files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Karol Král kraľuje michalovskému futbalu už 75 rokov

V civilnom živote nenápadný, no na trávniku bol vždy nebezpečný. Ostrostrelec Karol Král nastrieľal v drese MFK Zemplín 76 gólov, čo ho radí na druhé miesto za Ladislava Hurčíka. Počas jedného z najúspešnejších období Kráľ patril k ústredným postavám Zemplínu Vihorlat. Neskôr pôsobil aj ako tréner. Viedol dokonca aj prvé mužstvo Michaloviec. Člen Siene slávy michalovského futbalu sa v týchto dňoch dožíva vzácneho jubilea. V piatok štrnásteho júna oslavuje 75 rokov. Aj naša redakcia sa pripája k blahoželaniu!

Začínal ako brankár

Keď mal loptu na kopačkách v súperovom pokutovom území, zakaždým hrozilo nebezpečie. Málokto ale vie, že čiperný útočník, ktorý okrem Michaloviec a materského Liptovského Mikuláša hrával aj v Otrokoviciach či Dukle Praha a Budkovciach začínal na poste brankára. „Presne tak,“ smeje sa rodený Lipták, ktorý aj vo veku 75 rokov pôsobí veľmi sviežim dojmom. Ako sa dostal vôbec k futbalu? „V päťdesiatych rokoch deti na dedine veľa zábavy nemali. V Bošanoch, kde sme bývali, bol futbal číslo jedna. Ako spomínate, do dvanástich rokov som bol brankárom. Prišla ale zlomenina ruky a mojej brankárskej kariére bol koniec,“ už teraz v úsmevnom tóne pokračuje dnešný oslávenec, ktorý ako pätnásťročný putoval do českých Otrokovíc. „Na jeseň roku 1959 som tam išiel na strednú školu. Ako pätnásťročný som hrával dorasteneckú ligu aj proti o štyri roky starším hráčom. Hral som aj v Dukle Praha,“ spomína Karol Král, ktorý na sklonku roka 1976 dostal ponuku od Zemplínu Vihorlat Michalovce, ktorú prijal. Na dlhých deväť rokov sa tak stal jeho hráčom. „Určite som nečakal, že to bude takto dlho. Na druhej strane, cítil som sa tu dobre a vidíte, zostal som tu doteraz.“

Najkrajší gól dal Slovanu Bratislava

Celkový počet gólov spočítaný Kráľ nemá, no za Michalovce počas deviatich rokov vsietil 76 gólov. Ktorý si zapamätal najviac? „Bol to gól Slovanu Bratislava, ktorý som dal hlavou spoza šestnástky,“ podotýka obávaný kanonier, ktorý uviedol aj recept na vsietenie gólov. „Mojou výhodou bolo to, že som vedel vystreliť oboma nohami. Ja som mal ešte dokonca ľavú nohu silnejšiu. Obrancovia sa skôr sústredili na moju pravú nohu, čo bola moja výhoda. Nevedeli ako vystrelím,“ smeje sa piatkový oslávenec.

Na michalovský debut nezabudne nikdy

Karol Kráľ debutoval v michalovskom drese v jarnej časti sezóny 1966/1967. Hneď prvý zápas za Zemplín mu upäl v pamäti najviac. "Prišiel k nám líder z Vítkovíc a vyhrali sme 5:0. Bolo to pre nás veľmi dôležité víťazstvo, keďže sme sa v tom čase zachraňovali. Pamätám sa, že vtedy som debut za Michalovce neabsolvoval iba ja, ale aj Čevela a Štefan Gubík," podotýka kráľ strelcov zo sezóny 1972/1973. Viac ako on strelil v michalovskom drese gólov iba Ladislav Hurčík. „Bolo to možno aj preto, že on hrával za Michalovce aj v divíznych súťažiach, zatiaľ, čo ja iba v druhej lige. Navyše, keď ja som hrával za Zemplín, tak vždy sme hrali o spodok tabuľky. Ja som ale spokojný aj s tým gólovým nástrelom, aký som za Michalovce dal,“ dodáva Karol Kráľ.

Ako tréner vypadol iba raz, koniec v Michalovciach ho mrzí stále

Po skončení michalovskej kariéry v januári 1977 Karol Kráľ dlho bez futbalu neostal. Ozvali sa mu totiž Budkovce, kde sa stal hrajúcim trénerom. Následne pôsobil ako asistent Štefana Pšenka pri prvom tíme Michaloviec a takisto aj ako hlavný lodivod dorastu. Okrem toho úspešne pôsobil opäť v Budkovciach, Sobranciach, Lastomíre či Hatalove. „Ak mám povedať pravdu, nikdy som trénerom byť nechcel. Nejako som to nesílil, no po skončení v Michalovciach sa mi ozvali Budkovce a tak som kývol na ich ponuku,“ podotýka Karol Kráľ, ktorý dostal šancu aj pri prvom tíme Zemplín Viholrat. Bolo to na začiatku milénia. Po štyroch mesiacoch ale prišiel koniec. „Na toto ešte stále neviem zabudnúť. Vtedy veľmi neboli peniaze, hráčom chýbali výplaty za niekoľko mesiacov. Vtedajší funkcionár Ján Varga mi povedal, že cieľom je zachrána v tretej lige. To sa nám aj darilo. Do klubu ale prišli páni Bovan a Bliščák, ktorí hneď po príchode siahli po trénerskej zmene, keď ma nahradili Karolom Kiselom,“ konštatuje Kráľ, ktorého odchod z Michaloviec mrzí aj teraz, po devätnástich rokoch. Práve Fridrich Bliščák je jeho susedom z paneláku. „Ja som mu to nezabudol ani doteraz. Keď sa stretneme vo vchode, pozdravím ho, ale nezabúdam,“ dodáva k michalovskej kapitole piatkový oslávenec. Toho teší, že ako tréner vypadol iba raz. „Bolo to s Hatalovom vo štvrtej lige, ktorá už bola nad naše sily.“

Postup do najvyššej súťaže ho potešil

Michalovský futbal bol dlhé roky stabilným účastníkom druhej či tretej najvyššej súťaže. Do prvej ligy sa mu ale nedarilo dostať. Stalo sa to až v roku 2015, kedy MFK Zemplín postúpil do Fortuna ligy a figuruje v nej až doteraz. „Mňa postup do prvej ligy veľmi potešil. Chlapci štyri sezóny hrali najvyššiu ligu a ukázali, že do nej patria. Horšie je to, čo počúvam teraz. Zemplín nemá peňazí na rozdávanie, čo nie je dobré,“ podotýka Kráľ, ktorý si nenechá ujsť ani jeden zo zápasov Michalovčanov v prvej lige. Okrem toho nechýba ani na zápasoch Iuventy Michalovce. „Obom klubom fandím. Aj keď som sa tu nenarodil, oženil som sa tu, bývam tu, takže som prakticky Michalovčan. Som hrdý na to, že tu okrem futbalu a hádzanej bude aj najvyššia súťaž v hokeji. Mrzí ma len jedno. Keď kolidujú zápasy, že sa kluby nevedia dohodnúť na tom, aby nehrali v rovnakom čase. Nemalo by to tak byť, pretože my diváci chceme vidieť aj hádzanú, aj futbal. Nechceme si vyberať,“ dodáva na záver dnešný oslávenec, ktorý vo futbale fandí Barcelone a jeho najobľúbenejším hráčom je Lionel Messi.

Karol Kráľ sa narodil 14. júna 1944 v Liptovskom Mikuláši. S manželkou Máriou má dve deti, dcéru Andreu a syna Karola. Hráčska kariéra: 1956 - 1959 Bošany, 1959 - 1963 Otrokovice, 1963 - 1965 Dukla Praha, 1965 - 1966 Otrokovice, 1967 - 1977 Michalovce. Trénerská kariéra: 1977 - 1979 hrajúci tréner Budkoviec, 1980 - 1982 asistent v Zemplíne Michalovce, 1982 - 1984 tréner michalovského dorastu, 1984 - 1988 Budkovce, 1988 - 1989 Sobrance, 1992 - 1995 Lastomír, 1995 - 1999 Hatalov, 2000 Zemplín Michalovce, 2001 Vysoká nad Uhom.

Peter Brendza (foto: archív Karol Kráľ)




Uverejnené: 14.06.2019 17:06:01 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.