files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vernon de Marco na Michalovce nikdy nezabudne: Pre mňa sú druhým domovom

V minulosti, keď futbalový MFK Zemplín Michalovce hrával v druhej najvyššej futbalovej súťaži a jeho predstavitelia sa snažili o prienik medzi slovenskú elitu, istý čas sa zamerali na španielsku cestu. To jest cestu so svojimi mladými hráčmi doplnenými o futbalistov z vtedy najúspešnejšej futbalovej krajiny.

Táto cesta nakoniec slávila úspech. V sezóne 2014/2015 postúpil MFK Zemplín pod vedením trénera Františka Šturmu do najvyššej súťaže a v nej figuruje doteraz. K postupu pomohla aj šesťčlenná enkláva Španielov Marcos Calero Perez, Samuel Garcia Bayón, Vernon de Marco Morlacchi, Joan Manuel Sanchez Caballero, Antonio Garcia Montero a Miguel Cobo Calvo (ten toho ale príliš nenahral).

Radosť z postupu bola obrovská (foto: facebook Vernon de Marco)

Najvýraznejšie sa do mysle Michalovčanov zapísala hlavne prvá trojica. Perez bol priekopníkom španielskej cesty, Bayón v postupovej sezóne najlepším strelcom tímu a Vernon de Marco zase jednou z najväčších opôr tímu. Práve účinkovanie v Michalovciach mu rozvinulo a možno aj zachránilo futbalovú kariéru. Postupnými krokmi si získal miesto v základnej zostave a potom aj prestup do Slovana Bratislava, s ktorým sa na Zemplíne predstavil aj v predchádzajúcich dňoch. Líder Fortuna ligy a účastník skupinovej fázy Európskej ligy sa síce potrápil, no v poslednú októbrovú nedeľu vyhral v Michalovciach 1:0. Vernona síce výhra tešila, no na druhej strane na Michalovce nikdy v živote nedá dopustiť. „To nie! Hovorím s plnou vážnosťou. Keby nie Michaloviec, nie som tam, kde som teraz. Ľuďom v klube, hráčom, trénerom, ale aj ľudom v meste vďačím za veľa a nikdy na nich nezabudnem,“ zdôrazňuje Vernon, ktorý za päť sezón na poste obrancu či defenzívneho stredopoliara odohral v Michalovciach 94 zápasov.

Gól Vernona de Marco do siete Slovana Bratislava, v súčasnosti svojho zamestnávateľa

Rodák z argentínskeho Rosaria so španielskym pasom prišiel do Michaloviec v sezóne 2012/2013. Postupne sa prepracoval do základnej zostavy a v premiérovej sezóne Zemplínčanov v najvyššej súťaži sme si zostavu bez neho ani nedokázali predstaviť. Postupne ale prišli pre neho ďalšie výzvy. Jednou z nich bol aj bratislavský Slovan. V ňom zo začiatku veľa nenahral a preto išiel na hosťovanie do poľského Lechu Poznaň, kde bol rok a pol. Po návrate k belasým sa stále jeho pozícia nemenila. Šanca prišla po príchode trénera Jána Kozáka mladšieho. Vernon sa jej chytil pevne a momentálne je súčasťou základnej zostavy lídra Fortuna ligy a účastníka skupinovej fázy Európskej ligy. „Osobne som sa na zápas s Michalovcami veľmi tešil. Bol som tu štyri roky, ktoré len tak zahodiť za hlavu nemôžem. Pre mňa je toto mesto druhým domovom,“ skladá poklonu Vernon de Marco a vzápätí k michalovským časom dodáva. „Mám na ne iba dobré spomienky. S neznámym mužstvom sme postúpili do najvyššej súťaže. V tomto klube som profesionálne dospel a nebyť MFK Zemplín, určite nie som tam, kde som.“

 

Nehráva iba Marcos Perez

Naša otázka samozrejme padla aj na účinkovanie ďalší „michalovských španielov“. Je s nimi ešte v kontakte? „Sme stále všetci v kontakte. Máme skupinu na WhatsApp, v ktorej spolu komunikujeme. Najčastejšie som v spojení s Marcosom Perezom. Vždy, keď prídem domov, navštívim ho. Sme veľmi dobrí kamaráti, možno aj najlepší,“ smeje sa Vernon de Marco. Práve Perez je jediným z pätice Španielov, ktorý už nehráva futbal aktívne. Po odchode z Michaloviec si nový klub nenašiel. „Ostatní ešte aktívne hrávajú,“ dodáva Vernon de Marco, ktorý ako jediný ostal hrať na najvyššej úrovni. Joan s Monterom momentálne pôsobia v tretej najvyššej španielskej súťaži takzvanej Segunda Division B (SC Requena respektíve CD Izara), Bayon hráva v CE Mataro, ktorý pôsobí vo štvrtej španielskej najvyššej súťaži, čiže Tercera Division.

Peter Brendza



Uverejnené: 06.11.2019 10:37:36 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.