files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Prvý Holanďan v Extralige: Chcem byť lídrom defenzívy Dukly, teším sa na plný štadión počas sezóny

Nebýva zvykom, že hokejista z Holandska prichádza na Slovensko, teda do krajiny, ktorá sa tešila zo štyroch medailí na majstrovstvách sveta. Holandsko predsa len patrí medzi menej rozvinuté hokejové krajiny. Prvou lastovičkou v slovenskej najvyššej súťaži je obranca Mike Dalhuisen. Tridsaťročný bek prišiel posilniť nováčika HK Dukla Ingema Michalovce a v prvých troch prípravných dueloch ukázal, že aj napriek tomu, že prišiel z nie príliš hokejovej krajiny, môže byť výraznou posilou tipsportligového nováčika.

Holandský zadák nebol pre Michalovčanov prvou voľbou. Tou bol americký obranca Alex Barron, ktorý ale napriek podpisu zmluvy do metropoly Zemplína z rodinných dôvodov neprišiel. Bol to ale práve on, kto upozornil na Dalhuisena. „Je síce Holanďan, ale väčšinu kariéry strávil za morom. Viac-menej teda ide o hokejistu so severoamerickým štýlom. Zisťovali sme si o ňom nejaké veci a vyšlo nám, že by to pre nás mohla byť dobrá posila. V minulosti ho chcela Banská Bystrica. Vtedy jej to nevyšlo, nám teraz áno, takže Michalovce sú v tomto smere priekopníkom,“ podotýka na margo posily zadných radov tréner Dukly Miroslav Chudý. A čo od neho bude očakávať? „Malo by ísť o produktívneho beka. Jeho čísla to jasne ukazujú. Takisto ide o silový typ hráča, ktorý si vie urobiť poriadok na ľade.“

V slovenskej hokejovej extralige už korčuľovali stovky legionárov, Dalhuisen ale bude prvým Holanďanom. Pravdou ale je aj to, že tridsaťročný rodák z Nijmegenu vo svojej rodnej krajine robil iba prvé hokejové kroky. Od jedenástich rokov totiž pôsobil v Kanade. „Za morom som strávil dokopy trinásť rokov,“ podotýka hokejista, ktorý v minulosti pôsobil vo viacerých súťažiach za morom. Do kanadsko-americkej NHL sa síce nedostal, no v AHL odohral dvanásť zápasov.

V roku 2016 sa rozhodol „blúdny Holanďan“ pre návrat na starý kontinent. Postupne prešiel od dánskeho Esbjergu, cez kazašský Torpedo Usť Kamengororsk účinkujúci v ruskej VHL a nemecký druholigový EC Bad Nauheim až do metropoly Zemplína, kde bude od sezóny 2019/2020 písať hokejovú históriu. Stane sa totiž prvým hráčom z krajiny tulipánov, ktorý vykorčuľuje na ľad v slovenskej Extralige, teda v krajine majstrov aj vicemajstrov sveta. „Slovenská liga má vo svete cveng. Je kvalitná a hrá tu dosť kvalitných hráčov. Som veľmi rád, že tu môžem hrať a že môžem hrať práve za Michalovce, kde sa zatiaľ cítim veľmi dobre,“ konštatuje vekom už skúsený zadák.

Ten ukázal svoje umenie už v prípravných dueloch. Proti Miškolcu a Banskej Bystrici patril k najlepším Michalovčanom na ľade, v utorok proti Linzu ho tréner Chudý dokonca poslal aj na trestné strieľanie, ktoré prvý Holanďan na Slovensku premenil. „Nerobilo mi to problém,“ smeje sa Dalhuisen a na koniec debaty dodáva. „Do Michaloviec som prišiel pomôcť. Tréner odo mňa očakáva, že budem lídrom produktivity pri obrancoch a ja takým chcem byť. Chcem byť lídrom defenzívy. Verím, že naše výsledky v sezóne budú dobré a všetci budú spokojní. Čo sa týka divákov, veľmi ma prekvapilo, že už na prípravné zápasy ich chodí veľa. Cez sezónu budú tribúny určite ešte plnšie. Už sa teším na plný štadión na našom prvom ligovom zápase.“

Peter Brendza



Uverejnené: 15.08.2019 12:54:48 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.