files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Návrat medzi elitu po devätnástich rokoch aj s výraznou michalovskou pečaťou

Hádzanársky osud ho zaviedol už na viacero miest. Michalovčan Vít Teleky bol trénerom klubov na Slovensku, či v Čechách. Viedol mužov aj ženy, s ktorými zaznamenal rad úspechov. Posledný zaknihoval u našich severných susedov. Pred sezónou 2017/2018 sa stal trénerom SPR JKS Jaroslaw, ktorý preberal v tretej poľskej lige. Po dvoch rokoch sa v družobnom meste Michaloviec môžu tešiť na najvyššiu Ekstraklasu!

Problémy hneď na úvod

Teleky sa dostal k tímu, ktorý v minulosti účinkoval v najvyššej súťaži a zahral si dokonca aj v Pohári víťazov pohárov, za neľahkých okolností. Po sezóne 2016/2017 bolo družstvo v druhej lige v rozklade. „V meste vznikli dva kluby. Oba mali štartovať v druhej lige, teda v tretej najvyššej súťaži,“ poznamenáva tréner, ktorému sa po príchode k našim severným susedom rozpadol takmer celý káder. „Skoro všetky dievčatá odišli do druhého klubu z Jaroslawu. Mne ostali iba celkom mladé dievčatá a hráčky, ktoré už boli za výkonnostným zenitom. Mali sme teda čo robiť, aby sme to nejako poskladali,“ pokračuje Teleky, ktorý sa rozhodol posilniť káder troma Slovenkami. „Dotiahol som tam brankárku Annumáriu Musáková, Mišku Bajzovú z Bytče a moju bývalú zverenku Magdu Šestákovú, ktorá je známa z pôsobenia v Michalovciach. Ako najdôležitejší faktor stabilizácie ale považujem príchod ukrajinskej reprezentantky Natalie Turkalo. Tá sa stala mojou predĺženou rukou na palubovke.“

Dva postupy za dva roky

Stabilizáciou kádra sa turbulentné obdobie pre Telekyho neskončilo. Zhruba v polovici leta prišla možnosť štartu v prvej lige, teda v druhej najvyššej súťaži. „Káder sme nejako stabilizovali. Hneď na to prišla možnosť štartu v súťaži vyššie. Museli sme ale čakať, keďže tím predtým skončil až na šiestom mieste. Nakoniec to ale vyšlo a diplomatickou cestou sme postúpili o súťaž vyššie, teda do prvej ligy,“ podotýka Vít Teleky, ktorého cieľom bolo v prvom roku družstvo zachrániť v druhej najvyššej poľskej lige, ktorá sa delí na dve skupiny. „Nakoniec sa nám to podarilo a získali sme tak možnosť štartu v prvej lige aj v sezóne 2018/2019,“ pokračuje.

Tá sa nakoniec stala pre družobné mesto Michaloviec historickou. Družstvo vo svojej skupine prvej ligy nenašlo súpera. Z 22 zápasov prehralo iba raz, v ostatných dueloch zvíťazilo. V tabuľke mal nakoniec SPR JKS náskok trinástich bodov pred druhými Katowicami. „Už v lete sme vedeli, že máme na to hrať o špicu. Káder sa nám podarilo vhodne doplniť. V podobe Ukrajinky Aliony Shupik sme získali strelca, ktorý nám výrazne pomohol,“ konštatuje Teleky, ktorý s tímom prehral iba raz, v šiestom kole v Lubline (20:26). „Táto prehra ma mrzí. Boli tam nejaké okolnosti, ktoré radšej komentovať nechcem. Následne sme ale zaznamenali spanilú jazdu. Vyhrali sme je šestnásť zápasov v rade a získali tak možnosť štartu v baráži o najvyššiu Ekstraklasu. Súťaž sme vyhrali rozdielom trinástich bodov a takýmto dominantným spôsobom ju dlho nikto nevyhral,“ hrdo poznamenáva Teleky.

Miliónova „kaucia“ znamenala účasť medzi elitou

Víťazstvom v prvej lige skupina B sezóna pre jeho tím skončiť nemala. SPR JKS sa mal stretnúť v baráži s druhým tímom A. skupiny Sambor Tczew (prvý Plock postúpiť nemohol). Baráž sa ale nakoniec nehrala, pretože Tczew v nej nastúpiť nechcel. „Sledovali náš posledný zápas v Gliwiciach, ktorý sme vyhrali 40:25. To ich vraj prinútilo rozmýšľať, či na nás majú. Nakoniec sa rozhodli v baráži neštartovať, ušetriť peniaze a uvoľniť nám tak cestu do najvyššej súťaže,“ smeje sa Teleky.

 

Návrat jeho tímu do najvyššej súťaži po 19 rokoch sa ale rodil veľmi ťažko. Problémom bola kaucia, ktorú musí každý tím zaplatiť, keď chce štartovať v Ekstraklase. „V tejto sezóne skončila počas rozbehnutej súťaže Gdynia, čo vedenie zväzu prinútilo, aby popracovali na profesionalizácii najvyššej súťaže. Vyšlo rozhodnutie, že kto chce štartovať v Ekstraklase, musí zložiť kauciu 1 500 000 zlotých, čo je v prepočte asi 350 000 eur. Sú to peniaze, ktoré pri odchode z ligy dostanete späť. Na druhej strane, okrem týchto peňazí musíte zabezpečiť aj rozpočet klubu, čo je ďalších cca 450 000 eur. Nám sa to nakoniec podarilo,“ zdôrazňuje Teleky, ktorý má aj po šesťdesiatke ešte stále platný futbalový registračný preukaz.

Ten vie, že v najvyššej súťaži potrebuje posilniť. „Už sa nám podarilo získať dve poľské reprezentantky a v kádri v budúcej sezóne budem mať aj jednu brazílsku spojku, ktorá je taktiež v širšom kádri reprezentácie. Káder bude určite silnejší, ako sme mali v prvej lige,“ dodáva na záver Teleky, ktorý sa už teší na zápasy najvyššej Ekstraklasy. „Bude to aj odmena pre našich skvelých fanúšikov. Na zápasy prvej ligy ich chodilo pravidelne cez tisíc, na derby s druhým tímom z Jaroslawe prišlo cez 1500 ľudí. Verím, že na najvyššiu súťaž príde aj 2000 fanúšikov.“

Cesta SPR JKS do najvyššej Ekstraklasy
1. kolo:
KS Otmet Krapkowice - SPR JKS Jaroslaw 20:32.
2. kolo:
SPR Olkusz - SPR JKS Jaroslaw 24:32.
3. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - Nowy Sacz 41:16.
4. kolo:
Azs - Awf Varšava - SPR JKS Jaroslaw 26:41.
5. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - Imperium Katowice 33:20.
6. kolo:
MKS AZS UMCS Lublin - SPR JKS Jaroslaw 26:20.
7. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - TS MKS SAN Jaroslaw 33:21.
8. kolo:
WKPR Wesola Varšava - SPR JKS Jaroslaw 26:35.
9. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - UKS Varsovia Varšava 31:25.
10. kolo:
MTS Zory - SPR JKS Jaroslaw 24:40.
11. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - SPR Sosnica Gliwice 33:25.
12. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - KS Otmet Krapkowice 42:16.
13. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - SPR Olkusz 35:21.
14. kolo:
Nowy Sacz - SPR JKS Jaroslaw 26:27.
15. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - MKS AZS UMCS Lublin 32:21.
16. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - Azs - Awf Varšava 38:30.
17. kolo:
Imperium Katowice - SPR JKS Jaroslaw 20:34.
18. kolo:
TS MKS SAN Jaroslaw - SPR JKS Jaroslaw 18:47.
19. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - WKPR Wesola Varšava 34:24.
20. kolo:
UKS Varsovia Varšava - SPR JKS Jaroslaw 29:33.
21. kolo:
SPR JKS Jaroslaw - MTS Zory 43:19.
22. kolo:
SPR Sosnica Gliwice - SPR JKS Jaroslaw 25:40.

Trojnásobný víťaz Memoriálu Tomáša Jakubča

Ženská hádzaná v Jaroslawe má dlhú tradíciu. V roku 1991 po prvýkrát družstvo postúpilo do najvyššej súťaže. Z nej síce po roku vypadlo, no od sezóny 1995/1996 sa vrátilo medzi poľskú elitu. V sezóne 1996/1997 postúpil Jaroslaw do semifinále, v ktorom nestačil na Lublin. V boji o bronz s Lubinom už ale bol úspešný. To nebol v tejto sezóne jediný úspech, družstvo totiž postúpilo aj do finále národného pohára, v ktorom opäť nestačil na Lublin. Keďže ten bol majstrom aj víťazom pohára, Jaroslaw mohol štartovať v Pohári víťazov pohárov. Jaroslaw následne v najvyššej súťaži účinkoval až do sezóny 1999/2000, kedy z nej vypadol. Mimochodom, hádzaná v družobnom meste Michaloviec má svoju tradíciu aj tu. SPR JKS je totiž trojnásobným víťazom Memoriálu Tomáša Jakubča (roky 1996, 1997 a 2000). „V minulosti sa Jaroslaw pravidelne stretával s Iuventou v prípravných dueloch, čo by som chcel znova obnoviť. Iuventa si ale momentálne musí vyriešiť už známe problémy, ktoré má. Keď bude jasné, že budú hrať aj v nasledujúcej sezóne, určite sa k možnosti opätovnej spolupráce vrátime,“ podotýka Vít Teleky.

Peter Brendza



Uverejnené: 28.05.2019 21:03:54 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.