files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dovedie ruská cesta michalovskú Duklu do vytúženej Tipsport ligy?

Keď pred sezónou 2015/2016 vtedajší prezident HK Dukla Michalovce Alexander Černega s pompéznosťou oznamoval podpisovanie štyroch ruských hráčov, ktorí mali byť v prvej ligy rozdieloví, viacerí upozorňovali, že ruská cesta nemusí byť úspešná. A nakoniec mali aj pravdu. Dukla sa potácala v strede tabuľky a ruská cesta angažovaním ďalších štyroch hráčov z tejto krajiny aj v nasledujúcej sezóne nepriniesla úspech v podobe postupu do finále ligy a baráže. Situácia sa opakuje aj v sezóne 2018/2019. Na prelome rokov prichádzajú do Dukly už pod novým vedením traja hráči z tejto krajiny, ktorí tak doplnia Igora Safaralejeva, ktorý do Michaloviec prišiel už v lete a okamžite sa zaradil medzi opory tímu. Keď k tomu priradíme aj Ukrajinca Gavrika, ruská cesta je výraznejšia. Bude po prvýkrát úspešná?

Oproti minulosti je teraz situácia iná. Dukla je obhajcom prvenstva, aktuálnym lídrom súťaže, ktorý sa chce biť o najvyššiu súťaž. Aj preto vedenie klubu hľadalo vhodné typy hráčov, ktorí by vystužili a hlavne rozšírili káder. Našli ich v podobe tridsaťročného obrancu Jevgenija Kurbatova a útočníkov Nikitu Dvurečenského a Vladislava Bojka. Všetci traja už okúsili druhú najlepšiu ligu na svete - Kontinentálnu hokejovú ligu, v ktorej odohrali spolu 492 zápasov. „Ide o hráčov, ktorí by nám mali pomôcť naplniť naše ciele. Čím skôr ich zapracujeme do mužstva, tým lepšie. Podľa toho, čo sme si o nich zistili, mali by byť pre nás platnými posilami. Ide o zahraničných hráčov, takže od nich očakávame, že budú lídrami mužstva,“ poznamenal po ich príchode do Michaloviec tréner Dukly Miroslav Chudý. Ten sa pri hľadaní hráčov do svojho mužstva zameral aj na Slovákov. Žiaľ, okrem Mateja Giľáka, ktorý nedávno skončil v Detve a Borisa Brincka, ktorý zase prišiel na striedavý štart z Popradu, jeho snaha ostala nenaplnená. Preto sa potom zameral na legionárov. „Oslovených sme mali aj Slovákov, no tých, čo sme tu chceli, boli pod zmluvami a kluby ich uvolniť nehceli. Ak sa ale objaví zaujímavé meno, určite budeme rozmýšľať ako ho sem dostať,“ dodal k angažovaniu troch legionárov Miroslav Chudý.

Trojica ruských posíl Jevgenij Kurbatov, Nikita Dvurečenskij a Vladislav Bojko.

Ruská trojica ukázala hneď v prvom zápase, že nemusí byť iba do počtu. Skóru duelu 32. kola s Prešovom otváral v desiatej minúte Kurbatov, ktorému nabil Dvurečenskij. Druhý gól dal sám 27-ročný útočník. „Vzhľadom na to, že neboli dlhšie na ľade, nemali čas na regeneráciu a hrali prakticky hneď po prílete sem, obstáli v premiére celkom slušne. Mali to ťažké. My sme ich ale hneď chceli zapojiť do hry, nemali sme na čo čakať. Je na nich vidno, že majú skúsenosti a mali by byť pre nás prospešní. Po aklimatizácii by ich výkony mali narastať,“ uviedol Chudý na margo trojice posíl po zápase s Prešovom, ktorý Dukla vyhrala 4:2.

Najskúsenejším z tria Rusov je tridsaťročný obranca Jevgenij Kurbatov. Ten v KHL odohral Omsk, Jekaterinburg, Nižnekamsk, CSKA Moskva, Chabarovsk, či Novgorod. „Skúsenosti so slovenským hokejom nejaké mám. Hral som proti Slovákom v KHL či na turnajoch. V CSKA Moskva som dokonca pôsobil s Rastislavom Staňom a Tomášom Surovým,“ rozhovoril sa skúsený zadák, ktorý netajil, že prišiel Dukle pomôcť postúpiť do najvyššej súťaže. „Takéto ambície tu sú a ja sa s nimi stotožňujem. Určite by som si rád zahral aj v najvyššej slovenskej Tipsport lige. Verím, že sa nám to môže podariť,“ dodáva Kurbatov.

O Michalovciach veľa nevedel pred svojim príchodom ani 27-ročný útočník Nikita Dvurečenskij. „Akurát, že tu hrá Igor Safaralejev a že Michalovce sú lídrom ligy a obhajcom prvenstva,“ konštatuje rodák z Lipecka, ktorý sa vlani tešil s rezervným tímom Petrohradu z víťazstva vo VHL a v tejto sezóne si zahral v piatich zápasoch, bez bodového zápisu, v KHL za Podolsk. Ani on netajil, že Duklu prišiel dostať do Tipsport ligy. „Vedenie klubu má smelé plány. Hľadalo hráčov, ktorí by im ich pomohli naplniť. Prišli sme sem, aby sa opäť podarilo vyhrať prvú ligu a pobiť sa o najvyššiu súťaž. Verím, že sa to podariť môže.“

O tom, či ruská cesta vydláždi cestu michalovskej Dukle do Tipsport ligy je teraz hovoriť predčasné. Ingemáci zrejme ešte s posilňovamí neskončili, no už teraz sa dá povedať, že po príchodoch troch Rusov a Giľáka s Brinckom sa káder rozrástol nielen do kvantity, ale aj do kvality. V minulosti posilňovanie legionármi úspešné nebolo. Teraz sa zdá, že sa to môže zmeniť. O tom je ale ešte predčasné hovoriť...

Peter Brendza  



Uverejnené: 28.12.2018 14:49:18 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.