files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Šoltis pred štartom jarnej časti: Verím, že výsledky budú lepšie ako v príprave

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce stoja pred historickým míľnikom. V sezóne 2018/2019 majú totiž nakročené k tomu, aby dosiahli v najvyššej Fortuna lige najlepšie umiestnenie v histórii. Štyri kolá pred koncom základnej časti sú na siedmom mieste a na prvú šestku nestrácajú ani bod. V zostávajúcich kolách sa až trikrát predstavia doma a aj to dáva nádej, že môžu medzi najlepšiu šesticu preniknúť. Pred sobotňajším vstupom do jarnej časti sme sa porozprávali s trénerom Antonom Šoltisom, s ktorým sme prešli témy cez zimnú prípravu, zmeny v kádri, až po ciele tímu v jarnej časti.

Príprava

Michalovčania v zimnej príprave odohrali osem duelov, v ktorých sa im vôbec nedarilo. Zdolali akurát treťoligový Vranov nad Topľou (2:0) a druholigovú Banskú Bystricu (1:0). Vo zvyšných zápasoch raz remizovali a zaknihovali až päť porážok, keď prehrali napríklad aj s druholigistami z Liptovského Mikuláša, Trebišova či Bardejova. „Určite to má ďaleko od spokojnosti. Počtovo sme mali síce káder uzavretý, no veľa hráčov bolo zranených. Nie sme spokojní s výsledkami, ktoré síce neboli prvoradé, ale ani s herným prejavom. Čo bolo ale bolo. My sa musíme sústrediť na to, čo príde. Máme pred sebou štyri dôležité zápasy, ktoré chceme zvládnuť. Nemôžeme sa teda obzerať za seba, skôr pred seba. Musíme veriť v to, že slabé výsledky z prípravy sa neprenesú do sezóny. Verím, že sa môže naplniť téza slabo v príprave, dobre v lige. O výsledky sa ale musíme pobiť viac, ako tomu bolo v príprave,“ poznamenal tréner Michalovčanov Anton Šoltis.

MFK Zemplín v príprave
DVSC Debrecín – MFK Zemplín Michalovce 4:1 (2:1).
Slavoj Trebišov – MFK Zemplín Michalovce 3:2 (2:2).
MFK Zemplín Michalovce – MFK Vranov nad Topľou 2:0 (1:0).
MFK Zemplín Michalovce – FC Košice 2:2 (0:1).
MFK Zemplín Michalovce – Kisvárda FC 2:4 (0:2).
MFK Tatran Liptovský Mikuláš - MFK Zemplín Michalovce 3:2 (2:2).
MFK Dukla Banská Bystrica – MFK Zemplín Michalovce 0:1 (0:0).
MFK Zemplín Michalovce – Partizán Bardejov 0:1 (0:1).

Zmeny v kádri
Káder po jeseni siedmeho tímu Fortuna ligy opustila pätica hráčov. Trojici Kurminowski, Iloski a Nawotka skončilo hosťovanie v Lechu Poznaň respektíve Legii Varšava, Kavkovi s Vaščákom zase skončili zmluvy. „Keby to bolo na mne, určite by som si nechal skúsených Vaščáka s Kavkom, ako aj Nawotku s Kurminowským. Vedel by som si predstaviť spolupracovať s nimi opäť. Musíme ale rešpektovať realitu. V klube prichádza pravidelne počas prestávok k rotácii v kádri. S niektorými sa predstavitelia nedohodli na novej zmluve, niektorí zase odišli do materských klubov,“ podotýka Anton Šoltis.

Na druhej strane, prišlo aj k príchodom. Vedenie si veľa sľubuje od angažovania španielskeho stredopoliara Casada, ktorý naposledy pôsobil v Zlatých Moravciach. Z Dunajskej Stredy zase prišli na hosťovanie mládežnícky reprezentant Dominik Špiriak a ofenzívny univerzál Roland Černák. Naspäť na hosťovanie prišiel Sadam Sulley z Legie Varšava, no a michalovské rady rozšírili aj Grék Kountouriotis z Panathinaikosu Atény, Ukrajinec Zacharkiv, ktorý naposledy pôsobil v litovskej Klaipede a ďalší útočník, Senegalčan so španielskym pasom Momodou Tounkara, ktorý je kmeňovým hráčom Lazia Rím. „Teraz je ešte otázne, ktorí z nich pôjdu do základnej zostavy hneď v sobotu. Určite ale ich čas príde. Na jar máme pred sebou štrnásť zápasov v lige a ešte sme v hre aj v Slovnaft Cupe. Súhra medzi novicmi a tímom ešte ideálna nie je, treba to doladiť,“ pokračuje k zmenám v kádri michalovský lodivod.

Káder pre jarnú časť
Brankári: Matúš Kira, Gerard Dariusz Bieszczad, Rostyslav Dehtiar.
Obrancovia: José Carrillo Mancilla, Martin Kolesár, Danylo Beskorovajnyj, Denis Petro, Matúš Vojtko, Dominik Špiriak, Llazaros Rota.
Stredopoliari: Jakub Grič, Igor Žofčák, Christos Kountouriotis, Stanislav Danko, Cheick Alan Diarra, Peter Kolesár, Jozef-Šimon Turík, Hovhannes Harutjunjan, Matej Trusa, José David Casado García, Matúš Begala.
Útočníci: Roland Černák, Sadam Sulley, Martin Regáli, Juri Zacharkiv, Mamadou Tounkara.

Realizačný tím: Anton Šoltis (hlavný tréner), Jozef Majoroš (asistent trénera), Marek Rodák (tréner brankárov), Peter Ščobik (vedúci mužstva), Matej Čech, Ladislav Bubernák (maséri), Jozef Petrík, Ján Paľovčík (lekári).

Odišli: Kurminowski (Lech Poznaň, ukonč. hosť.), Iloski, Nawotka (obaja Legia Varšava, ukonč. hosť.), Kavka, Vaščák (hľadajú si angažmán).

Prišli: Zacharkiv (Klaipéda), Kountouriotis (Panathinaikos Atény, hosť.), Tounkara (Lazio Rím, hosť.), Dehtiar (Stal Kamianske), Casado (Zlaté Moravce), Špiriak, Černák (obaja Dunajská Streda, hosť.), Trusa (z dorastu).

Väčšia ofenzívna sila
Michalovčania v jeseni zaznamenali v osemnástich dueloch 24 gólov, čo je iba čosi málo ako jeden gól na zápas. Aj preto sa vedenie klubu obzeralo po posilnení ofenzívy. Z nej síce odišli Kurminowski a Vaščákom, na druhej strane do nej pribudli až štyria hráči. Na hrote útoku budú Sulleyovou konkurenciou Tounkara so Zacharkivom, na krídlach zase Černák s Kountouriotisom. „Ja to ako tréner veľmi vítam. V ofenzíve budeme mať viacero alternatív. Je len na samotných hráčoch, keď dostanú šancu, aby sa jej chytili. Vyhovuje to aj z toho hľadiska, že chceme hrať dva systémy, ktoré môžeme počas zápasu meniť,“ zdôrazňuje Anton Šoltis.

Ciele
Zemplínčania si v jesennej časti vyskúšali ako chutí byť na spodku tabuľky, ale aj to, ako chutí šnúra bez prehry. Po deviatich kolách boli s chudobnými štyrmi bodmi na poslednom dvanástom mieste v tabuľke. Vo zvyšných ôsmych dueloch ale zaznamenali dvadsať bodov, ktoré ich katapultovali do boja o prvú šestku. Na ňu nestrácajú ani bod, pretože majú rovnaký počet 24 bodov ako šiesta Nitra, ďalší bod strácajú na Sereď. Práve Sereď aj Nitru privítajú na úvod jari doma, kde nastúpia aj v poslednom kole základnej časti proti Trenčínu. Zo štyroch duelov tak hrajú až trikrát doma, čo dáva reálnu šancu na prienik medzi prvú šestku. Navyše, dostali sa už do štvrťfinále Slovnaft Cupu, v ktorom doma privítajú Poprad. „V cieľoch máme jasné. Krátkodobým je zvládnuť štyri zápasy tak, aby sme sa dostali do šestky a postúpiť do semifinále Slovnaft Cupu. Keby sa nám podarilo postúpiť do prvej šestky a zahrať si v semifinále pohára, bolo by to na podmienky, v ktorých pracujeme, fantastické,“ zdvíha obočie michalovský lodivod.

O prvej a druhej šestke
Základná časť Fortuna ligy sa po štyroch jarných kolách skončí a súťaž sa následne rozdelí na prvú a druhú šestku. Michalovčania chcú preniknúť do tej prvej. „Minulú sezónu sme si zahrali v tej druhej a zistili sme, že tá nie je až tak atraktívna pre diváka či médiá. Viac sledované boli súboje prvej šestky. My teraz chceme urobiť všetko preto, aby sme tam nechýbali. Určite by aj na naše zápasy chodilo viac ľudí. Tých príde viac na Slovan či Žilinu, ako na Senicu či Zlaté Moravce,“ poznamenáva Anton Šoltis.

O šesťbodových zápasoch na úvod
K prieniku medzi šesticu najlepších sú Michalovčania veľmi blízko. Veď na prvú šestku nestrácajú ani jeden bod. Majú rovnaký počet bodov ako šiesta Nitra a na piatu Sereď strácajú jeden bod. Oboch majú na úvod doma, takže ich čakajú šesťbodové zápasy. „Nechceme nič zakrývať, čakajú nás kľúčové zápasy. Nevieme, ako sa vyvinie súťaž po dvoch kolách, no tieto zápasy budú pre nás veľmi dôležité. Určite napovedia veľmi veľa,“ podotýka michalovský lodivod.

V úvodnom jarnom kole nastúpia Michalovčania proti nováčikovi súťaže ŠKF Sereď. Ten si počína viac ako dobre. V prvých kolách viacerí ukazovali na nováčikovský elán, postupne si ale ŠKF získal sympatie viacerých odborníkov. Piata priečka po jesennej časti nebola rozhodne náhodná. Počas zimy došlo v kádri k posilneniu ofenzívu. Tú vystužil Marek Kuzma a v týchto dňoch sa nováčikovi upísal aj strelec Miloš Lačný. Práve „liptovský Messi“ môže byť jazýčkom na váhach v boji o prvú šestku. „Ich výsledky na jeseň ma síce z časti prekvapili, keď sa ale pozriete na zostavu, musíme uznať, že ide o skúsené mužstvo. Majú konsolidovanú obranu, hrajú nepríjemný futbal. Pre samotnú súťaž sú určite prínosom. Momentálne sú v tabuľke pred nami, my ich ale chceme dať v sobotu pod seba,“ dodáva na záver Anton Šoltis.

Program MFK Zemplín vo zvyšných kolách základnej časti
19. kolo: Michalovce - ŠKF Sereď (sobota 16. február o 14.00 hod.).
20. kolo: Michalovce - FC Nitra (sobota 23. február o 16.00 hod.).
21. kolo: MFK Ružomberok - Michalovce (sobota 2. marec o 14.00 hod.).
22. kolo: Michalovce - AS Trenčín (sobota 9. marec o 14.00 hod.)

Peter Brendza



Uverejnené: 15.02.2019 16:46:21 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.