files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V múzeu strašilo

 

 

Zemplínske múzeum  v Michalovciach ovládlo v piatok množstvo duchov a strašidiel. V hlavnej budove múzea stačilo spraviť iba pár krokov a strach sa preukázal v každom z nás. Samí zlí duchovia boli pred vami, za  vami, vedľa vás a vôbec všade, kam ste sa len otočili  či pohli. Strach vyčíňal hlavne u detí, ale aj u staršej generácie. Nikomu nebolo nič jedno.


Duchovia a strašidlá ožili

Občianske združenie Priatelia múzy (o.z. PM) v spolupráci so Zemplínskym múzeom v Michalovciacha za finančnej podpory mesta Michalovce, pripravilo piaty ročník Zemplínskeho festivalu duchov a strašidiel pre malých, veľkých ale aj starších návštevníkov. Tento ročník sa niesol v duchu prehliadky múzea voskových figurín, ktoré o.z. PM získalo zo všetkých kútov sveta. V minulýcgh rokoch ste mohli zažiť na vlastné oči krvavú grófku Bátoričku či grófa Draculu s jeho nymfami. Tento rok sprievodkyne mali za úlohu priblížiť návštevníkom trochu z histórie voskovej figuríny, ktorá v tej chvíli ožila a začala rozprávať svoj pohnutý osud, napríklad prečo zomrela a  kvôli čomu v tomto múzeu straší ľudí. Účastníci sa dozvedeli zaujímavosti o pánovi Imrichovi Michalovskom z Tibavského hradu, ktorý chcel zamurovať svoju vlastnú manželku, pretože mu bola neverná a kým došiel k tomu činu manželku zabil a on sám k nej padol mŕtvy, takže zahynuli obaja. Videli aj najznámejšieho staropražského kata Jána Mydláře, ktorý z lásky k žene obetoval svoj život, a tak sa stal najslávnejším katom. Mohli ste si tu „posedieť“ aj v After life bare, určenému mŕtvym, ktorí neustále hýria zábavou, pijú a hlavne strašia ľudí.


Talentované deti

Organizátorky Valérie Štundovej sme sa spýtali, ako došlo k nápadu zorganizovať Festival duchov a strašidiel. „Začalo to tým, že organizujeme celoslovenskú literárnu súťaž „Múza“ pre základné, stredné a vysoké školy. Časom vznikla „Cesta rozprávkou“ a v konečnom dôsledku účastníci tejto rozprávky prišli s nápadom urobiť akciu strašidiel. Skúsili sme a úspešne to ťaháme už piaty rok. Kostýmy si šijeme sami a tiež si píšeme aj scenáre, takže všetko svojpomocne. Týmto aktivitám sa deti venujú vo voľnom čase a ani  netušia, že majú v sebe veľký talent, o ktorom sami nevedeli, že sa v nich ukrýval“. Účinkujúca mládež, oblečená do rôznych strašidelných masiek pochádza nielen z Michaloviec, ale aj z iných kútov Slovenska. Štatutárka o.z. PM Štundová bola s festivalom nadmieru spokojná. Účastníci prišli v hojnom počte, všetko vyšlo podľa predstáv a  teší sa už na ďalší ročník.

                                                                                                                                   Martina Králiková



Uverejnené: 12.09.2010 21:44:44 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.