files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Regenda na rok „žolíkom“, Solenský si ide splniť detský sen

Dvom odchovancom michalovského hokeja sa v týchto dňoch podarili výrazné posuny v ich zatiaľ ešte nebohatej kariére. Dvadsaťročný Samuel Solenský sa po troch rokoch za morom dočkal zmluvy s univerzitným tímom a tak najbližších päť rokov strávi v univerzitnej lige. Bude tak bojovať o miesto vo vytúženej NHL. O rok mladší Pavol Regenda zase mení krajinu zo severu Európy. Švédske Vaxjo Lakers mení za fínsky Jokerit Helsinki, kde by mal hrávať v juniorke.

Obaja sú so svojimi nedávno skončenými sezónami spokojný. Samuel Solenský vo svojej tretej sezóne v NAHL konečne zažiaril. So svojim tímom Johnstown Tomahawks dosahoval historické rekordy. Tímu len o chlp uniklo finále ligy a darilo sa aj samotnému Solenskému. Ten dosiahol v 68 zápasoch 99 kanadských bodov (27+72) a s celkovými 168 bodmi (53+115) za tri sezóny v Tomahawkse sa stal jeho historicky najproduktívnejším hráčom. Čerešničkou na torte pre odchovanca michalovského hokeja je zmluva s univerzitným Bemidji State sídliacom v Minnesote. „Po tímovej aj osobnej stránke hodnotím sezónu veľmi kladne. To, že som sa stal najproduktívnejším hráčom klubu v histórii si veľmi cením. Nebol to môj hlavný cieľ, ale tento fakt určite poteší,“ poznamenal pre náš portál Solenský, ktorý si naďalej plní svoj sen. Z NCAA, v ktorej pôsobí Bemidji, je totiž už veľmi blízko k vytúženej NHL. „Získať štipendium na niektorej z univerzít bolo pre mňa cieľom a zároveň výzvou. S týmto som do Ameriky pred troma rokmi letel a teraz sa mi to splnilo. Veľmi sa teším na vysokoškolské štúdium, pretože aj to je dôležité, ako aj na hokej.“

Solenský získaval úspechy za morom, jeho spoluhráč zo žiackej kategórii Pavol Regenda na severe Európy. Zatiaľ, čo v sezóne 2017/2018 vo švédskom Linkopingu veľa vody nenamútil, po nedávno skončenej sezóne, ktorú strávil vo Vaxjo, sa už jeho severské dobrodružstvo hodnotí kladnejšie. V 42 zápasoch zaznamenal jeden z najlepšie brániacich útočníkov v slovenských juniorských tímoch solídnych 28 kanadských bodov a k tomu pridal aj účasť na majstrovstvách sveta do 20 rokov. „Po hernej stránke sa mi hodnotí táto sezóna určite lepšie,“ podotýka Pavol Regenda. „Veľkým plusom je účasť na majstrovstvách sveta do 20 rokov. Tento rok totiž bola v útoku obrovská konkurencia a do nominácie sa nedostalo veľa šikovných hráčov. Trošku ma možno mrzí, že sme skončili až na ôsmom mieste. Každý z nás chcel určite viac,“ pokračuje Regenda. Podobne ako Solenský, aj on zmení v sezóne 2019/2020 klub. Rozdielom je, že urastený útočník mení aj krajinu, Švédsko za Fínsko. Na rok sa totiž upísal Jokeritu Helsinki. „Všetko som nechal na svojho agenta. Ten to nakoniec dohodol. Vo Švédsku som už hrávať v juniorke nemohol, vo Fínsku áno, takže prestup zrejme aj preto. Určite sa budem chcieť ukázať aj v Helsinkách a na pôsobenie tam sa veľmi teším,“ podotýka Pavol Regenda.

Obom odchovancom michalovského hokeja neuniklo, že Dukla Ingema sa dostala do Tipsport ligy a michalovský seniorský hokej tak bude po prvýkrát v histórii v najvyššej súťaži. Neláka ich tento fakt pre návrat do rodného hniezda? „Keďže som podpísal zmluvu s univerzitným tímom, tak nie. Chcem svoju kariéru rozvíjať za morom. Z úspechov Dukly sa ale určite teším a držím jej v Extralige palce,“ zdôrazňuje Solenský, ktorého v lete čaká operácia ramena. Bližšie k Dukle bol Pavol Regenda. Aj on ale uprednostnil rozlet svojej kariéry v zahraničí. „Mal som rozhovor s trénermi Dukly, ktorí ale pochopili, že chcem hrať vonku. Do budúcna nevylučujem nič, teraz sa ale sústredím na zahraničie,“ dodáva na záver Pavol Regenda.

Peter Brendza (foto: internet)  



Uverejnené: 29.06.2019 16:28:18 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.