files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ján Kozák trénerom Michaloviec

Michalovských futbalistov viedli v minulosti viacerí renomovaní tréneri. V jarnej časti sezóny 2015/2016 ich zachránil v najvyššej Fortuna lige Stanislav Griga, ktorý predtým naposledy pôsobil ako hlavný tréner reprezentácie Slovenska. Vlastimila Petrželu, ktorý predtým viedol obidva české najslávnejšie kluby a pôsobil aj na lavičke ruského giganta Zenitu Petrohrad, sme spomínali už v minulom článku. Michalovský Zemplín ale viedol v minulosti aj Ján Kozák starší, teda tréner, ktorý ako prvý dostal slovenskú reprezentáciu na majstrovstvá Európy a ako prvý zo Slovenska sa so svojim tímom prebojoval do skupinovej fázy Ligy majstrov. Práve na jeho pôsobenie v Michalovciach sme zamerali ďalší článok z histórie michalovského futbalu.

Už predtým mal za sebou úspechy

Ján Kozák starší prišiel do Michaloviec v jesennej časti sezóny 2002/2003. Zemplín vtedy pôsobil v tretej lige skupina Východ a chcel zabojovať o postup vyššie. Po troch kolách mal na svojom konte ale iba chudobné dva body. V čase príchodu k Laborcu už bol Kozák známym trénerom, nielen kvôli svojim viacerých konfrontáciám so súpermi. V sezóne 1996/97 sa stal s 1. FC Košice majstrom a v lete roka 1997 sa mu s Košičanmi podarilo dokonca prebojovať do skupinovej fázy Ligy majstrov, kde boli ich súpermi Manchester United, Juventus Turín a Feyenoord Rotterdam.

 

Ján Kozák počas zápasu Michalovce - Slovan Bratislava (23. september 2015).

Ján Kozák v Michalovciach striedal Františka Karkóa a na trénerskú stoličku sa vracal po viac ako roku, keď skončil v Košiciach. „V michalovskom futbale pôsobia moji kamaráti, či už pán Bliščák alebo prezident klubu Bovan. Už pred rokom a pol ma prehovárali, no stále som to odďaľoval. Teraz však situáciu po odchode trénera potrebovali riešiť okamžite. Na rozmýšľanie som veľa času nemal, ale povedal som si, že do konca sezóny to skúsim," poznamenal pre Denník Korzár pri svojom príchode do Michaloviec tréner, ktorý v klubovom futbale pôsobil okrem Košíc a Michaloviec už iba v Ličartovciach. Najviac sa preslávil až v nedávnych rokoch, kedy bol trénerom slovenskej reprezentácie a dosiahol s ňou výrazné úspechy.

 

 Ján Kozák počas turnaja Michalovce Cup v spoločnosti vtedajšieho predsedu predstavenstva MFK Zemplín Igora Šoltinského.

Stopli ho problémy s rozhodcami

Renomovaný tréner ale dlho v Michalovciach nevydržal. Už po dvoch mesiacoch, koncom októbra 2002, na lavičke z vlastného rozhodnutia skončil. Mohli za to podľa slov trénera pomery vo vtedajšom futbale. Kozák mal problém s rozhodcami. Posledný duel vo Vranove (1:2) sledoval už len z tribúny, keďže po domácom dueli s Prešovom B (0:1) mu disciplinárna komisia VsFZ za nešportové správanie vyrubila trest zákazu viesť svoj tím z lavičky v troch zápasoch. „Už keď som išiel do Michaloviec, povedal som, že to bude len na určité obdobie - do konca jesennej časti súťaže. Ak to bude skôr, tak skôr. Prišiel som k názoru, že stačilo. Ak človek denne cestuje 120 km, musí mať radosť z roboty a určitých vecí. Táto súťaž mi túto radosť nedopriala. Je to súťaž, ktorá vôbec nie je regulárna. Je skorumpovaná, priživujú sa na nej paraziti, určitá skupina ľudí. Neviem, kto ich dal do polohy, že oni sú najdôležitejší a rozhodujúci. Práca v jednotlivých kluboch je založená na tom, aby sa ušetrili alebo zohnali peniaze pre rozhodcov. Pritom chýbajú základné veci - lopty, kopačky, lepšie terény a podobne. Zmapoval som situáciu a prišiel som k záveru, že sa na tom nechcem podieľať a pracovať v takom prostredí. Sú tu rôzne prepojenia, ktoré idú až na najvyššie miesta. Počnúc rozhodcami, ktorí sú spolu s delegátmi, až po jednotlivé komisie v regionálnom zväze a tak ďalej... Je to zhnité, skorumpované a ľudia, čo tam pôsobia, sa priživujú na hlúposti funkcionárov, ktorí sú ochotní dať im prostriedky alebo niečo iné," vysvetlil vtedy pre Korzár dôvody svojho odchodu z Michaloviec Ján Kozák.

 

V zápase so Šamorínom sedel Ján Kozák na tribúne. Viacerí si vtedy mysleli, že je to predzvesť toho, že bude trénerom Zemplína. Ponuku Michalovčanov ale tromfla reprezentačná.

Prekazila druhý príchod reprezentačná ponuka?

Mimochodom, o spojitosti Jána Kozáka a Michaloviec sa hovorilo aj pred sezónou 2013/2014. MFK Zemplín bol počas predchádzajúcej sezóny nevýrazný a predstavitelia klubu chceli tím nabudiť angažovaním trénerskej osobnosti. Kozák si aj bol pozrieť posledný zápas Michalovčanov so Šamorínom (2:0) a zdalo sa, že ruka môže byť v rukáve. Následne ale dostal spomenutú reprezentačnú ponuku, ktorá sa neodmieta. Na uvoľnené miesto ale aj tak funkcionári obsadili trénerskú osobnosť. Trénerom MFK Zemplín sa stal Jozef Bubenko. O ňom, ale aj o ďalších osobnostiach na trénerskej stoličke v Michalovciach, si niečo povieme nabudúce...

Peter Brendza

Zdroj: Denník Korzár: J. Kozák st. trénerom Michaloviec, Karkó už nemal chuť.
Profutbal: Kozák už nie je trénerom Michaloviec.



Uverejnené: 10.04.2020 17:02:17 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.