files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Chytal v ôsmich krajinách, reprezentácie sa nedočkal

Slovenskí brankári majú v Poľsku výborné meno. O to sa pričinila hlavne dvojica golmanov z východného Slovenska. Rodák z Belej nad Cirochou Ján Mucha si skvelými výkonmi v Legii Varšava zabezpečil miesto v najvyššej anglickej lige, keď bol členom kádra Evertonu, no a u našich severných susedov vynikal aj odchovanec michalovského futbalu Marián Kelemen. Ten získal v Poľsku jeden titul a trikrát získal pozíciu vicemajstra. Práve na neho sme sa zamerali v histórii michalovského športu.

V sedemnástich rokoch do Holandska

Odchovanec michalovského futbalu, ktorý začiatok decembra oslávil okrúhlych štyridsať rokov, odštartoval svoju bohatú medzinárodnú kariéru už v sedemnástich rokoch, kedy odišiel do holandskej Bredy. V tíme najvyššej holandskej ligy pobudol dva a pol roka. Následne sa vrátil na Slovensko, nie však do Michaloviec ale do Bardejova a následne sa cez Trenčín posunul do Slovana Bratislava. To už bol ovenčený viacerými štartmi v mládežníckej reprezentácii a aktuálne bol reprezentantom do 21 rokov. Premiéru v drese Slovana Bratislava v najvyššej súťaži si odkrútil 24. februára 2001 v zápase proti Ružomberku (4:1).

Šesťročné pôsobenie na juhu Európy

Seniorská kariéra Mariána Kelemena išla strmo hore. V drese Slovana Bratislava si ho všimol turecký Bursaspor, v ktorom Kelemen odštartoval svoj život za hranicami Slovenska opäť. O rok neskôr sa už sťahoval do lotyšského Ventspilsu. Tam mu aj napriek tomu, že trénerom brankárov bol Slovák Stanislav Seman, ruže nekvitli. Preto prišiel následne zimný odchod do španielskeho Tenerife, kde zotrval ďalšie dva roky. Ďalšie tri sezóny opäť strávil na juhu Európy. Najskôr chytal za druholigový španielsky Vecindario a sezónu 2009/2010 začal v Numancii, kde si dokonca odkrútil aj premiéru v najvyššej Primera Division. Sezónu predtým zase chytal za grécky Aris Solún, s ktorým sa predstavil vo vtedajšom Pohári EUFA a zahral si vo finále národného pohára.

Titul až po tridsiatke

V roku 2010 ukončil Kelemen svoje šesťročné pôsobenie na juhu Európy. Opäť ostal v zahraničí, priblížil sa ale k domovu, keď sa na zmluve dohodol s poľským Slask Vroclav. A obdobie v tomto klube môžeme zaradiť medzi najúspešnejšie v jeho kariére. Hneď po svojom príchode do Vroclavu sa stal jeho jednotkou. S tímom nakoniec slávil druhé miesto v ligovej súťaži, navyše bol vyhlásený za najlepšieho brankára jarnej časti poľskej Ekstraklasy. Ešte úspešnejšia bola následná sezóna 2011/2012. V nej získal Kelemen svoj jediný titul, navyše si zahral v európskom pohári a dostal sa s tímom až do finále Poľského pohára. Mimochodom, Kelemen svoj prvý a jediný titul získal až v 32 rokoch. Vo Vroclave ešte získal následnú sezónu tretie miesto, skončil tam po sezóne 2013/2014.  

Návrat do materského klubu

Vtedy po prvýkrát začal koketovať s návratom domov. Bol v tréningovom procese s vtedajším druholigovým MFK Zemplín, ktorý vtedy v historickej sezóne bojoval a nakoniec aj vybojoval postup do najvyššej súťaže. Kelemen sa na ňom nakoniec nepodieľal, pretože v zime prestúpil do českého Přibramu a zahral si tak už v ôsmej krajine Európy (Holandsko, Slovensko, Turecko, Lotyšsko, Španielsko, Grécko, Poľsko, Česká republika). Jeho návrat do materského klubu vyšiel až na druhý pokus. Michalovčanom nevyšiel ideálne štart do nováčikovskej sezóny vo Fortuna lige. Aj preto sa vedenie klubu začalo obzerať po skúsených posilách a jednou z nich bol aj Kelemen. Ten hneď po príchode do Michaloviec prevzal pozíciu jednotky v tíme, ktorému pomohol k záchrane v najvyššej súťaži.  

Ďalší odchod do Poľska, dva tituly vicemajstra

Po sezóne 2015/2016 ale Kelemen v Michalovciach neostal. Po druhýkrát v kariére totiž prijal poľskú výzvu v podobe Jagiellonie Bialystok a opäť urobil dobre! S Bialystokom sa dvakrát stal vicemajstrom Poľska a opäť si tak zachytal v Európskej lige. Odchytal zaň za tri sezóny 87 duelov! Po sezóne 2018/2019 tam skončil a zavesil brankárske rukavice na klinec.

Bez reprezentačného štartu

Marián Kelemen mal skvelú kariéru. Zachytal si v ôsmych krajinách, predstavil sa v európskych pohároch (aj v predkole Ligy majstrov). Možno jedinou čiernou škvrnou je pôsobenie v reprezentácii. Spomínali sme, že bol oporou viacerých mládežníckych reprezentácii, v seniorskom áčku však šancu nedostal. Bol akurát iba dvojkou na lavičke náhradníkov. Odchovanec michalovského futbalu mal jednoducho smolu na výborných brankárov. Keď bol ešte mladý, do brány nikoho nepustil Miroslav Konig, následne prišiel čas Kamila Čontofalského a potom už prišiel na rad Ján Mucha, ktorý vychytal reprezentácii postup na majstrovstvá sveta v roku 2010. Mucha sa držal ako reprezentačná jednotka aj v ďalších rokoch, v samom závere Kelemenovej kariéry už dostali šancu mladší brankári...

Vizitka Mariána Kelemena
Narodený: 7. decembra 1979 v Michalovciach.
Výška: 188 cm.
Váha: 84 kg.
Post: brankár.
Materský klub: Zemplín Michalovce.
Ďalšie mládežnícke kluby: 1. FC Košice, NAC Breda (Holandsko), Koba Senec, Trenčín, Bardejov, Slovan Bratislava.
Seniorská kariéra: Slovan Bratislava, Bursaspor (Turecko), Ventspils (Lotyšsko), Tenerife (Španielsko), Vecindario (Španielsko), Aris Solún (Grécko), Numancia (Španielsko), Vroclav (Poľsko), Příbram (Česko), Michalovce, Bialystok (Poľsko).
Úspechy: majster Poľska (2011/12), najlepší brankár poľskej Ekstraklasy (2011), účastník predkola Ligy majstrov a Európskej ligy, trikrát si zahral finále národného pohára (dvakrát Poľsko, raz Grécko).

Peter Brendza (foto: internet)



Uverejnené: 19.04.2020 16:43:59 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.