files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Extraligová cesta michalovskej Dukly

Pred piatimi či desiatimi rokmi by sme túto vetu nemohli ani vysloviť, dnes je realitou. Michalovský hokej sa dostal do najvyššej Tipsport ligy. Viedla k nemu síce tŕnistá cesta, na ktorej začiatku nebol k dispozícii ani zimný štadión. Poďme ale pekne po poriadku. Postupne sa dostaneme až k sobote 23. marca 2019, ktorá sa zlatými písmenami zapísala do histórie michalovského hokeja. Ani na ňu samozrejme nemôžeme zabudnúť pri mapovaní histórie michalovského športu...

Rekonštrukcia zimáku

K onej sobote viedla veľmi dlhá cesta. Tá sa začala ešte na jar roka 2017, kedy sa spoločnosť Ingema chopila michalovského hokeja. Dukla sa síce pohybovala na špici prvej ligy, dvakrát hrala dokonca vo finále, v ktorom zakaždým podľahla Bardejovu, no na vrchol jej hráči vinou viacerých okolností nedosiahli. Zmena prišla až na jar 2017, kedy sa nové vedenie jasne vyjadrilo, že chce postupne vybudovať klub hodný extraligy. Aby sa k onej sobote dopracovali, museli obetovať veľmi veľa. Pripravených totiž bolo veľmi veľa nástrah. Hneď prvá bola problémová, keďže práve v roku 2017 sa začala rozsiahla rekonštrukcia zimného štadióna, ktorý tak na istý čas vyhnala hokejistov z Michaloviec. V azyle vranovskej STD arény nakoniec Michalovčania strávili pol roka. Následne prišiel pompézny návrat na vlastný štadión spojený aj s účasťou vtedajšieho prezidenta SZĽH Martina Kohúta. Klub z návratu urobil poriadnu oslavu. Nechýbalo prakticky nič, iba lepší výsledok v zápase so Skalicou, ktorej Dukla v priamom súboji o prvé miesto v tabuľke podľahli 3:4. Písala sa streda 17. januára 2018.

Do posledného miesta natrieskaný štadión bol zvedavý na duel so Skalicou. Slávnostné buly medzi kapitánov Mareka Kolba a Ľubomíra Vaškoviča hodila legenda michalovského hokeja Peter Pinďár.

Návrat na prvoligový trón, Chudého čistý hetrik

Michalovská Dukla Ingema nakoniec obsadila v základnej časti druhé miesto. To už stále na striedačke tréner Miroslav Chudý, ktorý ešte počas vranovskej anabázy nahradil Miroslava Ihnačáka. Za jeho pôsobenia sa postupne káder formoval až na jedného z najväčších ašpirantov na víťazstvo v prvej lige. Pre Chudého by to bol čistý hetrik, keďže predtým sa z prvoligového titulu tešil aj v Nových Zámkoch respektíve Detve, v predošlých dvoch sezónach.

 

Miroslav Chudý sa v Michalovciach dočkal svojho tretieho a potom aj štvrtého titulu v prvej lige v rade.

Do play-off tak išla Dukla z druhého miesta, no s najvyššími ambíciami. Po vyradení Spišskej Novej Vsi (3:0) a Prešova (3:2) jej hráči vo finále narazili opäť na Skalicu. Tej tentoraz oplatili prehru z otváracieho zápasu. Vo finálovej sérii zvíťazili 3:1 na zápasy a michalovský hokej tak vrátili po 32 rokoch na prvoligový vrchol. Obaja finalisti navyše získali právo štartu v baráži o najvyššiu Tipsport ligu. V nej nakoniec Michalovčania obsadili nepostupové tretie miesto. Extraligovú príslušnosť si v baráži uhájili Detva a Liptovský Mikuláš, dvaja najslabší extraligisti zo sezóny.

 

 Víťaz prvej ligy v sezóne 2017/2018.

 Víťazstvo v základnej časti, obhajoba titulu

Návrat na prvoligový trón síce tešil, Michalovčania však chceli viac. Chceli byť extraligistami! Aj preto od prvej chvíle prípravy na sezónu 2018/2019 robili všetko preto, aby si najvyššiu Tipsport ligu vybojovali. Išli na to postupnými krokmi. Najskôr vyhrali základnú časť, v ktorej triumfovali s 22 bodovým náskokom pred druhým Martinom. Získali 117 bodov, čo bol dovtedy historický rekord prvej ligy, nastrieľali historicky najviac gólov (261) a najmenej dostali (85). Do play-off išli Michalovčania ako najväčší favorit. Prvú prekážku Spišskú Novú Ves zvládli bezproblémovo. Vyhrali 3:0 na zápasy. A síce sa v semifinále potrápili s Topoľčanmi, no sériu vyhrali hladko 4:1 na zápasy. Vo finále narazili na Martin a nováčik súťaže im kládol poriadny odpor. Dukla ho nakoniec zlomila až v siedmom zápase série, po ktorom obhájila ligový titul.

V prvej hokejovej ligy zostal rovnaký víťaz aj v sezóne 2018/2019 - HK Dukla Ingema Michalovce.

Piaty pokus konečne úspešný

Po obhajobe prvoligového titulu ale v Michalovciach rozhodne nekončili. Do rúk dostali hráči Dukly piatu možnosť vybojovania si najvyššej súťaži v baráži. Prvé štyri pokusy ostali nevyužité, piaty vyzeral veľmi nádejne. Stačilo pokoriť najslabšieho extraligistu Žilinu. Barážová séria bola veľmi vyrovnaná. Oba tímy si až do siedmeho zápasu držali svoje domáce prostredie. Obaja zvíťazili trikrát doma, rozhodnúť sa teda muselo v siedmom zápase v Žiline. Michalovčania vedeli, že keď chcú naplniť svoje ciele, aspoň raz musia v Žiline vyhrať. Všetko dali do rozhodujúceho duelu, ktorý im nakoniec vyšiel. V Žiline vyhrali po dvoch góloch odchovanca žilinského hokeja Jakuba Lineta 2:1 a vybojovali si tak historickú účasť v najvyššej súťaži. Dostali sa tam športovou cestou, čo sa predtým nepodarilo žiadnemu tímu desať rokov!!!

 

Extraligová michalovská Dukla

V našom mapovaní sme sa teda dostali k sobote 23. marcu 2019. Táto oná sobota sa zapísala do histórie michalovského hokeja. Práve v ňu zvíťazila Dukla v Žiline v siedmom zápase barážovej série. A hanbu si Dukla neurobila ani vo svojej historickej extraligovej sezóne. V nej bola tri kolá pred koncom nadstavbovej časti na siedmom mieste v tabuľke a bola teda blízko k účasti v play-off. Nakoniec sa tam jej hráči kvôli situácii s koronavírusom nepozreli. Verme, že sa tak stane v nasledujúcej sezóne. Michalovský hokej je teda v najvyššej súťaži. Dostal sa tam päť rokov po futbalistoch. O ich historickej sezóne, ale aj tomu, čo jej predchádzalo, si niečo povieme nabudúce...

Peter Brendza



Uverejnené: 06.04.2020 15:51:04 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.