provokácie od nich vôbec neboli pekné.“

Peter Brendza



Uverejnené: 17.12.2018 20:09:25 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.