files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

„Stará dáma“ ani „biely balet“ nenašli recept na michalovských hráčov

Futbalový turnaj dorastencov Michalovce Cup po dvoch ročníkoch odohraných v zime prešiel v roku 2012 do letných mesiacov. Tým pádom sa dostal na oči aj vyspelejším klubom, ktoré neváhali prísť k Laborcu. V rokoch 2012 a 2013 sa organizátorom turnaja podarilo dotiahnuť sem jedno obrovské lákadlo pre fanúšikov. Najskôr talianskeho giganta Juventus Turín a o rok na to prišiel kráľovský Real Madrid! Mimochodom, ani jeden z týchto veľkoklubov nenašiel recept na michalovských dorastencov...

Ako v rozhovore spomenul v súčasnosti športový riaditeľ MFK Zemplín a organizátor turnaja Marek Zahorčák, kľúčom k dotiahnutiu takýchto celkov sem bol presun turnaja do letných mesiacov. „S Juventusom sme nadviazali kontakt potom, čo sme tam predali Jakuba Hromadu a Atilu Vargu. Takýto tím je dostať do Michaloviec ťažké, naše šance sa ale zvýšili potom, čo sme turnaj presunuli do letných mesiacov. Juventus sa tu cítil dobre, čo videli aj v Reale Madrid a Barcelone, ktorí sme prišli na ďalšie ročníky.“

Víťazom Villarreal, Juventus zostrelil dvoma gólmi Martin Koscelník

V roku 2012 sa menila štruktúra turnaja. Hralo sa už iba v jednej kategórii a to U17. Okrem domáceho MFK Zemplín sa turnaja zúčastnil aj tradičný účastník, poľská Legia Varšava a družobné mesto Michaloviec, španielsky Villarreal. Ako štvrtého do partie chceli nejaký slávny veľkoklub, čo sa nakoniec aj podarilo. Prišiel sem taliansky Juventus Turín aj s Atilom Vargom, ktorého do tohto klubu predali Michalovčania niekoľko mesiacov predtým.

Michalovčania sa na turnaji predviedli nielen organizáciou, ale aj na trávniku. Veď tímom z vyspelejších futbalových krajín boli viac ako vyrovnaným súperom. V prvom zápase síce viedli nad Villarrealom gólom Adriana Leška 1:0, Španielom sa ale podarilo otočiť nepriaznivý vývoj zápasu a zvíťazili 2:1. Zverenci vtedajšieho trénera Branislava Sokoliho sa k výbornému výkonu vypli proti Juventusu Turín, ktorý zdolali 4:2. Dvoma gólmi sa prezentoval Martin Koscelník, ktorý následne prenikol aj do prvého tímu a v súčasnosti si oblieka dres českého Liberca. Okrem nich sa v domácom tíme predstavili napríklad aj Matúš Kira, Jozef Šimon Turík, Milan Šimčák, Jakub Grič, Michal Lechman, Martin Kolesár, či Jozef Vajs. Teda hráči, ktorí sa neskôr presadili aj do prvého tímu, ktorému pomohli vybojovať postup do najvyššej súťaže. 

Víťazom tretieho ročníka sa napokon stal s troma výhrami Villarreal. Druhé skončili Michalovce, ktoré v záverečnom svojom vystúpení remizovali s Legiou Varšava 3:3 a až na tretej priečke skončil Juventus Turín.

Výsledky turnaja
MFK Zemplín Michalovce - Villarreal CF 1:2 (1:2), Villarreal CF - Legia Varšava 4:0 (4:0), MFK Zemplín Michalovce - Juventus Turín 4:2 (3:1), Juventus Turín - Legia Varšava 3:1 (3:0), MFK Zemplín Michalovce - Legia Varšava 3:3 (1:1), Juventus Turín - Villarreal CF 2:3 (1:2).

Konečné poradie
1. Villareal CF 3 3 0 0 9:3 3
2. MFK Zemplín Michalovce 3 1 1 1 8:7 4
3. Juventus Turín 3 1 0 2 7:8 3
4. Legia Varšava 3 0 1 2 4:10 1

Najlepší hráči jednotlivých družstiev:
Legia Varšava - Gregorz Tomasiewicz
Juventus Turín - Mattia Vitale
MFK Zemplín Michalovce - Adrián Leško
Villarreal CF - Marc Gelma Castillo

Najlepší brankár turnaja: Emil Audero Mulyadi (Juventus).
Najlepší hráč turnaja: Pedro Martinez Garcia (Villarreal).
Najlepší strelec turnaja: Anastasios Donis (Juventus) - 3 góly.

Jediným tímom, ktorý obral o body Real Madrid boli Michalovce

Ku skvalitneniu úrovne turnaja došlo aj nasledujúci rok. V roku 2013 sa opäť menila štruktúra, ktorá ostala doteraz. Organizátori pozvali šesticu tímov v kategórii U17. Nechýbal domáci MFK Zemplín, ako aj obhajca prvenstva Villarreal. Po prvýkrát sa na turnaji zúčastnilo družstvo z Talianska – Chievo Verona, ale aj Ukrajiny Šachtar Doneck. Druhým slovenským tímom bola Banská Bystrica, no a z veľkoklubov sa tentoraz podarilo dotiahnuť do Michaloviec kráľovský Real Madrid.

Organizátori šesticu tímov rozdelili do dvoch základných skupín. V A. skupine sa okrem domáceho výberu predstavili Šachtar Doneck a Real Madrid, Villarreal, Chievo Verona a Banskú Bystricu zaradili do B. skupiny. Michalovčania sa zdatných súperov v základnej skupine nezľakli. V prvom zápase podľahli po obrovskom boji Donecku 0:2. Ich vrchol ale prišiel v druhom súboji turnaja. S Realom Madrid hrali viac ako vyrovnanú partiu. Po góle Jakuba Straku dokonca vyhrávali 1:0, no Realu sa podarilo Mayoralom, ktorý si už zahral aj na hrote kráľovského klubu, vyrovnať.

Madridčania porazili v ďalšom zápase skupiny Doneck 2:0 a postúpil tak do finále. Spolu s ním sa tam dostalo aj Chievo Verona, víťaz druhej skupiny. V napínavom zápase sa Talianom trikrát podarilo vyrovnať, na štvrtý presný zásah Realu už ale odpoveď nenašli a prehrali 3:4. Rovnakým výsledkom sa skončil aj duel o tretie miesto, v ktorom Villarreal zdolal Šachtar Doneck. Piata skončila po výhre 2:1 nad Michalovcami Banská Bystrica.

Výsledky A. skupina: MFK Zemplín Michalovce - FC Šachtar Doneck 0:2 (0:0), Real Madrid - FC Šachtar Doneck 2:0 (0:0), MFK Zemplín Michalovce - Real Madrid 1:1 (0:0).

Konečná tabuľka skupiny
1. Real Madrid 2 1 1 0 3:1 4
2. FC Šachtar Doneck 2 1 0 1 2:2 3
3. MFK Zemplín Michalovce 2 0 1 1 1:3 1

Výsledky B. skupina: FK Dukla Banská Bystrica - Villarreal CF 0:1 (0:0), FK Dukla Banská Bystrica - Chievo Verona 0:4 (0:1), Villarreal CF - Chievo Verona 2:2 (1:0).

Konečná tabuľka skupiny
1. Chievo Verona 2 1 1 0 6:2 4
2. Villarreal CF 2 1 1 0 3:2 4
3. FK Dukla Banská Bystrica 2 0 0 2 0:5 0

Zápas o 5. miesto: MFK Zemplín Michalovce - FK Dukla Banská Bystrica 1:2 (0:2).
Zápas o 3. miesto: Villarreal CF - FC Šachtar Doneck 4:3 (2:2).
Finále: Real Madrid - Chievo Verona 4:3 (2:1).

V rokoch 2012 a 2013 sa tak turnaj zaradil medzi najkvalitnejšie v Európe a robil dobré meno nielen Michalovciam, ale celému Slovensku. Jeho vrchol ale prišiel v roku 2014, teda v piatom ročníku, kedy sa pri Laborci odohralo slávne „El Clasico“. O tom si ale povieme v našom miniseriály až nabudúce...

Peter Brendza



Uverejnené: 03.08.2019 13:13:49 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.