files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Kontrolujte si pigmentové znamienka

 

Pomaličky sa blíži koniec leta. Pribudli vám nové pigmentové znamienka? Ak sa vám čosi nepozdáva, navštívte pre istotu kožného lekára.

 

Úpal? Hlavné je že sme hnedí

 

Slnko, pláž, more či letné športy, zanechali na vašom tele hnedý závoj či zlatistý bronz. Opálilo vás pasívne pri práci či prechádzke po horúcom námestí. Cielene ste sa slnili na dovolenkách, aby bolo vidieť, že ste nejakú vôbec absolvovali. Niektorí z nej prišli ale bieli. Prečo? Pravdepodobne použili ten správny opaľovací faktor. Osoby s bledšou pokožku by mali začínať s faktorom 50 a na dovolenke ho postupne znižovať. ,,Bola som v Bulharsku, ale nie je to vidieť,“ vraví bledá Zuzka, ktorá sa riadila radami lekára. Výber vhodného prípravku vás dokáže ochrániť pred spálením a tvorbou karcinogénov. ,,Nikdy nepoužívam opaľovacie mlieko,“ vraví Maroš, ktorý  je síce hnedý, ale toto leto mal niekoľko úpalov. Pretrpel si bolesť hlavy, triašku, červenú pokožku, ale dôležité je, že bol o pár dní už krásne hnedý. Žiaľ, je to jeden z mnohých zlých príkladov. Letné slnko mnohým spálilo pokožku, objavili sa aj pľuzgieriky a desiatky nových pigmentových znamienok. Pehy neboli výnimkou. Čo s tým? Z estetických dôvodov sú plné kozmetické salóny a zo zdravotných kožné ambulancie. Väčšina ,,bodkovaného“ tela ostáva nepovšimnutá. Ak vám predsa len trochu záleží na zdraví či na vašich blízkych, nezanedbávajte starostlivosť o pokožku. Preventívnu prehliadku si vyžadujú občas aj znamienka, či nezvyčajné škvrny.

 

Kontrola u dermatológa

 

Doma si svedomite prezrite znamienka. Niekto ich má pár, iný stovky. S tými podozrivými navštívte dermatológa. Samozrejme, so sprievodným lístkom od všeobecného lekára. Katka navštívila MUDr. Teréziu Bašistovú: ,,Mám lepší pocit, keď viem, že to nič nie je, okrem toho mi poradili aj v otázke kožných problémov.“ Hoci sa zdá, že je to ,,len“ znamienko, môže vyústiť do zákernej rakoviny. Radšej preto obyčajná kontrola, ako prísť neskoro. Nejde o žiadne drastické vyšetrenie. Laicky povedané, na znamienka sa doktor pozrie zblízka cez lupu, alebo dermatoskop. Nie každé vyšetrenie skončí slovami: ,,Nemusíte sa báť, všetko je v poriadku.“ Občas vás pošlú ďalej k chirurgovi. Keďže sú finančne ohodnotení aj podľa počtu vybratých znamienok, trvajte len na tých, ktoré vám určil dermatológ. Presvedčili sme sa, že aj v Michalovciach to takto funguje. Vybratie neoznačeného znamienka je nebezpečné. Znamienko ďalej putuje na histológiu, kde určia či bolo vybrané celé a obsahovalo zlé bunky. Práve preto je dôležité včasné vyšetrenie. Rakovinové bujnenie znamienka sa už lieči na onkológii. Zbystrite pozornosť, ak dochádza k zmene vášho znamienka (rast, zmena tvaru, krvácanie). Zamyslite sa nad tým, aké je ľahké ísť so znamienkami k lekárovi. Je to oveľa ľahšie, ako prineskoro postúpiť náročnejšie vyšetrenia, či klásť si otázku ,,prečo?“.


Slnko je zdravé

 

Keďže nie všetci poznajú mieru, dnes pripomínajú grilované hovädzie. Vlastne nielen dnes, ale počas celého roka. „Oranžové kreatúry“ navštevujú solárnu pec asi 365 dní v roku. Objektívne uvedieme aj to, že niektorí kožní lekári solárne lúče dokonca predpisujú. Najlepšie je však prírodné slniečko. Netreba sa mu vyhýbať, pretože je zdravé. Produkuje vitamín D, odbúrava stres a kilogramy, posilňuje imunitu a má veľa blahodárnych účinkov pre ľudský organizmus, ale všetko s mierou.

 

Veronika Cholewová



Uverejnené: 25.08.2010 14:38:54 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.