files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Komentár: "Žlto - modrí" do prvej šestky, kritici späť do „búdy“!

Historickým úspechom sa skončí sezóna 2018/2019 pre futbalistov MFK Zemplín Michalovce. Túto vetu kľudne môžeme vysloviť už teraz, začiatkom marca. Zverenci trénera Antona Šoltisa si totiž remízou 0:0 v Ružomberku v predposlednom kole základnej časti vybojovali účasť v nadstavbovej skupine o titul, kde bude hrať šesť najlepších tímov Slovenska. Zemplínčania už tak neskončia horšie ako na šiestom mieste, teda minimálne o dve miesta zlepšia svoje maximum z najvyššej súťaže, ktoré dosiahli v dvoch predošlých sezónach. A to podotýkame, že sú už vo štvrťfinále Slovnaft Cupu, v ktorom privítajú druholigový Poprad, takže ani miestenka medzi štyrmi najlepšími v boji o najstaršiu klubovú súťaž nie je až tak vysoko!

Druhopolčasový ružomberský obrat

Na prienik Michalovčanov medzi šesť najlepších tímov by po deviatom kole nevsadil nik ani deravý groš. Zemplínčania boli s chudobnými štyrmi bodmi na poslednom mieste v tabuľke a viacerí nad tímom s najnižším rozpočtom v lige lámali palicu. Volali po zmenách v kádri či na trénerskej stoličke. Podotýkame, že káder pred tým dva roky po sebe skončil najlepšie v histórii michalovského futbalu a tréneri za dva roky odviedli kusisko dobrej roboty. Kto ale nevidel súvislosti, ktoré Michalovčanom na posledné miesto dopomohli, musí byť futbalový analfabet. Neskoro skladajúci sa káder, výrazné zmeny v lete, najhorší žreb v úvodných štyroch kolách, štyri prehry zo siedmych o jeden gól, ale aj smola v koncovke spôsobili, že Michalovčania boli až na samom dne.

Odrazili sa z neho v desiatom kole, konkrétne v druhom polčase zápasu s Ružomberkom. Po prvom prehrávali 0:2 a zdalo sa, že tréner Šoltis má dni spočítané. Predtým ho podržalo vedenie klubu, cez zápas aj samotná kabína, ktorá sa zmobilizovala a duel s Ružomberkom dotiahla do remízy 2:2. Práve tam treba hľadať začiatok michalovskej cesty do prvej šestky. Následné víťazstvo v Trenčíne potvrdilo, že Zemplín sa uberá správnym smerom.

Po „belasej“ facke bodové obrodenie

Práve štyri body získané s ašpirantami na popredné umiestnenie dodali Michalovčanom novú energiu. Následne prišiel druhý výsledkový obrat v Žiline, kde takisto prehrávali 0:2, no dokázali remizovať 2:2. Keď vzápätí Michalovčania po parádnom výkone doma skolili Dunajskú Stredu (2:1), bolo každému jasné, že toto nie je mužstvo na vypadnutie. Následne ale prišla prehra 0:6 na Pasienkoch so Slovanom Bratislava. „Tenisový kanár“ alebo facka mala tie najlepšie dôsledky. Odvtedy totiž „šoltisovci“ bodovali v každom zápase. Päť v rade vyhrali, dva remizovali a sú tam, kde chceli pred sezónou byť, v prvej šestke.

Kde ste teraz, kritici?

Michalovčania dosiahli to, o čom pred sezónou iba ticho hovorili. Keby niekto po deviatom kole povedal, že majú na to obsadiť prvú šestku a dokonca si ju zabezpečiť jedno kolo pred koncom základnej časti, dostal by zrejme po papuli za provokácie. Povedal by to niekto po prvom polčase zápasu s Ružomberkom, kedy tribúnami prenikali emócie? Mimochodom, kde ste teraz tí, ktorí hráčov posielali do druhej ligy a trénerov kade ľahšie? Kde ste tí, ktorí ste zabudli na ich úspechy z predošlých sezón? Kde ste tí, ktorí nevideli, že herný prejav je v poriadku, len chýbajú výsledky? Kde ste tí, ktorí ste urážali na tribúnach, či na sociálnych sieťach? Opäť raz ste zaliezli do búdy! Do tej búdy, z ktorej vždy vyleziete vtedy, keď cítite potrebu „zaštekať“, keď sa nedarí. Veď najlepšie sa kritizuje vtedy, nie?

S jedlom by mohla rásť aj chuť

Teraz nastáva pre michalovských futbalistov a trénerov konečne čas, aby si najvyššiu súťaž užili. Už na nich nebude vyvíjaný výsledkový tlak, v prvej šestke môžu iba získať. Zahrajú si proti najlepším tímom zo Slovenska, zahrajú si na krásnych štadiónoch na Tehelnom poli či Dunajskej Strede (možno aj v Trnave) a dúfajme, že aj pred zaplnenými domácimi tribúnami. Čo by malo diváka prilákať viac, ako najlepšie tímy na Slovensku? Zahrajú si teda proti najlepším, zatiaľ, čo ich kritici určite budú opäť čakať na svoju šancu, kedy môžu opäť zaštekať. Z toho si ale netreba nič robiť. Teraz nastáva čas užiť si najvyššiu súťaž a prečo nie, možno aj zabojovať o predkolo Európskej ligy. S jedlom by totiž mohla rásť aj michalovská chuť...

Peter Brendza



Uverejnené: 04.03.2019 14:50:36 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.