files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Smetiari pracujú aj cez sviatky a víkendy

 

V  Technických a záhradníckych službách  (TaZS) mesta Michalovce pracuje aj osemnásť smetiarov.  V pravidelnom čase - sviatky aj víkendy nevynímajúc -   vyvážajú tuhý komunálny odpad (TKO)  a separovaný odpad z kontajnerov a iných nádob.  Ide o fyzicky namáhavú prácu. Veď, napríklad, dvíhať kontajnery s objemom 1 100 litrov vôbec nie je jednoduché. Poriadnou zaberačkou je aj zber TKO pri rodinných domoch s hustou zástavbou. V tomto prípade zozbieranie odpadu trvá celé hodiny.

 

Začínajú veľmi skoro

 

„Odpad zbierajú na základe určeného rozpisu. Už ho ovládajú naspamäť, pretože termíny vývozov smetí sa periodicky opakujú,“ začal s rozprávaním vedúci odpadového hospodárstva TaZS Ján Krišo.  Ich pracovný čas sa začína o 5.hodine ráno. „Z jednoduchého dôvodu. V tom čase je na uliciach len minimálna premávka motorových vozidiel,“ vysvetlil. Medzi 7.30 hod. a 8.00 hod. smetiari vyvážajú odpad na spomínanú skládku. A to preto, lebo v tomto čase je zvlášť na sídliskách veľký pohyb áut. Takže, ku kontajnerom by sa dostali len s veľkými ťažkosťami. Šichta sa im končí väčšinou o 13.00 hodine. „Pracovná doba sa im predĺži len v  prípade poruchy na jednotlivých mechanizmoch, alebo v prípade mimoriadne nepriaznivého počasia,“ objasnil. Ide o zohratú partiu, ktorej gro pracuje v technických službách už  10-15 rokov. Priemerný vek michalovských smetiarov sa pohybuje okolo štyridsiatky. „Nových pracovníkov zaškoľujeme počas jedného týždňa. Chodia na výjazdy so svojimi kolegami a pomaly sa učia jednotlivé postupy. Zároveň sa oboznamujú s trasami jednotlivých výjazdov,“ zdôraznil.

 

Od zdochlín cez čerstvý nákup

 

Problémy im spôsobujú nedisciplinovaní vodiči. V niektorých prípadoch zaparkujú svoje oceľové tátoše priamo pri kontajneroch. „Tým nám sťažujú prácu. V týchto situáciách sa s nimi snažíme čo najrýchlejšie telefonicky spojiť a slušne ich požiadame o uvoľnenie miesta. Ak nie sú ihneď k dispozícii, tak sa na dané miesto musíme opakovane vrátiť,“ konštatoval. Zaujímavé je, že smetiari musia po sebe upratať neporiadok, ktorý ostáva po vyklopení obsahu smetných nádob. „Odstraňujú však len veci, ktoré sa vmestia do zberného vozidla. Inak, v kontajneroch nachádzajú všeličo. Často aj zdochliny uhynutých zvierat, ktoré nájomníci chovali v bytoch,“ opisoval. Raz dokonca objavili v blízkosti kontajnera čerstvý veľkonočný nákup. Ktovie, ako sa tam dostal... Keď je pri kontajneroch stavebný odpad, vec sa nahlasuje polícii, ktorá určuje sankcie za nedodržiavanie zákonov. Stavebný odpad by sa totiž mal vyvážať do vyčlenených kontajnerov v zbernom dvore TaZS.

 

Či piatok, či sviatok

 

„Samozrejme, že naši ľudia robia predovšetkým cez pracovný týždeň. No a vopred určené pracovné skupiny si vždy odrobia aj sobotu. Zvyčajne je jedna takáto skupina tvorená troma pracovníkmi,“ poznamenal J. Krišo. Vlastne, smetiari robia počas všetkých pracovných týždňov a je úplne jedno, či je v daný týždeň sviatok alebo deň pracovného pokoja. Viac voľna majú len cez vianočné sviatky. Viac sa však zapotia v predvianočnom čase.

„Napríklad, pred najkrajšími sviatkami roka intenzívne vyvážame odpad zo sídliska Východ, na ktorom žije štvrtina Michalovčanov,“ uviedol. Odpad zbierajú spred bytoviek na sídliskách, spred rodinných domov, škôl, firiem, podnikateľských sídiel, rôznych organizácií... Výnimkou sú len niektoré hypermarkety, ktoré si odvoz TKO zabezpečujú vo vlastnej réžii. V lete smetiari zachádzajú aj do rekreačných stredísk na Zemplínskej šírave, ktoré sú v správe obce Vinné. „V lete si vždy zamakajú. Veľa práce majú predovšetkým po Zemplínskom jarmoku a zraze motorkárov,“ vyjadril sa vedúci.  Okrem toho, vyvážajú odpadky z Pozdišoviec, Lastomíra, Suchého, Šamudoviec, Krásnoviec, zo Zbudze, z Vinného a Vrbnice.  „Odpad zbierame aj zo 110 až 120 litrových plastových nádob. Takisto z 5 až 7 litrových odpadkových košov,“ priblížil náplň práce.  Zvlášť zbieranie odpadkov z košov pri rodinných domoch je náročné. „Presúvajú sa prakticky len z kroka na rok. Nehovoriac o vysokej spotrebe pohonných hmôt. Je to však ich práca,“ povedal.

 

Michalovce sú na tom dobre

 

Priemerná životnosť kontajnerov je okolo 10 rokov. Ročne technické služby nakúpia 40-50 nových kontajnerov. „Všetky kontajnery a odpadkové koše máme zdokumentované. V súčasnosti evidujeme 550 kontajnerov s objemom 1 100 litrov. Takisto 3 100 smetných nádob pri rodinných domoch,“ uviedol štatistické fakty. Kontajnery či nádoby boli v minulosti častým terčom vandalov. „Kedysi nám ročne podpálili aj 20 smetných nádob. Našťastie, situácia sa podstatne zlepšila,“ konštatoval. Pre zaujímavosť, priemerný Slovák vyprodukuje zhruba 25 kg TKO ročne. Michalovčania sú na tom ešte lepšie, tí „vyrobia“ 18 kg odpadu.

                                                                                           (č)



Uverejnené: 24.08.2010 21:23:43 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.