files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ako žiak tromfol svojho učiteľa

V histórii michalovského futbalu v druhej lige sme sa dostali do fázy, v ktorej sa už Zemplín chcel posunúť ďalej. Potreboval sa na to posilniť vo všetkých smeroch. Začal na trénerskom poste, kde angažoval na prekvapenie všetkých Vlastimila Petrželu, trénera, ktorý predtým viedol Sláviu Praha, Spartu Praha či Zenit Petrohrad, s ktorým vyhral ruský pohár, bol vicemajstrom v tejto krajine a dostal sa s ním do štvrťfinále Pohára UEFA.

Jeho angažovaním vyrazili viacerým dych

V lete roku 2010 boli Michalovčania dlhšie bez trénera. Aj keď sa najskôr hovorilo o angažmáne Ladislava Hudeca, vedenie klubu sa pochlapilo oveľa viac. Ako trénera totiž podpísali renomovaného odborníka. Jeho angažovaním viacerým vyrazili dych, pretože podotýkame, stále išlo „iba“ o ambiciózneho druholigistu. Práca českého odborníka sa prejavila takmer okamžite. Zatiaľ, čo v sezóne 2009/2010 hrali Michalovčania sterilný futbal, v ofenzíve bez nápadu, za Petrželu produkovali ofenzívnu hru, ktorá lákala divákov na tribúnu.

 

 Vlastimil Petržela pri podpise zmluvy s vtedajším predsedom predstavenstva MFK Zemplín Igorom Šoltinským.

Zabúdali ale na defenzívu, keďže veľa inkasovali. Práve vysoký počet inkasovaných gólov a výsledky na ihriskách súperov spôsobili, že Michalovčanom patrilo po jeseni iba siedme miesto. Na jar paradoxne už taký oku lahodiaci futbal nehrali, no na druhej strane, družstvo zaknihovalo lepšie výsledky. Napokon obsadilo štvrté miesto, čo bolo vyrovnanie historického maxima a prísľubom do ďalšej sezóny, ktorá mala byť práve Zemplínčanov.

Po výbornom štarte prišiel kolaps

A naozaj sa zo začiatku zdalo, že to tak bude. Michalovčania už síce nehrali taký oku lahodiaci futbal, ako v prvej Petrželovej sezóne, no na rozdiel od nej hlavne zo začiatku zbierali body. Nečudo, že po prvej tretine súťaže boli na prvom mieste v tabuľke. V tomto čase sa už ale ukazovali prvé problémy, ktoré vyvrcholili v závere jesennej časti. Prehry v Dolnom Kubíne, Podbrezovej, či Myjave, ako aj domáce zakopnutie s rezervou Ružomberka spôsobili zosun v tabuľke.

 

 Vlastimil Petržela vniesol do michalovskej hry ofenzívne chúťky

Počas zimnej prestávky sa nahlas hovorilo o Petrželovom konci, ten ale začal aj jarnú časť. Ani v nej však jeho zverenci nenadviazali na výkony zo začiatku súťaže. Po dvoch domácich prehrách v rade s Myjavou a Liptovským Mikulášom došla vedeniu klubu trpezlivosť a Vlastimil Petržela na lavičke MFK Zemplín skončil. Za 22 mesiacov ale zanechal v michalovskom futbale obrovskú brázdu. Klub sa za jeho éry sprofesionalizoval a začal tak prípravu na možnú účasť v najvyššej súťaži. Bez Petrželových poznatkov a skúsenosti by tento proces určite trval dlhšie. Žiaľ, český odborník doplatil na zlý herný prejav a takisto aj na nedostatočné výsledky. Petržela stál aj za zaradením viacerých mladíkov do kádra. Za jeho pôsobenia dostali prvé poriadne šance Dominik Kunca, Róbert Kovaľ, Miloš Bréda, či Stanislav Danko (toho dokonca Petržela prirovnal k Andrejovi Aršavinovi), teda hráči, ktorí sa potom výraznou mierou podpísali na postupe Michalovčanov do najvyššej súťaže.

 

Petržela odišiel po 22 mesiacoch

Ostane navždy prvým

Keď sme pri tréneroch spoza rieky Morava, michalovský futbal si podmanil ešte jedného z nich. Pred sezónou 2014/2015 angažoval stále iba druholigista na trénerskú stoličku dovtedy neznámeho Františka Šturmu. Toho si vytiahol Petržela práve v sezóne 2010/11, kedy mu Šturma robil asistenta. Po sezóne ale odišiel. Vrátil sa po troch rokoch a dokázal to, čo pred ním nikto! Pod Šturmovým vedením totiž Michalovčania dokázali konečne postúpiť do najvyššej Fortuna ligy. O tom si už ale viac povieme nabudúce...

 

František Šturma a Vlastimil Petržela viedli spolu MFK Zemplín v sezóne 2010/2011 (foto: Jaroslav Čúrny).

Peter Brendza (foto: Jaroslav Čúrny, Denník Korzár).



Uverejnené: 09.04.2020 19:02:26 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.