files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Európsky deň turistiky na Vihorlate


Vihorlat v sobotu navštívia turisti z celého Slovenska. V rámci Európskeho dňa turistiky sa priamo na ňom uskutoční už 2. ročník Stretnutia členov a priaznivcov Klubu slovenských turistov.

,,Klub slovenských turistov je jedným  z najstarších existujúcich občianskych združení na Slovensku, ktoré vzniklo v 20.-tych rokoch 20. storočia,“ poznamenáva Ing. Ľuboš Bobik z Regionálnej rady KST Michalovce. Dodáva, že myšlienka zorganizovať celoslovenské stretnutie turistov aj na začiatku jesene, (nielen v máji), vznikla pred troma rokmi. Prvé stretnutie bolo 12. septembra 2009 na Veľkej Homoli v Malých Karpatoch.

Túra aj cyklotúra

 

Pre vzdialených turistov sa začne podujatie už v piatok. Doprava bude zabezpečená zo strany organizátorov všetkým, ktorí si o ňu požiadali v prihláške. Rovnako aj ubytovanie s jedlom v rekreačnom zariadení Sĺňava v Klokočove.  Zraz účastníkov sa uskutoční v sobotu na Poľane pod Vihorlatom o 12-tej hodine. Pre každú osobu tohto podujatia je pripravený pamätný list a malé občerstvenie. Po krátkych príhovoroch a programe bude nasledovať očakávaná túra. ,,Je to akcia , ktorá je zaradená medzi hlavné podujatia KST na rok 2010 to znamená, že sa uskutoční za každého počasia“, upokojuje Ing. Bobík. Nezabudlo sa ani na cyklistov. Realizuje sa aj cyklotúra Michalovce – Klokočov – Poruba pod Vihorlatom – Stará Koniareň – Poľana pod Vihorlatom. Pôjde sa po štátnej ceste, lesných chodníčkoch a neoznačených cestách pod vedením inštruktora Gabriela Gajdoša. Stretnutie je na železničnej stanici v Michalovciach o 7:15 a na Námestí osloboditeľov o 7.30.

 

Na Vihorlat sa inokedy nesmie

 

Tento rok bol Vihorlat určený za miesto celoslovenského stretnutia turistov na podnet RR KST Michalovce. ,,Je to dominanta Zemplína a kopec, ktorý láka turistov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska ako aj ďalších a to nie len z európskych krajín,“ dodáva Ing. Ľuboš Bobík. Zdôrazňuje, že vrchol je za normálnych podmienok (pri dodržaní právneho statusu) neprístupný verejnosti, a to z dôvodu, že je geograficky včlenený do Vojenského obvodu Valaškovce a priľahlé lesy sú v správe Vojenských lesov SR. Ide aj o Národnú prírodnú rezerváciu Vihorlat, kde je pohyb osôb presne vymedzený statusom.

 

Prírodné krásy

 

Vihorlat je súčasťou sopečného pohoria Vihorlatských vrchov. Jeho symbolom je chránená rastlina Telekia ozdobná. Ako jeden zo štyroch pralesov na území Slovenska (ďalšie sú Havešová, Stužica a Rožok), je od 28. júna 2007 zaradená do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Atraktívnymi pre turistov sú aj prírodné rezervácie Baba pod Vihorlatom, Ďurova mláka, Jedlinka, Malé Morské oko, Morské oko, Motrogon, Podstavka,

Pod Tŕstím, Sninský kameň. Je niekoľko doporučených variantov, ako vystúpiť na vrch s výškou 1076 metrov. Najkratšia trasa začína v Remetských Hámrov (Stará koniareň - Poľana pod Vihorlatom – Vihorlat). Zároveň odtiaľ pokračuje aj najdlhšia cestička, keď sa vyberiete cez Lisák a sedlo Rozdiel. Najznámejšou je 10,7 kilometrová cesta vedúca cez Krivec (Morské oko, kaštielik - Malé Morské oko - Jedlinka - sedlo Rozdiel - Poľana pod Vihorlatom – Vihorlat). Z Poruby pod Vihorlatom vyšliapete

 

Pamiatky UNESCO

 

Sobotou sa podujatie úplne nekončí. Organizátori ponúkajú potencionálnym záujemcom ďalšie nedeľné atrakcie. Prehliadku drevených kostolíkov Zemplína v Inovciach , Ruskej Bystrej (kultúrne dedičstvo UNESCO ), Hrabovej Roztoke a v Šmigovci spolu s prehliadkou duba zimného, borovice horskej vejmutovky a ľaliovníka tulipánokvetého v Dúbrave, metasekvoje čínskej v Ruskom Hrabovci,  moruše  bielej, platana javorolistého a tisa obyčajného v Tibave, gitarového múzea, hrobu Irmy Sztárayovej, dvornej dámy cisárovnej Sisi a korkovníka amurského v Sobranciach. Pre tých, ktorým nebolo dosť sobotu, je pripravená finálna túra na Sninský kameň.

                       Veronika Cholewová



Uverejnené: 10.09.2010 10:49:40 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.