files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hokejové baráže a prelínačky. Michalovskej Dukle to vyšlo až na piaty pokus

Michalovská hokejová Dukla sa po etablovaní v prvej lige viackrát pokúšala o postup medzi elitu. Najskôr československú, potom slovenskú. Päťkrát bola veľmi blízko, keď si jej hráči vybojovali baráž, či prelináciu súťaž. Štyrikrát im to nevyšlo, úspešný však bol piaty pokus. V histórii michalovského športu sme sa pozreli práve na týchto päť pokusov.

V baráži s Vítkovicami nemali šancu

Michalovský hokej slávil minulý rok svoje 45. výročie. Za ten čas dosiahol niekoľko pozoruhodných výsledkov. Až trikrát vyhral prvú ligu, prvýkrát ešte v sezóne 1985/86, kedy bola 1. Slovenská národná hokejová liga najvyššou v rámci Slovenska. Po zisku slovenského titulu partia okolo kapitána Ivana Hrtúsa bojovala o najvyššiu federálnu ligu s víťazom českej I. ligy Vítkovicami. „Ostravákom“, ktorých viedol Vladimír Vujtek, neskôr tréner tak slovenskej, ako aj českej reprezentácie, Michalovčania podľahli hladko 0:3 na zápasy. Neúspešnej baráži s Vítkovicami sa budeme venovať v jednom článku v najbližšej dobe.

V deväťdesiatych rokoch ďalšie dva pokusy

V deväťdesiatych rokoch už bol michalovský hokej naplno etablovaný v druhej najvyššej súťaži a prišli aj prvé úspechy. Michalovce boli stále vojenským klubom, fanúšik teda aj keď bol názov klubu HC MEZ VTJ povzbudzoval slovom Dukla. A vojaci mu to vracali výbornými výsledkami. Pred sezónou 1995/96 sa rozhodlo, že do Extraligy nebudú tímy z prvej ligy postupovať priamo, ale budú si to musieť vybojovať v súbojoch s najslabšími tímami z najvyššej súťaže. O dve miestenky medzi slovenskou elitou sa tak bili neúspešní extraligisti Banská Bystrica s Prešovom a najlepší prvoligisti Spišská Nová Ves, Zvolen, Skalica a Michalovce, ktoré krátko pred koncom základnej časti v priamom súboji o štvrtú pozíciu vyhrali v Žiline 7:3. K tomuto víťazstvu im výrazným spôsobom pomohol aj vtedy ešte mladík Richard Šechný (bol už hráčom HC Košice, v Žiline dal hetrik), v súčasnosti asistent trénera Miroslava Chudého v Dukle.


Richard Šechný je v súčasnosti asistentom trénera v Dukle

V prelínacej súťaži Michalovčania s troma výhrami, jednou remízou a šiestimi prehrami obsadili nepostupové piate miesto. Predbehli akurát Skalicu. Víťazom prelínačky sa stala Spišská Nová Ves, ktorá si tak po titule v prvej lige vybojovala aj účasť o súťaž vyššie. Z dvojice extraligistov si kožu uratovala Banská Bystrica, Prešov spadol o súťaž nižšie. Mimochodom, to už s mužstvom nebol Ján Faith, ktorý počas sezóny prijal ponuku Košíc. Jeho nástupcom sa najskôr stal Peter Slanina, po ňom prišiel Milan Skokan. Druhý pokus o najvyššiu súťaž mali Michalovčania nasledujúcu sezónu. Aj v nej si v prelinačke zmerali sily najslabší extraligisti s najlepšími prvoligistami, len s tým rozdielom, že o štyri miesta si to rozdali po štyri tímy z oboch súťaží. Súperom Michalovčanov boli Nitra, Dubnica nad Váhom, Banská Bystrica a Spišská Nová Ves z Extraligy a Zvolen, Skalica, Prešov z prvej ligy. Extraligovú kožu si nakoniec uhájili iba Spišská Nová Ves a Nitra, Dubnica s Bystričanmi spadli dole. V najvyššej súťaži ich nahradili budúci dvojnásobný majster Zvolen a finalista zo Skalice, ktorý chvíľu predtým pustil do veľkého hokeja Žigmunda Pálffyho. Michalovčania obsadili v druhej po sebe neúspešnej prelínačke šieste miesto, keď pod seba dostali Dubnicu a Prešov.

Martin Kuzár prekonáva brankára Skalice Pavla Rybára, ktorý sa neskôr stal vicemajstrom sveta (foto: Zemplín Extra)

To boli pokusy o účasť v najvyššej hokejovej súťaži ešte s minulom miléniu. V ďalšom článku vám prinesieme ďalšie dva, ktoré už má fanúšik v pamäti určite viac. Zameriame sa aj na historický deň michalovského hokeja, kedy sa Dukla stala extraligovou...

Peter Brendza



Uverejnené: 05.04.2020 20:17:57 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.