files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zemplínska Široká sa môže popýšiť oddychovou zónou "Palinok"


Obci Zemplínska Široká sa úspešne podarilo zrealizovať tri veľké projekty pre úpravu miestnej oddychovej zóny „Palinok“. Sobotný deň 28. augusta ich slávnostne vyhodnotili. Na prvom projekte sa podieľalo občianske združenie Medzi riekami, ktoré prispelo sumou 1 410 eur, ďalšiu pomoc získali od nadácie Orange vo výške 2 500 eur, tretím  finančným  poskytovateľom bola nadácia Dexia banky s najvyššou sumou, a to necelých 5 000 eur. 


Spomínané finančné prostriedky obec využila na dobudovanie oddychovej zóny Palinok, ktorá je podľa starostu Ing. Vladimíra Matiho na 90% vďaka týmto projektom zrealizovaná. „Palinok sme urobili tak ako sme chceli. V záverečnej fáze je ešte potrebné vysadiť kríky, stromčeky a dosiať trávu, ale  to už budeme financovať z vlastných finančných prostriedkov,“ poznamenal starosta.

 

Účastníci v hojnom počte

 

Záverečného vyhodnotenia sa zúčastnila Mgr. Marcela Iškyová z o. z. Medzi riekami, poslankyňa NR a Košického samosprávneho kraja Ľubica Rošková a starosta obce Ing. Vladimír Mati, ktorý celý projekt priblížil širokej verejnosti. Rošková v príhovore poznamenala, aby sa dedina snažila hľadať ďalšie možnosti ako využiť tento priestor, nielen v rámci obce, ale aj mikroregiónu a okolitých obcí. Vyhodnotenie si nenechali ujsť ani členovia obecného zastupiteľstva, podnikatelia, ktorí poskytli finančné prostriedky, ľudia, podieľajúci sa na brigáde oddychovej zóny, jednota dôchodcov z obce, OŠK - obecný športový klub, združenie mládeže a obyvatelia, ktorých  prišlo v hojnom počte. Súčasťou tejto akcie bola súťaž prvého ročníka plážového volejbalu, súťažilo osem družstiev, odohraný už na novovybudovanom mieste, Palinok. Pre každého bolo prichystané pohostenie na spôsob švédskych stolov. Dôchodcovia sa posnažili  zo svojej tohtoročnej úrody prichystať ochutnávku rôznych  zeleninových i ovocných šalátov. Na záver bola zapálená vatra na počesť 66. výročia SNP. „Táto akcia sa nám veľmi podarila a vôbec všetky tri projekty. Sme radi, že boli úspešné a prostredníctvom finančných prostriedkov sa všetko zrealizovalo a dostalo sa  práve do takého stavu, aký už je v skutočnosti. Myslím, že miesto Palinok bude pýchou obce a aj celého mikroregiónu“, skonštatoval starosta.

Oddychová zóna v minulosti a jej dnešný stav

 

Palinok obec otvorila ešte v priebehu minulého roka, presnejšie 29. augusta. K podaniu projektov na jeho úpravu predchádzalo jeho vyčistenie, čo sa obci podarilo so značnou pomocou občanov. Výška týchto prác stála obec z vlastného vrecka 14 000 eur. V rámci štyroch brigád, hlavne vďaka usilovným rukám obecných ľudí, sa z tohto prostredia odstránila čierna skládka komunálneho a stavebného odpadu a tiež sa vyčistil schátraný rybník. „Niekedy to bolo mŕtve rameno, ktoré ľudia využívali na močenia konopného vlákna, deti na kúpanie. Počas totalitnej doby to bolo zdevastované, ľudia tam zvážali rôzny odpad“,  uviedol starosta. Následne po vyčistení zóny sa pre mládež zrealizovalo plážové ihrisko, dobudoval altánok, ohnisko, prechod cez rybník, exteriérové sedenie, okolo celého rybníka sa postavili drevené lavičky, zasiala tráva, stromčeky a okrasné kríky.

                           Martina Králiková



Uverejnené: 10.09.2010 08:18:37 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.