files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Obrazom – Šport v Michalovciach v roku 2018 I.

Šport v metropole Zemplína má za sebou ďalší úspešný rok. Prvýkrát sme tu videli mužskú hokejovú reprezentáciu, ktorá sa predstavila na zrekonštruovanom zimnom štadióne. Ešte predtým sa z prvého titulu v prvej lige po 32 rokoch tešili hokejisti Hk Dukla Ingema Michalovce. Hádzanárky Iuventy Michalovce získali už svoje jedenásty slovenský titul. Darilo sa aj futbalistom, ktorí nepodliezli nastavenú latku, do play-off sa po druhýkrát v rade dostali florbalistky Eastern Wings Michalovce. Ich mužskí kolegovia si v druholigovej baráži vybojovali účasť v prvej lige. V Michalovciach opäť nechýbali bežecké preteky, či súťaže o majstra Slovenska. Čo sa týka mládeže, futbalisti aj hokejisti sa udržali medzi slovenskou elitou, hádzanárkam tentoraz chýbala medaila. Rok 2018 vám priblížime v nasledujúcich riadkoch aj pomocou fotografií z najdôležitejších oblastí športu.

Január

Návrat hokeja z nedobrovoľného azylu

V prvom mesiaci bol najočakávanejším momentom jednoznačne návrat hokeja do Michaloviec. Už v závere roka 2017 kompetentní hlásili, že zimný štadión je dokončený. Jeho oficiálne otvorenie nastalo v stredu 17. januára a lepší úvodný zápas si michalovský zimák ani nemohol priať. Michalovská Dukla Ingema, ako vtedajší líder tabuľky, privítala pred do posledného miesta zaplnenými tribúnami v súboji o prvé miesto Skalicu. Tá nakoniec vyhrala 4:3 a uchmatla Zemplínčanom prvú priečku, na ktorú už nikoho do konca základnej časti nepustila.

My len dodajme, že „vojaci“ odohrali v azyle vranovskej STD arény 20 zápasov, z ktorých až 19 vyhrali. Padli iba raz, aj to po predĺžení, takže bodovali v každom zápase. Okrem Dukly hrali vo Vranove a sčasti aj v Trebišove od augusta do januára aj tímy HK Mládež Michaloviec. (Foto z otváracieho zápasu)

Samuel Solenský účastníkom MS do 20 rokov

Ostávame stále pri hokeji. Na prelome rokov sa totiž každoročne uskutočňujú majstrovstvá sveta do 20 rokov. Tie sa tentoraz hrali v americkom Buffale. Do záverečnej nominácie trénera Ernesta Bokroša sa dostal aj Michalovčan Samuel Solenský. Útočník univerzitného Johnstownu Tomahawks sa tak stal iba tretím Michalovčanom, ktorý si zahral na juniorskom svetovom šampionáte. Prvým bol na prelome rokov 1999 a 2000 Kristián Kudroč, druhým na prelome rokov 2011 a 2012 Matej Hinďoš.

Zaujímavosťou je, že ani jeden z tejto trojice nebol v čase nominácie hráčom michalovského klubu. Kudroč so Solenským hrali už za morom, Hinďoš v Košiciach. Samuel Solenský, ktorý bol predtým kapitánom slovenskej osemnástky na majstrovstvách sveta, sa v Buffale predstavil vo všetkých piatich zápasoch, v ktorých zaknihoval jednu asistenciu.

Riadené strely vystrelili až k víťazstvu

Už po tretíkrát sa v Mestskej športofej hale a telocvični Gymnázia Pavla Horova uskutočnil Novoročný volejbalový turnaj „O pohár primátora mesta Michalovce“ zmiešaných družstiev dospelých. Podmienkou účasti družstva na turnaji je, aby každé malo počas stretnutia na ihrisku minimálne dve ženy. Výnimku (minimálne 1 žena na ihrisku) mohli mať len tie, ktorých vekový priemer na ihrisku bol nad 50 rokov (takéto družstvo sa v tomto roku nenašlo). Do turnaja sa prihlásilo do stanoveného termínu 16 tímov. V celom turnaji sa odohralo spolu 32 stretnutí, z toho 24 v základných skupinách a ďalších 8 v nadstavbových častiach. Všetky stretnutia štvrťfinále, semifinále i záverečné stretnutia o 3. a 1. miesto sa hrali súčasne na dvoch ihriskách v Mestskej športovej hale. Víťazom sa napokon stalo družstvo Riadené strely. (Viac o turnaji)

Putovný pohár primátora mesta do rúk I.S.D.B.

V prvých dňoch prvého mesiaca roka 2018 vyvrcholil aj 24. ročník Mestskej futsalovej ligy. Tá bola rozdelená na dve ligy. V prvej sa z triumfu a aj zisku putovného pohára z rúk primátora Zahorčáka dočkali hráči I.S.D.B., ktorí triumfovali pred Kaemkom a Beemsteelom. V druhej lige si primát vybojoval Galacticos. (foto z oceňovania)

Odchody Božoka a Griča, návrat Kovaľa

Počas zimnej prestávky prišiel v kádri najvýchodnejšieho účastníka Fortuna ligy MFK Zemplín Michalovce ďalší pohyb v kádri.

V ňom už v jarnej časti nepokračoval Miroslav Božok ktorý ukončil kariéru, ako aj Jakub Grič, ktorý si to zase namieril v rámci hosťovania do poľského Noweho Saczu. Skončili aj legionári Kushta so Sviarčinským.

Z príchodov najviac zaujal návrat Róberta Kovaľa, ktorý sa do Michaloviec vrátil po štyroch rokoch na hosťovanie z Dukly Praha. Na hosťovanie prišli aj David Kurminowsky (Lech Poznaň), Tsubasha Nishi (Legia Varšava) či Eligius Jankaukas (MŠK Žilina).

Február

Sladovňa Cup triumfom michalovskej Iuventy

Začiatkom februára sa v Chemkostav aréne a telocvični Gymnázia Pavla Horova uskutočnil ďalší ročník medzinárodného turnaja starších a mladších žiačok v hádzanej pod názvom Sladovňa Cup. Na ňom sa tentoraz zúčastnilo dvanásť tímov. Najviac sa darilo družstvám Iuventy, ktoré ovládli obe kategórie. (Viac o turnaji)

Novou posilou Iuventy Srbka Čovičová

Káder michalovskej Iuventy v druhý kalendárny mesiac roka 2018 rozšírila srbská ostrá spojka Milica Čovičová. Tá až do decembra 2017 hrala v tureckom Ardesene, s ktorým si zahrala aj v Challenge Cupe. Okrem rodného Srbska a krajiny polmesiaca pôsobila aj v Nemecku. Čovičová ale svojimi výkonmi príliš nezaujala a do letnej prípravy už nenastúpila.

Po základnej časti na druhom mieste

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce vo februári ukončili základnú časť St. Nicolaus I. ligy. Dosiahli v nej historicky najlepšie umiestnenie, odkedy sa vrátili do druhej najvyššej súťaže, keď obsadili druhé miesto. V 46 zápasoch získali 106 bodov, v riadnom hracom čase zvíťazili 31-krát, po predĺžení 5-krát a dosiahli desať prehier (3 po predĺžení). Michalovčania nestačili iba na Skalicu, ktorá v základnej časti získala o štyri body viac, tretí skončil s päťbodovým mankom na „ingemákov“ Prešov.

Po desiatich výhrach v rade zostrelená z čela Šaľou

Michalovská Iuventa nemala za sebou najlepšiu jesennú časť. V nej utrpela dve neočakávané prehry vo Veselí aj Olomouci. Po nich ale zaknihovali jej hráčky desať víťazstiev v rade a zdalo sa, že obhajca prvenstva v MOL lige je z najhoršieho vonku. Až prišla sobota 7. februára, kedy Iuventa padla na pôde svojho najväčšieho slovenského rivala Šale, kde prehrala hladko 24:31. Následne do konca základnej časti prišli aj prehry v Moste a v Prahe so Slaviou, čím Michalovčanky definitívne stratili šancu na obhajobu primátu v súťaži Češiek a Sloveniek. Dodajme, že Iuventa spoločnú súťaž vyhrala v predošlých štyroch sezónach.

Semifinálový obrat a postup do finále aj baráže o Tipsport ligu

Hokejisti Dukly Michalovce sa vo štvrťfinále play-off stretli so Spišskou Novou Vsou, s ktorou hrali medzi najlepšou osmičkou aj rok predtým. Ani teraz im Spišiaci väčšie problémy nenarobili. „Ingemáci“ zvíťazili po výsledkoch 4:1, 9:2 a 7:3 hladko 3:0 na zápasy a postúpili tak do semifinále. V ňom narazili na Prešov, s ktorým v základnej časti vyhrali iba raz, aj to po samostatných nájazdoch. A „koňare“ im robili problémy aj v semifinále. Vyhrali hneď prvý duel v Michalovciach (3:2) a loď „tučniakov“ tak smerovala do finále. Nič na to nezmenilo ani prelomenie prešovského prekliatia v druhom zápase, ktorý Dukla vyhrala 4:2. V Šariši totiž tretí zápas prehrala 0:4 a Prešovčania tak vo štvrtom zápase na domácom ľade premieňali postupový mečbal. Dukla ale vypadnutie nedopustila. Zvíťazila 4:2, v rozhodujúcom piatom zápase 4:3 a postúpila tak nielen do finále prvej ligy, ale aj do baráže o najvyššiu súťaž, kde išli okrem dvoch najhorších extraligistov aj dvaja najlepší prvoligisti.

Marec

Po základnej časti na deviatom mieste

Aj keď pred úvodným jarným výkopom ešte existovala matematická šanca na postup do prvej šestky, futbalisti MFK Zemplín Michalovce sa do nej nedostali. V najvyššej Fortuna lige obsadili po základnej časti s 24 bodmi deviate miesto. V zostávajúcich zápasoch jarnej časti najskôr doma remizovali so Slovanom Bratislava (1:1), následne prehrali v Dunajskej Strede (0:2), no a na záver doma zdolali majstra MŠK Žilina 1:0.

O jediný gól v zápase so Žilinou sa postaral Jose Carillo Mancilla

Druhé play-off v rade

Florbalistky Eastern Wings Michalovce sa druhýkrát v rade prebojovali do play-off najvyššej Extraligy. Tentoraz obsadil v základnej časti ôsme miesto. Vo štvrťfinále sa stretli s víťazom základnej časti ŠK Pruské, ktorému podľahli hladko 0:3 na zápasy a opäť tak neprekročili prvé kolo vyraďovacej časti.

Víťazstvo po 32 rokoch

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce uspeli vo finálovej sérii St. Nicolaus I. ligy, keď víťaza základnej časti Skalicu zdolali 3:1 na zápasy. Zopakovali tak triumf michalovského hokeja z roku 1986 a po druhýkrát doniesli na Zemplín pohár za víťazstvo v prvej lige! To ešte nebolo z radostí okolo hokeja v roku 2018 samozrejme všetko. Postupom do finále si Michalovčania zabezpečili aj účasť v baráži o Tipsport ligu.

Na Prešov ani piatykrát nevyzreli

Za tri a pol sezónne účinkovanie futbalistov MFK Zemplín Michalovce v najvyššej Fortuna liga sa našli iba tri tímy, ktoré neostali na ich štíte. Zatiaľ, čo bratislavský Slovan či Ružomberok hrajú o špicu tabuľky, takže to, že ich Zemplínčania ešte nezdolali sa dá pochopiť, obdobnú bilanciu majú aj proti Tatranu Prešov. Aj keď „koňare“ dvakrát v rade skončili na poslednom mieste (prvýkrát nevypadli kvôli tomu, že sa počas sezóny odhlásila z ligy Myjava), Michalovčania na nich recept nenašli. V prvej sezóne sa zrodili tri remízy, v základnej časti sezóny 2017/2018 dve víťazstvá 1:0 Tatrana. A zverenci trénera Antona Šoltisa nezlomili túto kliatbu ani v nadstavbovej časti, v ktorej doma remizovali 0:0. Boli ale k víťazstvu bližšie, keďže rozhodcovia neuznali gól Sulleya pre údajný ofsajd. Po niekoľkých týždňoch vyšlo v úradnej správe, že pochybili...

 

Gól Sadama Sulleya platiť mal

Návrat mužského florbalu

Mužský florbal v nie tak dlhej minulosti robil Michalovciam veľmi dobré meno. Hráči FBK Michalovce po dvoch postupoch hrali v sezóne 2012/2013 dokonca v najvyššej súťaži. Po roku však vypadli z Extraligy a tím sa celkom rozpadol. Prioritou pre klub sa stali ženy, ktoré už tretiu sezónu úspešne pôsobia v Extralige. V sezóne 2017/2018 ale nastala zmena a mužský florbal sa do Michaloviec vrátil. Muži sa prihlásili do druhej ligy skupina Východ, kde boli jediným štartujúcim tímom a bez boja tak postúpili do baráže o prvú ligu. V nej si zmerali sily s dvoma najslabšími tímami z tejto súťaži a víťazmi štyroch regionálnych druhých líg.

Urbanov koniec na lavičke Iuventy

Iuvente Michalovce sezóna 2017/2018 nevychádzala podľa predstáv. Suverén predošlých štyroch ročníkov spoločnej súťaže možno aj vďaka výraznému zásahu do kádra (v lete odišlo až deväť hráčok) zaznamenal ústup z pozícii. V spoločnej súťaži prehral až päťkrát, čo malo za dôsledok aj zmenu v realizačnom tíme.

Po prehre v Moste na konci marca skončil ako hlavný tréner František Urban, ktorý predtým Michalovčanky dotiahol k trom titulom majstra Slovenska, trom víťazstvám v Slovenskom pohári a k trom ziskom prvenstva v spoločnej súťaži Češiek a Sloveniek.

To boli prvé tri mesiace roka 2018. Čo priniesol michalovský šport v ďalšom trimestri so pripomenieme nabudúce...  

Peter Brendza



Uverejnené: 15.01.2019 21:20:42 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.