files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jedenásťročná cesta do najvyššej súťaže: Od Šechného po Chudého

V mapovaní jedenástich sezón michalovskej Dukly v prvej lige pokračujeme článkom o tréneroch, ktorí ju viedli. Trénerský život je niekedy poriadne vrtkavý. Presviedčali sme sa o tom aj v michalovskom hokeji. Dukla od návratu do prvej ligy využila za jedenásť sezón až pätnástich lodivodov. V Dukle sa niekedy s trénermi nemaznali. Veď až v štyroch sezónach sa vystriedali na striedačke traja. Najdlhšie slúžil práve súčasný tréner Miroslav Chudý, najkratší časový úsek strávili na striedačke Miroslav Ihnačák a Jozef Šechný, otec súčasného asistenta Richarda.

Najúspešnejší

Jednoznačne najúspešnejším trénerom, ktorý Duklu v prvej lige viedol, je Miroslav Chudý. Rodák z Krupiny sadol na trénerskú stoličku v októbri 2017 a dosiahol rad úspechov. Druhé miesto v základnej časti, víťazstvo v lige, tretie miesto v baráži, víťazstvo v základnej časti, obhajoba titulu a nakoniec aj postup do Tipsport ligy. Potrebuje niekto ešte ďalšie argumenty na vyvrátenie nášho tvrdenia?

Najoslovovanejší

Vedenie klubu pri hľadaní kormidelníka pracuje vždy s viacerými variantmi. Tou, ktorú využívali najčastejšie v Michalovciach bol Miroslav Ihnačák. Ten viedol mužstvo v štyroch sezónach, piatu kapitolu nestihol ani napísať, keďže aj napriek dohode odišiel do rumunského Brašova. Prvýkrát sa dostal na trénerskú stoličku v Michalovciach v sezóne 2011/2012, ktorú ale nedokončil. Všetko si vynahradil v ďalšej sezóne, ktorú zase odkoučoval celú. Celú sezónu v Michalovciach pôsobil aj 2016/2017, začal aj sezónu 2017/2018, kedy ho ale vymenil Miroslav Chudý, ktorý vedie Duklu až doteraz. Ihnačák je jediným trénerom, ktorý v Michalovciach pôsobil pod všetkými troma prezidentmi klubu.

Najskúsenejší

Najskúsenejším lodivodom, ktorý Duklu počas jej jedenástich sezón v prvej lige viedol, bol jednoznačne Ján Faith. Skúsený lodivod, ktorý získal okrem slovenského titulu aj československý, viedol Michalovčanov v sezóne 2010/2011, ktorá bola poznačená žltačkou. Faith prišiel vtedy k zdecimovanému tímu, ktorý nakoniec prekvapujúco doviedol do play-off.

Najneočakávanejší

Pred sezónou 2014/2015 vymenovalo vtedajšie vedenie Dukly za nového trénera Miroslava Ihnačáka. Písal sa ešte jún 2014, teda bol zhruba mesiac do začiatku letnej prípravy, ktorá štartovala koncom júla. Za zvyšný čas sa ale udiali veci... Ihnačáka oslovil rumunský Brašov, ktorý prebil ponuku Michaloviec a samotný tréner na ňu reagoval kladne. To rozhorčilo vedenie klubu, ktoré okamžite skončilo spoluprácu s bývalým vynikajúcim slovenským reprezentantom a hráčom NHL. Neočakávane tak museli zháňať nového trénera a ich voľba padla na Milana Staša. Ihnačák tak bol jediným trénerom, ktorý po svojim vymenovaní neodkoučoval ani jeden duel.

Najneobľúbenejší

Žltačková sezóna 2010/2011 bola okrem choroby, ktorá zasiahla hráčsky káder, dramatická aj v ďalších momentoch. Požiar a krádeže v šatni, veľké turbulencie v kádri, aj v realizačnom tíme. Vtedajší prezident klubu Milan Mráz vymenil opäť troch trénerov. Dovtedy úspešného Branislava Kohutiara nahradil Peter Bohunický, ktorý vonkoncom nepriniesol pokoj. Dostal sa dokonca do sporu aj s divákmi, ktorí vyslovene počas zápasov žiadali jeho koniec. Ten aj nakoniec prišiel...

Najpoužívanejší

Za prezidentovania Alexandra Černegu opäť nenastal na trénerskej stoličke potrebný pokoj. V sezóne 2013/2014 sa takisto až trikrát menili tréneri. Mariána Horvátha najskôr na tri zápasy nahradil športový riaditeľ Peter Tirpák (písaný bol Štefan Tóth), potom prišiel Ladislav Spišiak. Tomu ale ruže v Michalovciach takisto nekvitli a opäť prišlo k náhrade dvojicou Tirpák – Tóth. Tí nakoniec dotiahli družstvo až do finále, kde nestačili na Bardejov. Paradoxom je, že tak Horváthovi, ako aj Spišiakovi, zlomila krk prehra na ľade Prievidze. Černega využil služby športového riaditeľa Tirpáka ešte trikrát. V sezóne 2014/2015 dopomáhal družstvu po odchode Milana Staša, sezónu 2015/2016 odkoučoval celú, no a v sezóne 2016/2017 bol asistentom Miroslava Ihnačáka. Okrem Tirpáka a Tótha v jedenástich sezónach trénovali Duklu ešte dvaja Michalovčania. Stalo sa tak v premiérovej sezóne 2008/2009, ktorú začal Jozef Šechný a toho nahrádzal Peter Mihaľo. Ani ten ale sezónu nedokončil, keďže Duklu ju končila s Dušanom Kapustom.

Tréneri HK Dukla v prvej lige
Sezóna 2008/2009: Jozef Šechný st., Peter Mihaľo, Dušan Kapusta.
Sezóna 2009/2010: Dušan Kapusta, Branislav Kohutiar.
Sezóna 2010/2011: Branislav Kohutiar, Peter Bohunický, Ján Faith.
Sezóna 2011/2012: Miroslav Ihnačák, Branislav Okuliar, Ján Vodila.
Sezóna 2012/2013: Miroslav Ihnačák, Peter Mihaľo (zastupoval Miroslava Ihnačáka v dobe, keď mal zdravotné problémy).
Sezóna 2013/2014: Marián Horváth, Peter Tirpák (na papieri bol trénerom Štefan Tóth), Ladislav Spišiak, Peter Tirpák (na papieri bol trénerom Štefan Tóth).
Sezóna 2014/2015: Milan Staš, Štefan Tóth (na tréningovom procese sa podieľali aj Richard Šechný a Peter Tirpák).
Sezóna 2015/2016: Peter Tirpák (na papieri bol trénerom Štefan Tóth).
Sezóna 2016/2017: Miroslav Ihnačák.
Sezóna 2017/2018: Miroslav Ihnačák, Miroslav Chudý.
Sezóna 2018/2019: Miroslav Chudý.

To bolo články, ktoré sme venovali začiatku Dukly v prvej lige, strelcom a trénerom. V nasledujúcich dňoch sa už pustíme do mapovania jednotlivých sezón. Rozdelili sme ich do piatich článkov. V prvom sa budeme venovať dvom zoznamujúcim sezónam, v druhom zase sezónam, kedy už Dukla nechcela hrať druhé husle. Dvoma článkami sa následne povenujeme päťročnej ére druhého prezidenta Alexandra Černegu a zakončíme to zlatou érou, ktorú si pamätáme viacerí. Okrem toho máme pripravených aj niekoľko prekvapení. Máte sa teda na čo tešiť...



Uverejnené: 19.04.2019 15:17:08 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.