files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ako najlepší hádzanár sveta chcel zatĺkať v Michalovciach klince

Keďže momentálna situácia so športom je taká aká je, rozhodli sme sa vám v niektorých článkoch z histórie priblížiť michalovský šport a niektoré momenty, ktoré stoja za zopakovanie. Ako na prvú sme sa zamerali na mužskú hádzanú, konkrétne slovenskú reprezentáciu, ktorá sa v metropole Zemplína predstavila v rámci kvalifikácie päťkrát a štyrikrát z toho vyhrala!

Prvýkrát sa tak stalo 21. októbra 1998, kedy Slováci v rámci kvalifikácie o postup na svetový šampionát privítali Rumunsko, ktoré zdolali 23:21. Rumunov Slováci v Michalovciach privítali aj o dva roky neskôr, konkrétne 12. januára a opäť boli úspešní, keď vyhrali 19:15. V metropole Zemplína odohrali kvalifikačný zápas Slováci aj o rok neskôr, konkréte 3. januára 2001 s Belgickom, ktoré doma porazili 26:17. No a o pol roka neskôr prišla ozajstná lahôdka. V Michalovciach sa v rámci play-off baráže o postup na ME 2002 predstavilo 3. júna 2001 hviezdami svetovej hádzanej „nabúchané“ Nemecko. Nemci ukončili víťaznú sériu slovenských hádzanárov v metropole Zemplína, keď tu vyhrali 25:20. Práve tomuto zápasu sa chceme v našej histórii venovať. Veď „nationalelf“ bol vtedy prešpikovaný hráčmi, ktorí udávali tón aj v najvyššej bundeslige. Do Michaloviec tak tréner Heiner Brand (nemeckú mužskú reprezentáciu viedol dlhých štrnásť rokov...) priviedol hviezdy ako Henning Fritz, Pascal Hens, Florian Kehrmann, či podľa viacerých vtedy najlepšieho hráča sveta kridelníka Stefana Kretzschmara. Práve týmto hviezdam museli v boji o európsky šampionát čeliť Slováci na čele s odchovancom michalovskej hádzanej Richardom Štochlom, ale napríklad aj Martinom a Danielom Valovcami či Radoslavom Antlom.

Maniere hviezdy svetovej hádzanej Stefana Kretzschmara sa nepáčili správcovi michalovskej Mestskej športovej haly  (foto: internet) 

Nemci svoje hviezdne maniere ukazovali hneď po svojom príchode. Nepáčili sa im trebárs šatne, pretože sa prezliekali už v hoteli.. Práve s Kretzschmarom je jedna humorná príhoda. Palubovka v Mestskej športovej hale už vtedy nebola v najlepšom stave. Potrebovala rekonštrukciu, ktorej sa dočkala až po niekoľkých rokoch. Nie ale o tom sme chceli. Práve Kretzschmar počas tréningu vehementne ukazoval, že z palubovky trčí klinec! Nemci dokonca odmietali trénovať, kým sa to nedá dokopy. Na to prišiel správca haly (prvé meno Lojzo, druhé si už nepamätám...), ktorý s kladivom zabil klinec naspäť do palubovky, potom, čo práve Kretzschmar mu to rukami, nohami ukázal a s krivým pohľadom sa obrátil na už vtedy svetovú hviezdu hádzanej, ktorej sa spýtal plynulou zemplínštinou. „Išťe co chceš?“ No a keďže Kretzschmar mu na to nedokázal odpovedať, Nemci ďalej trénovali a dokonca aj odohrali kvalifikačný zápas, ktorý vyhrali 25:20. Po následnej výhre 27:25 v domácej odvete v Dortmunde postúpili na európsky šampionát, kde následne obsadili druhé miesto a získali tak strieborné medaile.   

Slováci sa tu potom predstavili ešte aj v roku 2002, konkrétne 23. januára, kedy privítali Nórsko, ktoré porazili 29:28, no a naposledy tu hrali v júni 2016, kedy v dvojzápase nastúpili proti Švajčiarsku (po prvýkrát v Chemkostav aréne). V roku 2003 sa tu zase hral Vianočný turnaj za účasti Slovenska, Poľska, Maďarska a Českej republiky. Jeho víťazom sa stali Slováci, ktorí triumfovali pred Čechmi, tretie miesto obsadili Maďari.

V Mestskej športovej hale v Michalovciach sa odohralo päť kvalifikačných hádzanárskych duelov

Kvalifikačné zápasy mužskej reprezentácie Slovenska v Michalovciach
21. október 1998: Slovensko - Rumunsko 23:21.
12. január 2000: Slovensko - Rumunsko 19:15.
3. január 2001: Slovensko - Belgicko 26:17.
3. jún 2001: Slovensko - Nemecko 20:25.
3. január 2002: Slovensko - Nórsko 29:28.

Fakty zo zápasu s Nemeckom
3. júna 2001 - Michalovce (Mestská športová hala)
Slovensko - Nemecko 20:25 (8:13)
SLOVENSKO: Štochl, Hačko - M. Valo 5, Kandráč 4, Demovič 4, Antl 4, Hlavtúr 1, D. Valo 1, Schmiedt 1, Čapka.
NEMECKO: Fritz - Baur 8/5, Kretzschmar 5, Behren 4, Rose 4, Kehrmann 2, Hens 1, Weber 1, Schwarzer.
Vylúčení: 2:7, sedemmetrové hody: 3/2 - 6/5, rozhodcovia: Imbronjev, Grkovič (obaja Juhoslávia), 1000 divákov.

pb



Uverejnené: 23.03.2020 16:00:14 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.