files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Historické maximá padli, Dukla zlomila rekord v počte bodov aj strelených gólov!

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce v roku 2018 prepisovali históriu a zdá sa, že k tomu môže byť naklonený aj rok 2019. V roku 2018 nadviazali na triumf vtedajšieho VTJ, ktoré pred 32 rokmi vyhralo prvú ligu. „Ingemákom“ sa to podarilo zopakovať. No a v tejto sezóne takisto potvrdzujú svoju dominanciu v St. Nicolaus I. lige, keď základnú časť vyhrali s priepastným 22 bodovým náskokom.

Na záver šestnásť víťazstiev v rade

Zverenci trénera Miroslava Chudého v základnej časti dosiahli najviac – 117 bodov, dali najviac gólov (261) a najmenej inkasovali (85). Prakticky od začiatku základnej časti sa pohybovali na špici tabuľky. Síce sa nevyhli menšej kríze na začiatku decembra, keď zo šiestich zápasov na úvod tretej štvrtine prehrali až štyrikrát, no odvtedy už išli ako píli, keď následne zaknihovali šestnásťzápasovú víťaznú sériu, v ktorej nestratili ani jeden bod! Aj preto je ich prvenstvo absolútne zaslúžené.

Prepisovanie histórie

Michalovská Dukla ale neprepisovala v tejto sezóne iba svoje maximá v prvej lige, ale aj maximá celej súťaže. Ešte doteraz nikomu v histórii ligy sa nepodarilo získať v základnej časti viac ako 117 bodov, ktoré získala Dukla. Doterajší rekord držala zo sezóny 2006/2007 Spišská Nová Ves. Tá vtedy získala „iba“ 112 bodov. Pri rekordoch nekončíme. 261 gólov je totiž nové maximum prvej ligy. Doteraz ho držal Kežmarok, ktorý nastrieľal v sezóne 2006/2007 140 gólov (paradoxne, Kežmarok bol na tom vtedy podobne ako dnes Dukla, keď nastrieľal, najviac gólov a najmenej dostal, základnú časť ale nevyhral...). A blízko bola Dukla aj k minimálne vyrovnaniu najväčšieho rozdielu medzi prvým a druhým tímom. Jej 22 bodový odstup patrí v internej tabuľke na druhé miesto. Prvé si zubami – nechtami udržali Piešťany, ktoré v sezóne 2009/2010 vyhrali základnú časť dokonca s 24 bodovým náskokom.

Prelomia kliatbu prvého miesta?

Michalovčanom sa naskytá šanca obhájiť prvoligové prvenstvo. Na zreteli ale musia mať aj to, že víťaz základnej časti už päť rokov po sebe nezdvihol nad hlavu víťaznú trofej. Naposledy sa to podarilo v sezóne 2013/2014 Bardejovu, ktorý vo finále zdolal práve Michalovce. Odvtedy platí zakliatie prvého miesta. Popálili sa na tom postupne Spišská Nová Ves, Bardejov, Prešov a vlani aj Skalica.  

 

Hlavný cieľ nezakrývajú, je ním postup medzi elitu

V júli minulého roka sa v útrobách zimného štadióna uskutočnila tlačová konferencia, na ktorej vedenie klubu predstavilo nielen staronového trénera Miroslava Chudého či podpísaných hráčov, ale aj ciele do nasledujúcej sezóny. Je dobré, že sa vedenie za nič neskrývalo a jednoznačne pomenovalo hlavný cieľ pre sezónu 2018/2019, ktorým je opätovné víťazstvo v prvej lige, účinkovanie v baráži o najvyššiu súťaž a postup do Tipsportligy.

V play-off najväčším favoritom

Ešte predtým, než najlepší prvoligista vyzve v baráži najslabšieho extraligistu, musí zvládnuť svoje play-off. Michalovčanov sa to vlani podarilo a aj teraz sú najväčšími favoritmi na zdvihnutie trofeje. Kvalita súťaž a vyrovnanosť tímov ale išla za rok hore. Zatiaľ, čo vlani sme mohli hovoriť o dvoch, či troch kandidátoch na prvenstvo, dnes musíme hovoriť o minimálne piatich. Michalovská Dukla by mala zvládnuť štvrťfinálovú sériu so Spišskou Novou Vsou, s ktorou sa stretáva medzi osmičkou najlepších už po tretíkrát v rade, na tri víťazné zápasy. Následne ich ale čaká už rozhodne ťažšia semifinálová séria, ktorá sa spolu s finálovou bude hrať na štyri víťazné zápasy. Počítať určite treba aj s druhým Martinom, treťou Dubnicou, štvrtými Topoľčanmi či piatou Skalicou. Michalovskou výhodou, či nevýhodou môže byť relatívna ľahkosť či krátkosť série, výhodou súperov zase ťažšie zápasy vo štvrťfinále.

Tŕnistá cesta, na ktorej konci svieti extraligové slnko

Výsledky v sezóne, konsolidovaný káder a výborné podmienky. To sú základy úspechu michalovskej Dukly Ingema v posledných dvoch rokoch. Po vstupe nového vedenia sa klub ešte pozdvihol a možno je najvyšší čas na to, aby sa michalovský hokej posunul vyššie. K tomu ale vedie ťažká, tŕnistá cesta. Vedeli by o tom hovoriť trebárs dnes už v zaniknutom Bardejove, ktorému sa podarilo vyhrať trikrát prvú ligu, no následne neuspel v ťažkej baráži, v ktorej povedzme si pravdu, je stále zvýhodnený najslabší extraligista. Ten počas celej sezóny hráva ťažké zápasy a navyše, sériu začne na domácom ľade a v prípade siedmeho zápasu má jeho výhodu opäť. Každopádne, k baráži je ešte ďaleko. Duklu za ňou čaká veľmi ťažká a tŕnistá cesta, na ktorej konci môže ale zasvietiť extraligové slnko.

Peter Brendza



Uverejnené: 01.02.2019 10:27:55 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.