files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z minulosti michalovského futbalu: V premiére proti Marekovi Hamšíkovi

Michalovský futbal sa v sezóne 2004/2005 opäť dostal do druhej najvyššej súťaže. MFK Zemplín síce tretiu ligu nevyhral, do druhej sa ale dostal potom, čo zväz neakceptoval prihlášku Vranova nad Topľou, ktorý sa v predchádzajcej sezóne zachránil v druhej lige. Začalo sa tak viac ako desaťročie michalovského futbalu v druhej najvyššej súťaži. V nej sa Zemplín postupne etabloval a následne začal mať vyššie ambície. Tie ale dlho jeho hráči nedokázali naplniť. Jedenásťročnej ceste michalovského futbalu do najvyššej súťaže sa budeme venovať v nasledujúcich článkoch, ktoré taktiež patria do histórie michalovského športu...

Tímova fotka spred sezóny 2004/2005 (foto: Jaroslav Čúrny)

Postup z druhého miesta

Už na jar roku 2004 sa v centre Zemplína sformoval silný kolektív. Vtedajší prezident klubu Jaroslav Bovan dotiahol hneď niekoľkých výborných futbalistov. Išlo o navrátilcov, ktorými boli Tomovčík, Mati, Juhás, Tóth a Marek Lukáč. Na domácom ihrisku zverenci trénera Jozefa Škrlíka presvedčivo zdolávali súperov. To bol základ výborného jarného ťaženia.  Body však nosili aj z ihrísk súperov. Napriek tomu obsadili v konečnej tabuľke druhé a teda nepostupové miesto. Najvyššiu priečku obsadil susedný Trebišov. Slovenský futbalový zväz však neakceptoval prihlášku Vranova, ktorý sa predtým zachránil na poslednú chvíľu na úkor Humenného a do druhej ligy tak išli aj Michalovce.

Jaroslav Bovan dostal ako majiteľ klub do druhej ligy (foto: Jaroslav Čúrny)

Jeseň ako z partesu

Pri Laborci vypukol veľký futbalový ošiaľ. Jaroslav Bovan sa pustil do zháňania kvalitných posíl. Zámer mu vyšiel na sto percent.  Okrem už spomínaných futbalových osobností pribudli do kádra zvučné mená – Ľubomír Horochonič, Ján Šafranko, Peter Sukovský, Tomáš Opiela, Lukáš Opiela a Roman Lazúr. Tím bo poskladaný výborne, tréner Škrlík mal na každý post minimálne dve kvalitné alternatívy. V úvodnom kole síce silný kolektív prehral na pôde ešte silnejšieho Slovana Bratislava 1:2 (aj s Marekom Hamšíkom v zostave), potom však už stúpal v tabuľke len nahor. Až štyrikrát naplno zabodoval na ihriskách súperov. Pamätný zápas odohral hneď v úvodnom domácom stretnutí. Pred troma tisíckami divákov zvíťazil po góle kanoniera Miroslava Tótha nad Nitrou 1:0. Doma však Michalovce porazili aj ďalších silných súperov. Po jesennej časti bol nováčik na druhom mieste, hneď za Nitrou, ktorú viedol Ivan Galád. Práve tomuto trénerovi padol počas jesennej časti do oka krajný obranca či stredopoliar Adrián Devečka, ktorého Nitra cez zimnú prestávku kúpila.

Adrián Devečka odišiel v zime 2005 do Nitry. Svoju premiéru v drese FC absolvoval v prvom jarnom kole proti Michalovciam (foto: Jaroslav Čúrny)

Žili z toho, čo získali na jeseň

Okrem neho káder opustili aj ďalší hráči. Najviac chýbal asi desaťgólový strelec Miroslav Tóth, ktorý si to namieril do Malajzie. Cez zimu totiž klub začali sužovať finančné ťažkosti. Odišlo niekoľko opôr a hráčom permanentne meškali výplaty. V odvetnej časti už kolektív do veľkej miery žil z toho, čo nazbieral na jeseň. Napokon v tabuľke obsadil vynikajúce štvrté miesto, no pred celkami za sebou mal už len minimálny bodový náskok. Ak by sa hralo, povedzme o dve až tri kolá dlhšie, Michalovce by zrejme klesli do stredu tabuľky. To sú však len úvahy. Futbalová história si už bude navždy pamätať,  že Michalovce skončili ako nováčik štvrté.

 

 Na jar už chýbali aj góly Miroslav Tótha, ktorý odišiel do Malajzie (foto: Jaroslav Čúrny)

V ďalších sezónach sa Michalovčania postupne etablovali v druhej najvyššej súťaži a následne mali prísť lepšie časy. Na zrekonštruovanom štadióne, kde vynovili obe tribúny a odstránil sa aj kamenný ovál za obidvoma bránkami, ktorý bol vymenený za nekryté tribúny, sa začalo hovoriť aj o vyšších cieľoch. Na to sa ale Zemplínčania potrebovali posilniť aj na trénerskom poste. Ozajstná trénerská bomba vybuchla v Michalovciach v lete roka 2010. O tom ale už nabudúce...

Futbalový štadión ešte v starom šate (foto: Jaroslav Čúrny)

Peter Brendza (archív Noviny Zemplína)



Uverejnené: 07.04.2020 16:46:29 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.