files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Košický samosprávny kraj otvoril kanceláriu v Bruseli

Košický samosprávny kraj (KSK) obnovil svoje pôsobenie v „hlavnom meste“ Európskej únie. Slávnostné otvorenie Kancelárie stáleho zastúpenia KSK v Bruseli sa konalo 10. marca.

Košický samosprávny kraj je druhým krajom, ktorý má kanceláriu v Bruseli. Sídli v takzvanej európskej štvrti na Rued´Arlon, spolu s Kanceláriou Bratislavského samosprávneho kraja. Jej cieľom je zlepšiť čerpanie európskych štrukturálnych a investičných fondov, monitorovať projekty a výzvy európskych inštitúcií, ovplyvňovať tvorbu legislatívy, presadzovať potreby Košického kraja a využívať programy Európskej komisie na rozvoj kraja.

„Spomedzi krajín OECD patríme medzi štáty s najväčšími regionálnymi rozdielmi a o peniazoch z európskych fondov sa rozhoduje centrálne, na ministerstvách. Za prvých päť rokov aktuálneho programového obdobia sme vyčerpali peniaze najmenej efektívne, konkrétne iba 20 percent, pričom regionálne rozdiely sa ešte viac prehĺbili. Aj preto považujeme za dôležité zapájať sa vo väčšej miere do rozhodovacieho procesu o čerpaní európskych fondov. Členstvo vo Výbore regiónov a otvorenie kancelárie v Bruseli je pre náš kraj skvelou príležitosťou ako nadviazať spoluprácu s inštitúciami Európskej únie, zapájať sa do legislatívneho procesu a v konečnom dôsledku pomôcť k lepšiemu čerpaniu eurofondov pre náš kraj a teda do našich miest a obcí. Európska únia je v prvom rade príležitosť, výhody nie sú automatické, preto sa snažíme túto príležitosť využiť maximálne, ako sa dá,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Kancelária v Bruseli spadá pod oddelenie európskych záležitostí na Úrade KSK, jej ročná prevádzka bude stáť ročne 40-tisíc eur. „Rátame s dvomazamestnancami a v budúcnosti chceme do kancelárie prizvať aj študentov stredných škôl na stáž. Hlavnou úlohou kancelárie je venovať sa kohéznej politike, vymieňať si informácie z inštitúciami EÚ a pomôcť kraju k zefektívneniu čerpania eurofondov v rámci rôznych projektov,“ dodal Trnka.

V minulosti prevádzkovalo v belgickej metropole kancelárie všetkých osem krajov, združoval ich Slovenský dom. Kancelária KSK ukončila svoje pôsobenie v roku 2015.

V októbri minulého roka sa predseda KSK stal členom Výboru regiónov a je členom dvoch jeho komisií, COTER, teda komisie pre politiku územnej súdržnosti a ENVE, pre životné prostredie, klimatické zmeny a energetiku. Kancelária Stáleho zastúpenia KSK v Bruseli funguje od 4. marca tohto roka.



Uverejnené: 11.04.2019 08:50:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.