files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

XXXII. slovenský zraz cykloturistov KST

Neporušenú výmenu Slovenských zrazov cykloturistov (SZC) Klubu slovenských turistov (KST) v regiónoch východ-západ, východ-západ (Snina 2005, Zlaté Moravce 2006, Michalovce – Z. šírava 2007, Komárno 2008, Domaša 2009) potvrdil aj 32. SZC v dňoch 28. 8. – 1. 9. 2010 v Bratislave, či chystaný 33. SZC na budúci rok v Rožňave.



Rekordných viac ako 350 zaregistrovaných účastníkov z celého Slovenska (cez 300), Rakúska, Českej republiky a Poľska uvítala Bratislava – hlavné mesto SR, o ktorej kultúrnych a historických pamiatkach by bolo možné napísať ďalších niekoľko článkov ešte horúcim letným bezoblačným počasím. Toto, bohužiaľ sa postupne pomaličky zhoršovalo, pribúdali chmáry, vietor, ba aj dážď a rapídne ochladenie z pôvodných 33 ºC na začiatku, na slabunkých 12 º C v závere zrazu. Hlavní organizátori z Klubu bratislavských turistov (KBT) pod vedením svojho predsedu, zároveň aj nového predsedu KST a taktiež predsedu organizačného štábu zrazu v jednej osobe Petra Perhalu, pripravili na každý deň inú zaujímavú cyklotúru s viacerými možnosťami výberu obtiažnosti od 25 km do 102 km, ako aj 2 pešie trasy v okolí zrazového mesta. Najväčší záujem (cez 300 cykloturistov) bol o Rakúsku dunajskú cyklotrasu cez NP Dunajské luhy do Viedne s následnou kultúrno – poznávacou činnosťou (KPČ) hlavného mesta Rakúska a spiatočnou cestou organizátormi zrazu zabezpečeným mimoriadnym „cyklovlakom“. Zaujala aj Malokarpatsko-moravská cyklotrasa vedúca cez známe pútnicke miesto Mariánku , ako aj na NKP Devínsky hrad, o ktorom najstaršie správy sú už z roku 864.

 

Na Slovenskej dunajskej cyklotrase ich uchvátil areál vodných športov v Čuňove, no chutil aj guláš pripravený tunajšími poľovníkmi. Individuálni turisti, samozrejme okrem centra mesta pochodili aj zaujímavosti v blízkom okolí. V Rusovciach zašli

k chátrajúcemu zámku postavenému v 2. polovici XIX. storočia v štýle anglickej gotiky i k NKP, bývalej rímskej vojenskej stanice Gerulata z polovice I. storočia. V Ivánke pri Dunaji postáli pri Mohyle M. R. Štefánika postavenej na mieste jeho leteckej havárie 4. 5. 1919. V Svätom Jure ich zaujala expozícia slovenskej ľudovej majoliky, no prečítali si aj pamätnú tabuľu „Mišovi“ Dočolomanskému. V Modre sa zas zastavili pri dome, v ktorom od r. 1850 po udalostiach rokov 1848 – 49 žil pod policajným dozorom Ľudovít V. Štúr (*29. 10. 1815), najznámejšia osobnosť Slovenského národného obrodenia, no boli aj v múzeu umiestnenom v dome, v ktorom 12. 1. 1856 tento kodifikátor spisovnej slovenčiny, jazykovedec, historik, spisovateľ, filozof, publicista, básnik, pedagóg a redaktor zomrel. Interesantná bola aj obhliadka 2,5 km dlhých mestských hradieb v stredovekom, najvýchodnejšom rakúskom meste Hainburg či nevysoko nad ním zrúcaniny hradu Schlossberg. V úvode zrazu ešte za horúcich tropických dní poniektorí kúpaniachtiví cykloturisti „obehali“ 3 najznámejšie prírodné kúpaliská počnúc známym Draždiakom v Petržalke, cez Štrkovec v Ružinove, až po Zlaté piesky na okraji Trnávky. Komu ani toto nestačilo mohol plniť podmienky pre získanie obnoveného oblastného turistického odznaku (OTO) Bratislava, či doplniť si zbierku turistických známok. Samozrejme treba spomenúť aj sprievodný program pripravený na každý večer v priestoroch zrazu v hoteli Plus**, vyvrcholením ktorého bolo losovanie tomboly s viac ako 100 cenami. V rámci zrazu bola slávnostne podpísaná Dohoda o spolupráci medzi KST a SCK (Slovenský cykloklub) na magistráte v Primaciálnom paláci. Organizátorov a hostí prijal vo svojom sídle aj predseda BSK Pavol Frešo. Otvorenie i ukončenie 32. SZC vykonal najvyšší predstaviteľ KST - predseda Peter Perhala. Štafetu budúcoročného zrazu v Rožňave prevzal z rúk podpredsedníčky organizačného štábu 32. SZC a zakladateľky tradície cyklozrazov Márii Martišovej, za sekciu cykloturistiky KST ako hlavného organizátora 33. SZC jej predseda Anton Hasák.

                                     Anton Hasák


 

 



Uverejnené: 17.09.2010 16:04:08 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.