files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Fortuna liga s odkladom do konca apríla. Začne sa hrať v máji?

Futbalový fanúšik si v týchto dňoch neužíva. Nielenže musí ostať v karanténe doma, v televízii si nemôže pozrieť ani žiadny zápas. Koronavírus šíriaci totiž zavrel brány futbalových štadiónov okrem niekoľkých súťaží na celom svete. V Európe sa hrá iba v Bielorusku a Turecku. Slovenská Fortuna liga zavrela svoje brány krátko pred začiatkom nadstavbovej časti. Tímy momentálne nevedia na čom sú, no už aspoň vedia, kedy by mohli začať hrať.

Kľúčové budú nasledujúce týždne. Únia ligových klubov, ktorá riadi najvyššiu futbalovú súťaž v týchto dňoch pozastavila všetky kolá do konca apríla. Hrať by sa teda mohlo začať v prípade priaznivých okolností začiatkom mája. Všetko to závisí, aká bude vtedy situácia s vírusom COVID-19 „Posun je logický i vzhľadom na rozhodnutie UEFA o odklade Eura 2020 na ďalší rok a predĺženia termínu dohratia ligových súťaží do konca júna 2020. Sme v neustálom kontakte s európskymi partnermi a trend je vo všetkých krajinách rovnaký - dohrať súťaže, ak to bude možné. Zdravie je viac ako futbal, to všetci rešpektujeme. Pripravujeme momentálne viacero alternatív novej termínovej listiny, o ktorých bude rokovať najprv Prezídium ÚLK. Kľúčové budú pre nás najbližšie debaty na európskej úrovni, ale aj rozhodnutia na tej štátnej. Z tohto dôvodu vznikol Centrálny krízový štáb Únie ligových klubov, zložený z vedenia Únie ligových klubov, ale aj právnych a ekonomických expertov. Jeho hlavnými úlohami je koordinovanie aktivít na všetkých úrovniach a zároveň sústavná pomoc našim členom združeným v Únii ligových klubov. Všetci členovia ÚLK dostávajú prostredníctvom elektronickej komunikácie každý deň informácie o najnovšom vývoji na všetkých úrovniach," poznamenal pre oficiálnu stránku Fortuna ligy prezident Únie ligových klubov, riadiaceho orgánu najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku, Ivan Kozák.

Pripravený aj plán B

Každopádne, futbalu na slovenských trávnikoch sa v najbližšej dobe nedočkáme. Týka sa to ale aj celej Európy. Zareagovala na to aj UEFA, ktorá presunula európsky šampionát na rok 2021 a tým pádom vytvorila priestor na dohratie nielen ligových súťaží, ale aj európskych pohárov. Aj keď sa zdá momentálne, že to je nereálne, uvidíme, čo prinesú najbližšie týždne. Momentálne je potrebné veriť, že nepríjemne šíriaci sa vírus sa podarí poraziť trebárs aj za pomoci teplejšieho počasia. Stále platí, že prvoradé je zdravie. Aj preto má Únia ligových klubov pripravený aj plán B a ráta aj s čiernym scenárom, že sa Fortuna liga nedohrá. „Pripravujeme rôzne alternatívne návrhy, ak by krízová situácia pretrvávala naďalej a neumožnila nám Fortuna ligu dohrať. Návrhov riešenia situácie je niekoľko, nechcem predbiehať, bude to témou najbližších dvoch-troch týždňov. V súčasnosti veríme, že súťažný ročník 2019/20 dohráme do konca júna tohto roka. Cítime zodpovednosť voči fanúšikom, klubom, hráčom, našim partnerom, ale aj voči celej spoločnosti. Sme súčasťou európskeho futbalového priestoru, aj preto je dôležité byť jednotní,“ vysvetľuje pre Fortuna ligu Ivan Kozák.

Nie je titul, ako titul

Koronavírus! Toto slovo sa bojí používať momentálne celý svet. Nepríjemne šíriaci sa vírus, ktorý už zabil tisícky ľudí, zasiahol aj do športu. Niektoré odvetvia zrušili svoje ligové sezóny, niektoré ešte čakajú, čo sa bude diať v nasledujúcich týždňoch. Ako by to ale vyzeralo, keby sa hrať nezačalo? Získal by automaticky titul Slovan Bratislava, tak ako v hokeji Banská Bystrica? Ako by ale chutil titul získaný od zeleného stola? A mimochodom. Ako by vyzerali naši zástupcovia v pohárovej Európe? V prípade rovnosti bodov, rozhodovali by vzájomné zápasy, tak ako tomu bolo v základnej časti, alebo by to bolo skóre, tak ako je to v pravidlách po skončení nadstavby? Únia ligových klubov by musela riešiť veľa vecí. Verme, že k tomu nedôjde a súťaž sa dohrá. Možno zo začiatku aj bez divákov, no v rámci fair-play. Získaný titul tak Slovanu Bratislava (povedzme si pravdu na rovinu, belasí ho zrejme získajú aj bez zásahu zeleného stola) tak bude chutiť oveľa viac, ako, keby im ho niekto pridelil.

pb



Uverejnené: 21.03.2020 13:52:53 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.