files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Deväťnásobný najlepší hádzanár Slovenska a hráčka, ktorú chcel víťaz Ligy majstrov

Hovorí sa, že brankár má oveľa menšiu šancu na zisk primátu najlepší hráč krajiny, ako ostatní. Predsa, strelené góly zostávajú v pamäti viac, ako tí, čo im zabraňujú. To ale zrejme nie je prípad hádzanárskeho brankára Richarda Štochla. Odchovanec michalovskej hádzanej je totiž rekordérom v počte víťazstiev v ankete Najlepší hádzanár Slovenska. Túto anketu vyhral deväťkrát, čo sa nepodarilo zo slovenských hádzanárov nikomu. V mapovaní histórie michalovského športu tak nemôžeme zabudnúť ani na dnes už 44-ročného ochrancu svätyne, ktorý má na svojom konte cez 200 reprezentačných duelov. Je to konkrétne 265, v ktorých zaknihoval dokonca aj deväť presných zásahov. Zaspomínali sme si aj na jeho nástupkyňu, ktorá zase excelovala v bráne medzi ženami...

Michalovciam pomohol k postupu do Extraligy (Štochl na fotke piaty v hornom rade)

Materskému klubu pomohol do Extraligy

Tí starší hádzanársky priaznivci Michaloviec si dvojmetrového brankára môžu pamätať aj zo sezóny 1997/98, kedy vtedajšiemu HaK Zempmilk pomohol k postupu do Extraligy. Vtedy už bol hráčom Tatrana Prešov, od roku 1996 aj slovenským reprezentantom a na svojom konte už mal aj jeden primát najlepšieho hádzanára Slovenska. Kariéra Štochla bola s Michalovcami spätá akurát v žiackej a dorasteneckej kategórii. Následne odišiel do Prešova, odtiaľ do Košíc a na začiatku milénia hájil farby ŠKP Sečovce, s ktorými získal dva tituly. Jeden má na svojom konte aj s Košičanmi. Za ten čas úspešne pôsobil nielen na palubovke, ale aj za katedrou, keď skončil v Prešove Fakultu telesnej výchovy a športu. Bohatá bola aj jeho športová kariéra. Veď na vrcholovej scéne pôsobil od roku 1994 až do 2018, teda dlhých 24 rokov. Za ten čas pôsobil v štrnástich kluboch z ôsmych krajín. Deväťkrát bol vyhlásený za najlepšieho hádzanára Slovenska (roky 1998, 1999, 2000, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013).

Tituly v šiestich krajinách

Na Slovensku Štochl získal tri tituly majstra Slovenska. Okrem dvoch so Sečovcami (sezóny 1999/2000 a 2000/2001) sa tešil aj s VSŽ Košice (1998/1999). Po treťom titule sa už pobral za zahraničným angažmánom. Postupne pôsobil v ďalších desiatich kluboch z ôsmych krajín. Na legionárskej dráhe sa z neho stal zberač titulov. Tie získal až v šiestich krajinách. Ku Slovensku sa pridali aj slovinský (RK Celje), dva francúzske (HSC Montpellier, kde bol jeho spoluhráčom aj jeden z najlepších hádzanárov sveta Luka Karabatič), ruský (Medvede Čechov), ukrajinský (Motor Zaporožie) a nemecký (Rhein Neckar Lowen). Štochl sa nestal majstrom akurát v Maďarsku, kde pôsobil až v troch kluboch (dvakrát v Dunaferri, raz vo Veszpréme a Egéri) a počas svojej krátkej anabáze v Česku, kde hájil farby Dukly Praha.

Dvadsaťdva rokov v reprezentácii

Odchovanec michalovskej hádzanej bol aj pevným pilierom reprezentácie Slovenska. Brankári síce patrili medzi ozdoby reprezentácie, bol ale jeden čas, kedy Štochl medzi tri žrde prakticky žiadneho náhradníka nepustil. V reprezentácii dostal šancu už v roku 1996 a reprezentoval až do júna 2018, kedy sa s ním oficiálne vedenie zväzu pred zápasom s Ruskom rozlúčilo. Za ten čas obliekol reprezentačný dres 265-krát a strelil dokonca deväť gólov. V reprezentácii pôsobil v úspešnej ére, keď sa s ňou predstavil na piatich šampionátoch. Prvýkrát to bolo na majstrovstvách Európy v roku 2006 v Švajčiarsku, o dva roky neskôr v Nórsku a o štyri roky neskôr v Srbsku. Štochl patril medzi opory aj na svetovom šampionáte v roku 2009 v Chorvátsku, kde Slováci obsadili fantastické desiate miesto a v zostave nechýbal ani o dva roky neskôr vo Švédsku.  

Nástupkyňa v sukni

Okrem Richarda Štochla sa Michalovce môžu pýšiť aj jeho nástupkyňou v sukni. Lucia Gubiková patrila viacero rokov k oporám nielen mládežníckych, ale aj seniorskej reprezentácie. Síce sa ani raz najlepšiu hádzanárkou Slovenska nestala, bola ale viackrát vyhlásená najlepšou brankárkou a dvakrát sa stala aj talentom roka. Do prvého tímu Iuventy sa dostala už v šestnástich rokoch, o rok neskôr bola už aj v seniorskej reprezentácii..

Záujem víťaza Ligy majstrov

Okrem Iuventy chytala ešte za ŠŠK Prešov a maďarský Mosonmagyaróvári KC SE. Mimochodom, v minulosti sa o ňu zaujímal aj najlepší klub Európy, maďarský Gyor. Lucia Gubiková získala s Iuventou šesť slovenských titulov, trikrát sa s ňou tešila aj z víťazstva v spoločnej súťaži hádzanárok WHIL (dnes už s názvom MOL liga). V reprezentácii prežila najkrajšie chvíle v podobne postupu na európsky šampionát v roku 2014 a na ňom sa zase zaskvela pri víťazstve nad vtedajším úradujúcim vicešampiónom zo Srbska, kde pri výhre 23:21 zneškodnila päť pokutových hodov. Práve po úspešnom šampionáte, na ktorom Slovenky obsadili dvanáste miesto, sa o ňu zaujímal dlhodobý maďarský šampión a víťaz Ligy majstrov Audi Eto Gyor. Funkcionári Iuventy sa ale s Gyorom, za ktorý rokoval dnes už viceprezident SZH Erno Kelecsenyi, nedohodli. Jej kariéru ale lemovali aj viaceré zranenia. Ukončila ju relatívne skoro, v roku 2019 už v 26 rokoch. Za ten čas ale stihla veľmi veľa...

Peter Brendza (foto: faceboook Richard Štochl, internet).



Uverejnené: 14.04.2020 20:56:21 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.