files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Stretave utešene pribúdajú obyvatelia

 

       

Obec so 640 obyvateľmi sa nachádza v južnej časti Michalovského okresu.  Je prakticky spojená so susedným Palínom.  Jedným z najväčších problémov je zlý technický stav miestnych komunikácií. Pracuje sa aj na projekte vybudovania systému, ktorý zabráni prílišnému prenikaniu spodných vôd do polí a záhrad. Zaujímavosťou je, že Stretavu nezasiahol negatívny populačný vývoj, čoho dôkazom je aj normálne fungujúca materská škola.

 


  

 Stop záplavám

      

Presakovaniu spodných vôd na jednotlivé pozemky by mal zabrániť projekt odvodnenia zastavanej časti obce. „V rámci toho by  sa mali rozvetviť odtoky vody, ktorá poškodila aj rôzne budovy a domy, keďže vsakuje do betónu. Aj keď problém je i v členitosti územia obce. Napríklad, časť domov je na vyvýšených miestach, niektoré humná sú však na rovnom povrchu,“ podrobne vysvetlil starosta Marek Keher, ktorý má so samosprávnymi funkciami už úctyhodné štyridsaťročné skúsenosti. Veľkolepý projekt by mal byť financovaný z prostriedkov bývalého ministerstva životného prostredia na základe patričnej výzvy. Do konca tohto mesiaca by samospráva mala získať stavebné povolenie na realizáciu jednotlivých prác. Pritom Stretavčania nezvyknú mávať až také veľké ťažkosti s vodným živlom ako ľudia v Malčiciach, Markovciach či Oboríne. Faktom však je, že aj tu na jar poriadne napršalo. Výdatné dažde výrazne ovplyvnili kvalitu poľnohospodárskej úrody. Dosť ju zdevastovali. Pritom za normálnych okolností sú dopestované plodiny na vysokej úrovni. „Pôda v našom katastri má jednu z najvyšších bonít v Michalovskom okrese,“ zdôraznil.

 

Dočkajú sa novej cesty?

 

Vo veľmi zlom technickom stave je časť miestnych komunikácií, čo potvrdil aj znalec z bratislavského odboru cestnej dopravy. Sú na nich hlboké diery a výtlky. Pre nedostatok financií sa na týchto cestách robili v uplynulom desaťročí len nevyhnutné opravy.  Neadekvátne vyzerá aj úsek, ktorým premáva autobusový spoj. Generálna oprava jednotlivých ciest by si vyžiadala obrovské množstvo peňazí, takže obecný úrad si takúto investíciu za žiadnych okolností nemôže dovoliť, preto hľadá možnosti financovania inde. „Už v máji minulého roku sme Poľnohospodárskej platobnej agentúre predložili projekt rekonštrukcie. Doteraz nám neoznámila svoje stanovisko,“ popísal situáciu. Tá je o to komplikovanejšia, že po zmene vlády sa jednotlivé projekty opätovne prehodnocujú a sú pozastavené. Tento stav potrvá až do konca tohto roka. „Napriek tomu občania majú trpezlivosť. Vedia o tom, že projekt je v Bratislave a takisto chápu aj súčasnú situáciu. To znamená, že sťažnosti nezaznamenávame,“ zdôraznil. Súčasťou projektu je aj výstavba chodníka na Ulici nad Laborcom, na ktorej sa nachádza aj sídlo obecného úradu. „Inak, výhodou našej obce je fakt, že neleží na hlavnom cestnom ťahu. Totiž, komunikácia vedúca z Michaloviec do Veľkých Kapušian prechádza iba popri Stretave. Vďaka tomu nemáme problémy s nadmerným hlukom motorových vozidiel. Nehovoriac o tom, že na našich obecných komunikáciách je veľký pokoj. V podstate nimi prechádzajú len naši obyvatelia na svojich autách a spoje Slovenskej autobusovej dopravy,“ s potešením konštatoval. Nie vždy však tomu bolo tak. Cestná doprava sa z dediny odklonila v 60.-tych rokoch minulého storočia.

 

Stretavčanov pribúda!

 

Kým v mnohých obciach rapídne ubúda počet obyvateľov, Stretava je šokujúco opačným prípadom. Za všetko hovorí veľavravný štatistický ukazovateľ. Kým pred osemnástimi rokmi tu žilo menej ako 500 Stretavčanov, v súčasnosti ich je už okolo 640. „Vysvetľujem si to tým, že mladí ľudia ostávajú u nás aj po skončení stredoškolského štúdia,“ objasnil podstatu veci. Ide o obdivuhodnú vernosť k rodisku, najmä ak si uvedomíme, že až deväťdesiat tunajších zvlášť mladých občanov je nezamestnaných, čo je 22 % miera nezamestnanosti. Dôsledkom pozitívneho populačného trendu je aj životaschopnosť materskej školy. „Od septembra ju bude navštevovať osemnásť detí, čo je slušné číslo,“ zvýraznil starosta, ktorý nastúpil do funkcie v roku 1994. Pochválil sa aj ďalším dych vyrážajúcim číslom.  Stretava „dodáva“ najviac školákov do Základnej školy v susednom Palíne. Vráťme sa však k MŠ. Sídli v zateplenom objekte. Pôvodne to bol najstarší rodinný dom v obci pochádzajúci ešte z 18.storočia. V minulosti v ňom bola už nejestvujúca základná škola. Modernosťou dýcha aj areál tohto predškolského zariadenia. Dotvárajú ho moderné certifikované detské zostavy a takisto i oddychová zóna tvorená preliezačkami, šmýkačkami, hojdačkami či lavičkami. „Je pravdou, že škôlka nie je úplne stopercentne naplnená. Má kapacitu pre asi 24 detí, no za žiadnych okolností ju však nebudeme rušiť. Dieťa v istom veku jednoducho potrebuje byť v kolektíve a nadobúdať základné životné zručnosti. Ak by do škôlky nechodilo, narušil by sa jeho prirodzený vývoj,“ zdôraznil potrebu fungovania tejto vzdelávacej inštitúcie M.Keher.  Tá zhltne z obecného rozpočtu až tretinu zdrojov.

 

Veľmi útulné prostredie

 

Samospráva predložila príslušným inštitúciám aj projekt rozsiahlej modernizácie kultúrneho domu. Bol vybudovaný v akcii Z pred tridsiatimi rokmi. Kedysi v týchto priestoroch sídla materská škola. „Na tomto zariadení by bolo treba zrekonštruovať takmer všetko,“ rázne poznamenal. Od strechy, cez okná, dvere až po podlahu. Plánovaná je aj výstavba nadstavbovej časti, ktorá by mala slúžiť na klubovú činnosť. „Časť prác však už urobili naši občania zamestnaní formou aktivačných prác,“ doplnil. Sídlo kultúrneho domu natreli vkusnou svetlou farbou. V jeho okolí sa urobili nevyhnutné povrchové úpravy. Zároveň sa urobilo vkusné javisko, na usporadúvanie obecných slávností. Nedávno bolo dejiskom už pravidelného stretnutia rodákov. O rok sa v prekrásnom areáli uskutočnia oslavy pri príležitosti jubilejného výročia prvej písomnej zmienky o obci.


 

  Ďalšie užitočné projekty

       

„Vypracovaný je i projekt modernizácie a rekonštrukcie verejného osvetlenia.  V tomto prípade sme podobne ako viaceré okolité obce zareagovali na vhodnú výzvu,“ uviedol najvyšší predstaviteľ miestnej samosprávy. V pláne je i vybudovanie oddychovej zóny a takisto kanalizácie. Stretava sa môže popýšiť vodovodom a dlhoročnou samozrejmosťou je aj plyn. V minulosti sa postavil i dom smútku, zrekonštruoval sa obecný rozhlas a rozvody elektriny. Skrátka, v obci s veľmi bohatým výskytom zelene a obdivuhodne upravenými priestranstvami v blízkosti rodinných domov sa činia. Inak, samotný názov Stretava je odvodený od slova stretávanie. To znamená, že obec leží na mieste, kde sa stretávajú rieky Laborec, Uh a Čierna voda. 

                                                                                                                                                          (jč)



Uverejnené: 02.09.2010 21:39:31 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.