files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sklamanie a smola michalovských florbalistiek

Ako jediný z michalovských tímov uzavreli ešte pred koronakrízou svoju sezónu florbalistky Eastern Wings Michalovce. Tie účinkovali piatu sezónu v rade v najvyššej Hyundai Extralige. V základnej časti obsadili s jedným víťazstvom posledné desiate miesto a po piatich rokoch tak vypadli z najvyššej súťaže.

Sklamanie!

Že to budú mať Michalovčanky ťažké bolo jasné už pred začiatkom sezóny. Po vstupe nového partnera do Extraligy totiž kluby odhlasovali, že najvyššia súťaž bude mať od sezóny 2020/21 iba osem účastníkov. Poslední dvaja po základnej časti mali vypadnúť do prvej ligy, jej víťaz si mal zmerať sily v baráži s najslabším účastníkom play-off. Keď sa teda „Krídla z východu“ chceli zachrániť, museli skončiť v základnej časti do šiesteho miesta, čo bolo nad ich sily. Iba jedno víťazstvo (v deviatom kole nad Partizánskym 9:4) znamenalo, že táto méta bola pre nich veľmi vysokou. „Momentálne u nás všetkých prevláda sklamanie. Vedeli sme, že to bude ťažké, no chceli sme sa zachrániť. Nezbierali sme však body. Iba jedno víťazstvo je málo. Prehrali sme zápasy, ktoré sme prehrať nemuseli a v ktorých sme mali bodovať. Zákonite tam prišlo naše vypadnutie,“ smutne konštatuje prezident Eastern Wings a súčasne aj tréner ženského tímu Gerhard Puchír.

Ten ešte na prelome rokov veril, že sa situácia obráti a jeho družstvo sa po tretíkrát pozrie do play-off. Ešte štyri kolá pred koncom boli Michalovčanky reálne v hre o play-off, posledné dva dvojzápasy ale nezvládli a základnú časť ukončili na poslednom mieste. „Čo k tomu povedať? Určite to musíme analyzovať, prečo sa tak stalo. Samozrejme, túto sezónu bolo udržanie sa veľmi ťažké. Každý si strážil svoju pozíciu, bojovalo sa o každý jeden bod. Stále si však myslím, že naše družstvo malo na viac, ako iba na tri získané body. Určite sme mali získať viac,“ pokračuje k neúspešnej sezóne Gerhard Puchír.

Keby prišlo prerušenie skôr, sú zachránené...

Michalovčankám ešte svitla nádej po tom, ako bolo play-off po dvoch zápasoch kvôli situácii s koronavírusom prerušené a následne výsledky zo sezóny anulované. V hre bola aj alternatíva, že ženská Extraliga bude mať opäť desať tímov s rovnakým zložením, ako v sezóne 2019/20. „Nakoniec sa ale kluby rozhodli rešpektovať výsledky základnej časti. V hre bola aj možnosť, žeby sme ostali všetci z minulej sezóny, v hre bola aj možnosť s tým, že by sme súťaž doplnili o víťaza prvej ligy z Prešova, nakoniec sa ale kluby stotožnili s výsledkami základnej časti a rozhodli, že v budúcej sezóne budú v Extralige štartovať všetci postupujúci do play-off,“ podotýka Gerhard Puchír, z ktorého aj v tomto smere cítiť sklamanie. „Je to aj naša smola. Keby prišlo k prerušeniu súťaže o týždeň skôr, ostali by sme zrejme v Extralige, pretože by sa anulovala celá sezóna. Musíme sa ale s tým zmieriť a do ďalšej sezóny ísť s pokorou. Máme za sebou päť sezón medzi elitou. Pre náš malý klub je to určite úspech.“

 

V prvej lige viac s domácimi hráčkami

„Krídla z východu“ sa tak musia pripraviť na novú súťaž. V prvej lige žien to rozhodne nebude pre nich prechádzka ružovou záhradou. „Je to obdobne ťažká súťaž. Figuruje v nej ešte viac tímov ako v Extralige, takže nás nič ľahké nečaká,“ zdôrazňuje tréner a prezident Eastern Wings. Ten bude počas leta skladať asi úplne nový káder. „Všetky dievčatá, ktoré dostanú ponuku hrať v najvyššej súťaži sú voľné a môžu ísť do lepšieho klubu. Nechceme nikomu v ničom brániť. Sústredíme sa na to, aby sme poskladali opäť kvalitný káder. Jeho gro by mali tvoriť naše mladé dievčatá, naše odchovankyne. K ním by sme chceli doplniť niekoľko hráčok aj z okolia. Momentálne na tom pracujeme,“ konštatuje Gerhard Puchír.

Muži naďalej v prvej lige

Okrem ženského tímu a plejády mládežníckych družstiev boli v sezóne 2019/2020 v hre aj muži Eastern Wings. Tí účinkovali v druhej lige skupina Východ, kde obsadili tretie miesto. „Určite je s týmto umiestnením spokojnosť. Pri mužoch je situácia viackrát aj taká, že závisí od toho, v akom zložení sa zídu na zápas a v akom zložení príde súper. Druhá liga Východ nie je určite ľahkou súťažou. Aj preto je s umiestnením v tejto sezóne spokojnosť,“ zdôrazňuje Puchír, ktorý momentálne pri mužskej kategórii nepočíta s vyššou súťažou. „Hrali sme aj prvú ligu a ukázalo sa, že vieme fungovať aj tam. Problém ale bol v tom, že ide už o celoslovenskú súťaž a na zápasy vonku bolo ťažké poskladať káder. Máme veľa mladých hráčov, ktorí majú ambíciu ísť na vysokú školu. Takisto sme mali v kádri aj viacerých hráčov, ktorí robia aj iný šport, čo je veľmi ťažké skonsolidovať. Taktiež totiž hrajú svoje súťaže cez víkend. Vzhľadom na to je pre náš mužský tím druhá liga momentálne stropom. Keby sme chceli ísť vyššie, museli by sme viac zastabilizovať káder.“

pb



Uverejnené: 24.04.2020 09:04:38 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.