files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa po desiatich rokoch opäť bez trofeje

Naposledy v sezóne 2009/2010 nezískali hádzanárky Iuventy Michalovce ani jednu trofej. Po desaťročí sa táto situácia zopakovala. Tentoraz ich nezdolali súperky. Zasiahnuť totiž musela vyššia moc. Slovenský hádzanársky zväz kvôli situácii so šíriacim sa koronavírusom už ďalej nechcel čakať a začiatkom tohto týždňa zrušil všetky súťaže pod jeho patronátom, okrem finálového turnaja Slovenského pohára, ktorý presunul predbežne na august.  

Michalovčanky dve kolá pred koncom MOL ligy už vedeli, že titul v spoločnej súťaži Češiek a Sloveniek neobhája. Nad ich sily bol totiž český majster DHK Baník Most. Iuventa naposledy vyhrala na ihrisku nebezpečného Olomouca 34:29, čo mohla byť obrovská vzpruha pred záverečným turnajom Slovenského pohára a národným play-off. „Aj preto ma mrzí, že posledné okolnosti nám nedovolili pokračovať. Osobne som bol presvedčený, že po výhre v Olomouci by sme nabrali ten správny kurz,“ rozhovoril sa tréner Iuventy Peter Dávid. Ten ale následne dopĺňa, že s rozhodnutím SZH súhlasí. „Slovenský hádzanársky zväz ani nemal inú možnosť, ako rozhodnúť o zrušení súťaží. Nebol priestor na ich dohratie a navyše nikto momentálne nevie, ako sa bude situácia s vírusom vyvíjať ďalej. Osobne som ani iné rozhodnutie neočakával.“

Ostatnému majstrovi z posledných deviatich sezón táto veľmi nevychádzala. Iuventa až päťkrát našla v lige premožiteľa, navyše, po viac ako ôsmych rokoch utrpela ligovú prehru aj vo svojej Chemkostav aréne. „Negatívne boli z našej strany hlavne prehry v Dunajskej Strede a Porube. V oboch prípadoch sa nám totálne vymkli zápasy z rúk. Na druhej strane, som o tom presvedčený, že naše mladé hráčky urobili krok dopredu. Na úplný vrchol to ale nestačilo. Malo to ale viaceré dôvody. Nevyhýbali sa nám zranenia. Citeľná bola strata strelkyne Kompaniecovej a hneď na to aj kapitánky Wolingerová, ktorá odišla na materskú dovolenku. Po ich odchode nám nezostala ani jedna skúsená hráčka v poli, čo sa muselo prejaviť. V sezóne nám chýbala stabilita a to v každej oblasti,“ podotýka tréner, ktorý momentálne dni trvá u svokrovcov na Záhorí.

Peter Dávid prišiel do Michaloviec v lete po tom, čo z kádra odišli tri najlepšie strelkyne (Habánková, Fiľková – Trehubová a Mugošová). Káder sa ešte viac omladil po odchode Wollingerovej na materskú dovolenku a zranení Kompaniecovej. „Ja som vedel do čoho idem! Aj som s tým počítal, že to bude ťažké. Vedel som, že v kádri máme talentované hráčky, no vedel som aj to, že im chýbajú skúsenosti a herná prax. Aj preto bolo logickým vyústením, že naše výsledky boli také, aké boli,“ zdôrazňuje michalovský lodivod, ktorý v lete podpísal zmluvu s Iuventou na dva roky. Práve druhá sezóna by mala byť lepšou. „Podľa mojich informácii by nemala z kádra odísť ani jedna hráčka. V ďalšej sezóne budeme o rok ďalej, čo sa podľa mňa prejaví aj na hre a výsledkoch tímu. Každá jedna hráčka sa posunula. Káder sme už cez sezónu doplnili o Líviu Klučkovú, v novej sezóne nás posilní aj Martina Popovcová. Obe výrazne zvýšia konkurenciu. Po zranení sa vrátia aj Štefanová či Radovičová, v septembri aj Kompaniecová. Uvidíme, koho sa nám sem podarí dotiahnuť ešte počas leta. Už teraz ale môžem povedať, že v ďalšej sezóne budeme silnejší,“ zdôraznil Peter Dávid.

Keďže súťaže boli ukončené predčasne a vzhľadom na aktuálnu situáciu už dlhšiu dobu neprebieha spoločný tréning družstva, hráčky budú mať voľno dlhšie. Podľa najoptimistickejšieho plánu by sa spoločná príprava na ďalšiu sezónu mohla začať úvodom júna. „Taký je plán. Uvidíme však, ako sa bude vyvíjať situácia v spoločnosti. Keby som si mohol vybrať, začali by sme hneď prvého júna. Uvidíme...,“ podotýka tréner Iuventy. Všetko zlé môže byť na niečo dobré. Keby sa príprava Michalovčankám začala už začiatkom júna, mal by Dávid veľký časový priestor pracovať s družstvom. „Aj preto som sa strašne tešil, keď som robil plán a vyšlo, žeby sme mohli začať začiatkom júna. Obávam sa ale, či to nebude iba zbožné prianie. Dievčatá dostali tréningové plány aj na tieto týždne a mesiace. Nie je to ako trénovať s kolektívom. Zatiaľ môžem o príprave povedať len toľko. Vzhľadom na situáciu nemôžeme plánovať veľa, momentálne určite nie prípravné zápasy či turnaje. Pomohlo by nám, aby sa situácia s vírusom ustálila nielen u nás, ale v celom svete. Verme, že sa tak stane, pretože prvoradé je zdravie všetkých. Plánovať teda veľa nemôžeme, navyše, uvidíme, čo nám dovolí ekonomická situácia klubu, ktorá určite lepšia oproti tejto sezóne nebude,“ dodáva na záver Peter Dávid.

Peter Brendza



Uverejnené: 04.04.2020 14:19:45 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.