files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Komentár: Nájde sa niekto úspešnejší, kto upletie krajší bič?

O tom, že trénerský život je nevyspytateľný, sa na vlastnej koži presviedča v týchto dňoch Anton Šoltis. Od pondelka už ex-tréner MFK Zemplín Michalovce vo vlaňajšej sezóne skončil s tímom na krásnom piatom mieste a dostal sa s ním až do semifinále Slovnaft Cupu. O päť mesiacov neskôr to už neplatí. Šoltis skončil pre nepresvedčivé výsledky aj napriek tomu, že družstvo produkuje oku lahodiaci futbal a aj napriek tomu, že viackrát doslova z h.... (s prepáčením, ale iný výraz som nenašiel) uplietol bič.

Dnes 43-ročný Košičan zasadol na trénerskú stoličku u najvýchodnejšieho fortunaligistu v lete roku 2016. Začal impozantne, výhrou nad vtedajším majstrom AS Trenčín (2:1). Skončil po zahanbujúcej prehre 0:4 v Senici v novembri 2019. Za 41 mesiacov dosiahol veľmi veľa. Zemplín posunul dvakrát na ôsme miesto, vlani s ním skončil na piatom a dvakrát sa dostal aj do semifinále Slovnaft Cupu. Dosiahol veľmi veľa aj tým, že v klube, kde niekedy ambície presahujú to, na čo družstvo má, vydržal veľmi dlho a právom sa stal najdlhšie slúžiacim trénerom v najvyššej súťaži. Vzhľadom na netrpezlivosť majiteľov klubov na Slovensku, ktorí vo väčšej miere nikdy do lopty nekopali, jeho rekord asi ostane veľmi dlho neprekonaný. Prekoná ho niekedy niekto?

Anton Šoltis je na odchode z Michaloviec...

Áno, Michalovčania v týchto dňoch prechádzali krízou a áno, po zápase v Senici bolo vidno, že tím potrebuje impulz na zobudenie sa. Do toho súhlasíme s vedením. Lenže, môžu za súčasnú situáciu iba tréneri? Môžu zato, že káder sa skladal za pochodu a družstvo pravidelne v začiatku súťaže prehráva. Môžu za to, že letnú prípravu absolvujú pätnásti hráči a posily prichádzajú až neskôr a iba tie, ktoré vo svojich kluboch nechcú? Áno, súhlas, Michalovčanom chýbali výsledky. Z podobnej situácie sa vlani dostali, teraz sa z nej hlavne kvôli slabej efektivite v koncovke nedostali. Šesť zápasov bez výhry zlomilo Šoltisovi krk. Vedenie klubu sa rozhodlo konať a urobilo krok, ktorý sa im núkal ako prvý. Zatiaľ, čo vlani mali trpezlivosť a tá sa im neskôr vyplatila, teraz im už chýbala. V nás ostáva pocit, že konať mohli až po skončení jesennej časti, kedy by sa skladali účty. Ale je možné, že Jozef Majoroš, ktorý je v rovnakom futbalovom nastavení ako Šoltis, mužstvo nakopne a naše napísane slová stratia zmysel. Zatiaľ je však pravdou, že Šoltis si za svoje účinkovanie v Michalovciach zaslúži absolutórium.  

... ako hlavný tréner prichádza Jozef Majoroš

Mimochodom, nájde sa niekto, kto niekedy nadviaže na jeho robotu v Michalovciach? Nájde sa niekto, kto bude mať trpezlivosť s mladými hráčmi? Nájde sa niekto, kto ukočíruje multinárodné mužstvo? Nájde sa niekto, kto s najnižším rozpočtom v lige bude hrať vysokú muziku a dokonca sa dostane s tímom do hornej šestky. Nájde sa niekto, kto bude mať trpezlivosť s tým, že káder sa mu buduje až niekedy v septembri a na začiatku súťaže si tak musí vystačiť s torzom hráčov? Nájde sa ešte nejaký takýto kúzelník, ktorý z h.... (opäť som nenašiel iné slovo, prepáčte...) upletie bič? Za to všetko, čo Šoltis odviedol si zaslúži obdiv a s takto vytvoreným menom, aké si urobil v Michalovciach, určite dlho bez práce neostane. Jeho nástupca to bude mať veľmi ťažké. Latka je totiž nastavená vysoko a ktovie, či ju niekto niekedy ešte nadvihne. Na druhej strane, Jozef Majoroš má na to všetky predpoklady. Pri úspešnom tíme totiž bol dva a pol roka ako asistent trénera. Trénerský život je fakt nevyspytateľný...

Anton Šoltis v Michalovciach
Sezóna 2016/17: 31 zápasov v lige, 7 v pohári
2017/18: 32 v lige, 4 v pohári
2018/19: 32 v lige, 7 v pohári
2019/20: 15 v lige, 2 v pohári

Peter Brendza



Uverejnené: 12.11.2019 20:51:01 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.