files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Na aktuálnu tému. Dokedy si bude fanúšik vyberať?

V Michalovciach sa športu v roku 2019, teda v čase, keď je metropola Zemplína poctená honorom Európske mesto športu, darí. Futbalisti sú na prahu historického finále Slovnaft Cupu a hrajú v prvej šestke najvyššej súťaže, hokejisti premiérovo postúpili do najvyššej Tipsport ligy a hádzanárky Iuventy si v nedeľu prevezmú druhý tohtosezónny pohár, keď sa stali víťazkami spoločnej česko-slovenskej MOL ligy. Čo však z toho, keď si fanúšik stále musí vyberať. Keď totiž časovo kolidujú zápasy týchto tímov, ani jeden ustúpiť nechce a divák sa musí sám rozhodnúť, kde pôjde. Oba zápasy neuvidí.

Naposledy táto situácia nastala pred dvoma týždňami, keď futbalisti privítali Sereď a v rovnakom čase bojovali o ligové body v Chemkostav aréne hádzanárky Iuventy, ktoré nastúpili proti Zlínu. Je boj o diváka pre neho samotného spravodlivý a nezaslúži si vidieť všetko športové, čo mu mesto ponúka? „Mňa táto situácia rozhodne neteší,“ rozhovoril sa pre náš portál primátor Michaloviec Viliam Zahorčák. „Ideálne by bolo, keby všetky zápasy boli časovo zladené. Nie vždy sa to ale dá. Niektoré prípady sa ovplyvniť nedajú. Tam, kde sa to dá, ale treba pracovať na tom, aby sa časovo nedotýkali. Zakaždým prichádza ku komunikácii. Niekedy ale narážame nielen na objektívne dôvody, no niekedy aj na neústupčivosť klubov. Sú totiž obavy, že v inom čase ich tradičný divák nepríde. Na tom naozaj treba popracovať. Kluby by sa nemali vnímať ako konkurencia a bojovať o diváka,“ pokračuje Zahorčák. Naša otázka smerovala aj k tomu, či by väčšie slovo nemalo mať aj mesto, ktoré do športových klubov každoročne rozdáva okolo jedného milióna eur? Nemôže sa postaviť do roly vyššej ako mediátor? Mimochodom, načo tu je Rada športových klubov? „My z pozície mesta nemôžeme nikomu nariadzovať, kedy kto má hrať,“ zdôvodňuje Zahorčák, ktorý následne dodáva. „Každý z klubov, ktorých sa to týka, je samostatný subjekt. Každý z nich má svoje argumenty. V záujme všetkých by ale malo byť, aby sa to všetko zladilo. Keď, čo i len desať ľudí chce prísť trebárs na futbal aj hádzanú, malo by im to byť umožnené. Vyberať by si fanúšik nemal.“

Prvý muž mesta si je teda vedomý, že v tomto smere šport v Michalovciach pokrivkáva. Podľa jeho ďalších slov sa v tomto smere aj komunikuje, ale... „Debaty neprebiehajú na najvyššej úrovni a to je možno problém. Možno by bolo dobré stretnúť sa s tými najvyššími predstaviteľmi a dohodnúť sa. My môžeme byť v tomto smere len mediátorom, nemôžeme nikomu nič určovať.“  Postupom hokejistov Dukly Ingema do najvyššej Tipsport ligy sa paradoxne veci možno aj pohnú samé. Hokejisti totiž už nebudú hrať stredy, kedy sú v niektorých prípadoch na programe aj zápasy Iuventy či MFK Zemplín, ale v utorok, piatok a v nedeľu, kedy zase tieto tímy hrajú iba minimálne. Ich hracími dňami sú prevažne soboty. Je pochopiteľné, že kluby si svoj priestor strážia a cítia sa ohrozené, keď ustúpia. Aj v tomto prípade im ale musí záležať na tom, aby si divák nemusel vyberať. Je len na dohode oboch strán, aby sa tak nestalo. Veď raz môže ustúpiť jeden, raz druhý. Z minulosti sú ale známe aj prípady, kedy tak jeden urobil a druhý následne nechcel... Na to ale treba zabudnúť. Všetko musí byť o dohode. Nemôže sa pozerať ani na to, kto je aký sledovaný šport. To diváka nezaujíma. Ten chce ísť tak na hokej, ako aj na hádzanú či futbal. Bude mu už raz konečne aj vyhovené???

Vo výhľade ďalšie časové strety

Funkcionári budú mať v najbližších týždňoch šancu ukázať, že im na tom záleží. K prvému stretu dôjde už v sobotu 27. apríla, kedy je o 17.00 hod. naplánovaný futbalový duel MFK Zemplín Michalovce – MŠK Žilina so začiatkom o 17.00 hod., ako aj prvý semifinálový zápas národného play-off v hádzanej žien, v ktorom Iuventa Michalovce privíta Bánovce nad Bebravou. Ten začína o 17.30 hod. V prípade postupu hádzanárok do finále stret nastane v sobotu 11. mája opäť. Iuventa možno vo finále privíta Šaľu, futbalisti Ružomberok. Nezaslúži si fanúšik vidieť tieto šlágre oba?

Peter Brendza



Uverejnené: 12.04.2019 10:14:24 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.