files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Čo prinesie pre Michalovce rok 2019, kedy budú Európskym mestom športu?

Michalovce sa v roku 2019, od ktorého nás delia už iba hodiny, stanú ako štvrté na Slovensku Európskym mestom športu. Preberú tak štafetu po Košiciach, Banskej Bystrici či Nitre. Naproti týmto mestám sa stanú prvým nie krajským, ktorému sa takáto česť na Slovensku ušla. Rok 2019 teda môžeme nazvať aj športovým rokom. Aké sú očakávania a aké témy by športom mali znieť v nasledujúcom roku? Na to sme si posvietili v nasledujúcich riadkoch.

Dostanú sa futbalisti MFK Zemplín do prvej šestky?

Pred štyrmi mesiacmi by sme ešte určite písali o tom, ako sa futbalisti MFK Zemplín Michalovce vyhnú záchranárskym bojom. Svoju štvrtú sezónu v najvyššej súťaži totiž neodštartovali najlepšie. Po deviatich kolách boli so štyrmi bodmi na poslednom mieste v tabuľke. V nasledujúcich deviatich zápasoch ale zaknihovali dvadsať bodov, ktoré ich vyniesli až na siedme miesto. Od prvej šestky ich delí iba horšie skóre, takže sa kľudne môže stať, že na jar nebudú hrať v skupine o záchranu, ale v skupine o titul. Vzhľadom na vyžrebovanie v zostávajúcich štyroch kolách, v ktorých sa až trikrát predstavia doma (všetko proti priamym konkurentom v boji o prvú šestku) je nádej na prvú šestku viac ako reálna.

Zahrá si MFK Zemplín v európskom pohári?

Okrem účasti v prvej šestke sú po vydarenej jeseni michalovskí futbalisti v hre aj v Slovnaft Cupe. V ňom sa po dvoch rokoch znova dostali do štvrťfinále, v ktorom na domácom trávniku privítajú Poprad. Môžu tak zopakovať úspech spred dvoch rokov, kedy si zahrali v semifinále. V ňom ich vyradil bratislavský Slovan. Keďže podľa pavúka by tentoraz semifinálovým súperom Zemplínčanov bola buď Nitra alebo Senica, šanca na postup do finále, ktoré sa bude hrať v Nitre, je väčšia. Dostanú sa Michalovčania až do finále a zabojujú tak o historickú účasť v európskom pohári?

Michalovčania si v semifinále Slovnaft Cupu zahrali doteraz iba raz, v roku 2017

Obnovia po štyroch rokoch dorastenecký Michalovce Cup?

Pri futbale ešte ostávame aj v tretej téme. Tentoraz sa dostávame k mládežníckemu turnaju Michalovce Cup. Ten v roku 2015 napísal svoju piatu kapitolu. Odvtedy však vinou nedostatku financií nepokračoval. Jednou z priorít samosprávy v roku, kedy Michalovce budú Európskym mestom športu, je obnoviť tento futbalový turnaj dorastencov. Zdá sa, že po štyroch rokoch by sa v Michalovciach opäť mohla zísť európska futbalová špička.

Uvidíme v roku 2019 opäť súboje michalovských dorastencov s európskou špičkou?

Prejde Iuventa po dvoch rokoch spoločnou MOL ligou bez prehry?

Rok 2018, hlavne jeho prvé mesiace, nepriali michalovskej Iuvente. Tá neobhájila primát v spoločnej MOL lige, kde obsadila pre niekoho až tretie miesto. Síce získala svoju štrnástu medailu v rámci Češiek a Sloveniek, na druhej strane, prišla o svoju štvorročnú nadvládu. Zdá sa, že po roku by sa mohla vrátiť na česko-slovenský trón. Po jesennej časti sú totiž jej hráčky na čele súťaže s náskokom piatich bodov pred druhou Šaľou. V desiatich dueloch stratili akurát jeden bod za remízu v Olomouci a majú tak nakročené k tomu, aby zopakovali rok 2017, kedy takisto stratili iba jeden bod. Budú to ale mať veľmi ťažké, pretože v jari sa predstavia v Šali, Porube, Moste či v Prahe proti Slavii, teda u tímov, ktoré takisto patria k špičke ligy.

Získa Iuventa deviaty ligový titul v rade?

Osem sezón nepozná slovenská ženská hádzaná iného majstra ako Iuventu Michalovce. Zemplínčanky sa za ten čas nielenže dotiahli v počte primátov na Šaľu, ale v roku 2018 sa aj osamostatnili na prvom mieste. Doteraz získali jedenásť slovenských titulov. Prinesie im rok 2019 dvanásty?

Postúpi Dukla do Tipsport ligy?

Jedna z hlavných otázok, ktoré trápia Michalovčanov. Dukla Ingema po vlaňajšom víťazstve v prvej lige nemôže mať iné ambície, ako titul obhájiť. V takomto prípade dostane možnosť vyzvať najslabšieho extraligistu v baráži o najvyššiu súťaž. A v nej chcú Michalovčania tentoraz uspieť. Podraďujú tomu všetko. Aktuálne sú v tabuľke na prvom mieste, s desaťbodovým náskokom pred svojimi prenasledovateľmi. Po doplnení kádra sa zdá, že ambície tímu nemusia byť iba rečami do vetra. Dostane sa teda michalovský hokej po prvýkrát v histórii medzi slovenskú elitu?

Vyrovná sa Chudý Ihnačákovi a Tirpákovi

Ostávame pri hokeji a pri Dukle. V nej sa trénerská stolička za jedenásť sezón, v ktorých figuruje v druhej najvyššej súťaži, triasla poriadne. Iba v troch doterajších sezónach vydržal tréner celý čas. Podarilo sa to dvakrát Miroslavovi Ihnačákovi (sezóny 2011/2012 a 2016/2017) a raz Petrovi Tirpákovi (2015/2016). Podarí sa to v sezóne 2018/2019 aj Miroslavovi Chudému, ktorý je momentálne bez prerušenia už najdlhšie slúžiacim trénerom Dukly v prvej lige.

Skončia dorastenci HK Mládež na historicky najlepšom umiestnení?

Tretiu sezónu medzi slovenskou elitou pôsobia dorastenci HK Mládež Michalovce. Tí vo svojej premiérovej sezóne obsadili dvanáste miesto a zahrali si predkolo play-off. V druhej sezóne skončili na trinástom mieste a museli sa tak pobiť o Extraligu v baráži. S bratislavským Ružinovom ju zvládli impozantne. Po výhre 4:0 na zápasy sa udržali v najvyššej súťaži. Sezóna 2018/2019 ukazuje, že môžu skončiť najlepšie v histórii. Zatiaľ im patrí s niekoľkobodovým náskokom ôsme miesto a vyzerá to tak, že po dvoch rokoch by si mohli zahrať v play-off, kde sa dostane osmička najlepších.

Odohrá sa v Michalovciach ďalší reprezentačný zápas?

Rok 2018 priniesol pre Michalovce vzácnu novinku. Na zrekonštruovanom zimnom štadióne sa po prvýkrát predstavila hokejová reprezentácia mužov. Slováci v Michalovciach privítali Lotyšov, ktorých zdolali 4:1. V novembri sa tu navyše odohral hokejový turnaj štyroch krajín do 18 rokov. Vyzerá to tak, že aj rok 2019 bude v tomto smere úspešný. Pošuškáva sa, že sa tu v rámci prípravy na domáce MS predstavia opäť slovenskí reprezentanti. Už teraz je známe, že svoj stan si v Michalovciach rozloží reprezentácia Veľkej Británie. Uvidíme v metropole Zemplína ďalší reprezentačný zápas?

Vyhnú sa florbalisti a florbalistky baráži?

Podobne ako futbalisti štvrtú sezónu po sebe v najvyššej súťaži štartujú aj florbalistky Eastern Wings Michalovce. Tie si vo svojej prvej sezóne medzi slovenskou elitou uchránili extraligovú kožu v baráži, v následných dvoch sa už vyhli bojom o záchranu a dostali sa do play-off. Teraz to vyzerá skôr na prvý scenár. Michalovčanky sú po jedenástich kolách s troma bodmi na poslednom mieste v tabuľke. Na ôsme miesto zaručujúce play-off strácajú osem bodov.

O záchranu zrejme bude bojovať aj nováčik prvej ligy mužov Eastern Wings Michalovce. Ten je zatiaľ na priebežnom desiatom mieste, ktoré by mu zaručovalo účasť v prvej lige aj v budúcej sezóne. Keby ale Michalovčania klesli buď na jedenáste, alebo na dvanáste miesto, nevyhnú sa baráži.

Bude bradatý rekord prekonaný?

V apríli 1986 zabehol Peter Polák na Podvihorlatskom maratóne čas 2:21:26, čím si vytvoril nielen osobný rekord, ale aj rekord podujatia. Odvtedy uplynulo už 32 rokov, no na Podvihorlatskom maratóne nikto rýchlejšie nebehal. Organizátori síce každý rok vypisujú za prekonanie rekordu prémiu, rekordný čas ale ostáva neprekonaný. Podarí sa to niekomu v roku 2019, ktorý bude pre michalovský šport špecifický?

Čo prinesie Európske mesto športu?

Rok 2019 bude pre Michalovce v rámci športu špecifický. Metropola Zemplína sa totiž bude hrdiť titulom Európske mesto športu. To otvára viaceré možnosti pre mesto. Už teraz je tu rad športových podujatí, ktoré môžu byť ešte rozvinutejšie a dokonca sa môže stať, že vzniknú aj nové podujatia. Nechajme sa teda prekvapiť, čo pre michalovský šport prinesie rok 2019, kedy bude metropola Zemplína Európskym mestom športu.

Peter Brendza



Uverejnené: 31.12.2018 09:51:28 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.