files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Martin Burinský: Tréner Chudý má stále čo mužstvu dať

Michalovský mužský hokej zažíva najväčší úspech. Sezóna 2018/2019 sa zapíše do histórie zlatými písmenami, keďže sa hráčom HK Dukla Ingema Michalovce podarilo postúpiť do najvyššej súťaže. Michalovčania nielenže po druhýkrát ovládli prvú ligu, no tentoraz uspeli aj v baráži, v ktorej zdolali Žilinu 4:3 na zápasy. Od septembra tak budú hrať najvyššiu Tipsport ligu.

V lete 2017 nastalo v michalovskom hokeji ticho. Po odchode Alexandra Černegu z prezidentskej stoličky HK Dukla bol určitý čas tento post neobsadený. Hokeja sa nakoniec chopila spoločnosť Ingema, ktorej predstavitelia už po príchode hovorili o Extralige. To, že ich reči neboli iba do vetra ukázali tieto dni. Michalovský mužský hokej je pripravený na najvyššiu súťaž nielen štadiónom, ale aj personálne. „Keď sme vstupovali do hokeja, naším cieľom bolo priniesť do Michaloviec prvé víťazstvo v prvej lige v novej ére, čo sa nám aj podarilo. Po 31 rokoch sme vyhrali prvú ligu. V lete sme si sadli s predstaviteľmi mesta, aj správnej rady a spolu sme sa zhodli, že chceme priniesť do nášho mesta Extraligu. Posledné zápasy ukázali, že hokej je tu pre koho robiť. Divácka kulisa je výborná. Bolo to cítiť aj v siedmom zápase, keď sme dokázali do Žiliny vypraviť šesť autobusov. Keď padlo rozhodnutie o Extralige, dali sme ciele trénerovi Chudému. Ten sa s nimi stotožnil. Stálo nás to veľa odriekania, aj peňazí. Tie sú v športe vždy podstatné. Dôležité bolo, že sme sa dali dokopy my ako firma Ingema a mesto Michalovce. Spolu k nám prišli aj menší sponzori a to asi zavážilo. Čo je výhoda Michaloviec pred trebárs Košicami či Prešovom je to, že sú menšie mesto a podnikatelia sa poznajú. Hokej dokázal spojiť množstvo partnerov. Každý prispel tak ako mohol. Stanovili sme si cestu nehľadať dvoch, troch silných partnerov, ale sústrediť sa na menších, ktorí prispejú menšou mierou. Keď sa dáme dokopy všetci, je z toho poriadny balík, z ktorého sa dajú vytvoriť aj také úspechy, aké sme dosiahli,“ poznamenal pre náš portál prezident HK Dukla Ingema Michalovce Martin Burinský.

Historický úspech michalovského hokeja sa dosiahol navyše v roku, keď je metropola Zemplína ocenená honorom Európske mesto športu. Aj hokejisti sa teda pridali k hádzanárkam, futbalistom či florbalistkám, ktorí si najvyššiu súťaž vyskúšali aj v tejto sezóne. „Okrem toho, že mesto je v tomto roku Európskym mestom športu si aj my pripomíname 45. výročie vzniku mužského hokeja. Prepisuje sa história a my sme radi, že sme pritom,“ pokračuje prvý muž michalovského hokeja.

Metropola Zemplína momentálne prežíva hokejový ošiaľ. Štvortisícové návštevy na ostatných zápasoch, ako aj invázia fanúšikov do Žiliny ukázala, že Michalovce sú hokejovým mestom. V septembri teda môžeme očakávať, že sa na historický prvý extraligový zápas po vstupenkách len tak zapráši. „Môžeme to určite očakávať. Už v pondelok, teda dva dni po historickom postupe, sa boli u nás na firme ľudia pýtať na permanentky. Trošku ma to prekvapilo, ale hlavne potešilo. My permanentky ale ešte predávať nemôžeme. Nevieme totiž, kto bude riadiť ligu, aký bude jej model. Čaká sa zrejme aj na kongres SZĽH. Čo sa týka našich cieľov, určite to nebude iba o záchrane. Aj pri firme, kde pôsobíme, sa snažíme byť lídrom na trhu, ktorým aj sme. Aj tu si chceme stanoviť ciele. Nechceme sa iba udržať a „vyfasovať“ od každého. V najbližších dňoch si musíme sadnúť správna rada spoločne s mestom. Ak všetko pôjde v pozitívnom duchu, určite sa posnažíme pobiť o play-off,“ podotýka Martin Burinský.

V michalovskej Dukle si uvedomujú, že finančné prostriedky sa budú musieť navyšovať. Najvyššia súťaž totiž prináša okrem väčšej publicity či popularity a prestíže aj zvýšené náklady. „Samozrejme, že to budeme musieť navýšiť o niekoľko desiatok percent. Máme prisľúbených niekoľkých partnerov, s ktorými spolupracujeme ako firma a ktorí boli viazaní u nás na najvyššiu súťaž. Aj mesto sľúbilo, že bude spoločne s nami hľadať ďalších partnerov. Už keď sme sa dostali do Extraligy, chceme tam aj dôstojne fungovať. Rozpočet teda budeme musieť navyšovať, no teraz je o tom ešte predčasné hovoriť. Čakáme na stretnutie správnej rady a na to, aké ciele si stanovíme,“ pokračuje Burinský.

Okrem financií bude musieť prejsť obmenou aj káder. To, čo totiž stačilo na prvú ligu, stačiť na najvyššiu súťaž určite nebude. „Sme si toho vedomí, no súhlasím aj s tvrdením trénera Chudého, že každý, kto si Extraligu vybojoval, musí dostať šancu pobiť sa o miesto v tíme. Bolo by nespravodlivé, keby sme teraz všetkých poslali preč. Keď sme vstupovali do hokeja, povedali sme si, že nebudeme zasahovať trénerovi do chodu kádra. Povedali sme mu o cieľoch, zhruba v akých peniazoch sa chceme pohybovať a ostatné bolo už na neho. Takisto to bude aj teraz. Ja osobne mám takú zásadu, nech každý robí to, čomu rozumie. Tréner Chudý v posledných rokoch dokázal, že hokeju rozumie. Vie tím vyskladať, aj ho správne namotivovať. V skladaní kádra by som tak nechal priestor jemu,“ konštatuje Martin Burinský, ktorý sa v závere nevyhol ani otázke ohľadom práve trénera Miroslava Chudého. Tomu síce končí v klube zmluva, no obe strany majú eminentný záujem o ďalšiu spoluprácu. „Tí čo sledujú prácu trénera Chudého musia povedať, že tento tréner už michalovskému hokeju dal veľa. Ja si ale osobne myslím, že stále mu má čo dať.“

Peter Brendza



Uverejnené: 26.03.2019 20:04:28 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.