files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Martin Molnár mestským kronikárom

 


Novým kronikárom mesta Michalovce sa stal historik Zemplínskeho múzea Dr. Martin Molnár. Písanie kroniky má teda nového zapisujúceho. Nadväzuje tak na tradíciu, ktorá sa začala už za prvej Československej republiky.  Originál tejto kroniky sa nachádza v štátnom archíve mesta.

Správna voľba

 

Mestské zastupiteľstvo schválilo nového kronikára  na svojom zastupiteľstve 24. augusta 2010. Mesto aj historik sa dohodli, že funkcia mestského kronikára nebude chápaná len v zmysle zachytenia tých najdôležitejších udalostí. Očakáva sa, že by sa mal stať takzvaným strážcom hodnovernosti publikácií, ktoré mesto podporí, aby boli historicky a vedecky overené. Stalo sa totiž v minulosti, že do rúk verejnosti sa dostala publikácia o meste s nie najpravdivejšími údajmi. „V ostatných rokoch túto úlohu plnili zamestnanci mesta, ktorí nie sú historikmi, resp. profesionálnymi kronikármi. Pán Molnár je profesionálny historik, ktorý sa dlhodobo zaoberá históriou mesta Michalovce, spĺňa predpoklady na skvalitnenie objektívneho zaznamenania historických udalostí v meste,“ hovorí sa vo vyjadrení mesta prostredníctvom jeho hovor-kyne Ing. Ivety Palečkovej, prečo sa mesto rozhodlo nominovať práve jeho.

 

Zodpovedná úloha

 

Z oslovenia radných, aby sa zhostil tejto úlohy, má radosť. Zároveň si uvedomuje, že: „To, čo tam kronikár napíše, bude pre budúce generácie zdrojom poznatkov,“ takže ide o zodpovednú úlohu. Na samotné vpisovanie do kroniky sa necíti a nie je to, pravda, ani od neho požadované. Túto prácu vykonáva spoľahlivo niekto iný. Redakcia Novín Zemplína mu praje, aby nemal núdzu o udalosti hodné kroniky a hlavne, aby toho bolo viac pozitívneho, ako naopak.

 

 

                               Michal Demko

             



Uverejnené: 17.09.2010 15:27:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.