files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovčania na majstrovstvách sveta

Za 28 rokov svojej existencie sa slovenskí hokejisti a futbalisti zúčastnili viacerých majstrovstiev sveta. Hokejisti boli od roku 1996 pravidelným účastníkom svetového šampionátu a raz si medzi svetovou elitou zahrali aj futbalisti, ktorí sa raz predstavili aj na majstrovstvách Európy. My sme sa v mapovaní histórie športu v Michalovciach tentoraz zamerali na tých futbalistov či hokejistov, ktorí si zahrali na majstrovstvách sveta.

Šechný majstrom sveta, Kudroč s dvoma medailami

Už v prvých rokoch existencie Slovenska sa majstrovstiev sveta zúčastnili dvaja Michalovčania. V roku 1995 Slovensko hralo majstrovstvá sveta B - kategórie. Na domácom ľade v Bratislave sa zverenci trénera Júliusa Šuplera snažili o postup do najvyššej kategórie. Šupler nominoval aj vtedy 23-ročného hráča HC Košice Richarda Šechného. Robustný stredný útočník takisto pomohol k postupu do A - kategórie. Šechný sa ocitol na majstrovstvách sveta aj v roku 1999, tentoraz už A - kategórie v Nórsku, kde Slovensko obsadilo siedme miesto. No a zahral si aj na zimnej olympiáde v roku 2002 v Salt Lake City, kde Slováci skončili neslávne až na trinástom mieste... Druhým slovenským seniorským reprezentantom bol Kristián Kudroč. Robustný obranca, ktorý bol ako jediný Michalovčan doteraz draftovaný tímom NHL a prestížnu súťaž za veľkou mlákou si zatiaľ ako jediný Michalovčan aj zahral (druhou je Lenka Čurmová), si zahral na jednom seniorskom svetovom šampionáte, jednom juniorskom a jednom dorasteneckom. Paradoxne, tri účasti na majstrovstvách sveta premenil v dve medaile. Bronzovú získal ešte ako reprezentant do 18 rokov v roku 1999, o trinásť rokov neskôr sa tešil aj zo striebra na svetovom šampionáte, keď v Helsinkách odohral prvý zápas Slovákov s Kanadou, v ktorom sa zranil.

Kapitán Solenský

V novom miléniu sa doteraz buď na juniorskom, alebo dorasteneckom svetovom šampionáte predstavilo päť Michalovčanov. Ani jeden z nich sa ale nedostal na šampionát z materského klubu. Nateraz jediným tak ostáva Kristián Kudroč, ktorému výkony v michalovskom doraste, či áčku vyniesli nomináciu na MS do 18 rokov. V roku 2011 si na majstrovstvách sveta do 18 rokov zahrali vtedy hráči HC Košice Peter Boltun a Matej Hinďoš. Druhý menovaný sa zúčastnil aj svetového šampionátu do 20 rokov o rok neskôr.

Samuel Solenský bol kapitánom reprezentácie do 18 rokov

Michalovčania si na juniorských a dorasteneckých šampionátoch zahrali aj v ďalších rokoch. Samuel Solenský bol účastníkom MS do 18 rokov v rokoch 2015 a 2016. V tom druhom bol dokonca kapitánom tímu, ktorý doviedol k piatemu miestu (spoluhráčmi mu boli napríklad už aj súčasní reprezentanti Feherváry, Buček či Studenič). Ešte predtým, konkrétne v roku 2013, sa na dorasteneckom svetovom šampionáte predstavil aj Martin Boboš. Samuel Solenský si následne zahral aj na juniorskom svetovom šampionáte v roku 2018. Na oboch, teda tak juniorskom, ako aj dorasteneckom si zahral aj Pavol Regenda (roky 2017 a 2019). No a Michalovce mali aj plejádu ženských či dievčenských reprezentantiek. Najďalej to dotiahli Nicol Čupková, ktorá sa predstavila na ZOH vo Vancouveri a v súčasnosti je kapitánkou reprezentácie a takisto aj Lenka Čurmová, ktorá je prvou Slovenkou, ktorá si zahrala v ženskej NHL. Blízko k účasti na majstrovstvách sveta, konkrétne B - kategórie do 18 rokov, boli v tejto sezóne aj Jakub Ragan s Adamom Stripaiom, svetový šampionát bol ale kvôli koronavírusu zrušený.   

Adam Stripai (vľavo) a Jakub Ragan boli blízko k účasti na MS do 18 rokov

„Žofčákovci“ mali na lopate majstrov sveta, Grič defenzívnou oporou

To boli hokejisti, ktorí sa zúčastnili na majstrovstvách sveta. Michalovce majú ale aj dvoch futbalistov, ktorí sa predstavili na svetovom šampionáte. Na MS do 20 rokov v Spojených arabských emirátoch si v roku 2003 zahral Igor Žofčák, ktorý sa predtým tešil z bronzovej medaile na ME do 19 rokov (spoluhráčmi boli napríklad Marek Čech, Filip Šebo, či už zosnulý Juraj Halenár). Mimochodom, Slováci boli blízko k obrovskému prekvapeniu, keď po postupe zo základnej skupiny v osemfinále dlho viedli aj nad Brazíliou. Tej sa vyrovnávajúci gól podarilo streliť až sedem minút pred koncom, následne jej hráči rozhodli v predĺžení a dokráčali až k titulu svetových šampiónov. V kádri Brazílie vtedy boli napríklad aj v súčasnosti hráč Manchestru City Fernandinho a takisto aj krajný obranca Dani Alves.

Jakub Grič v reprezentačnom drese (foto: archív J.G.)

Proti Brazílii si zahral aj Jakub Grič. V súčasnosti defenzívny záložník MFK Zemplín Michalovce sa na svetovom šampionáte do 17 rokov predstavil v roku 2013. Generácia hráčov na čele s Denisom Vavrom, Nikolasom Špalekom, Tomášom Vestenickým, či dvoma bývalými hráčmi MFK Zemplín Atilom Vargom a Jakubom Hromadom (obaja z Michaloviec prestúpili do Juventusu Turín) takisto postúpila na MS zo základnej skupiny. Po prehre 1:6 s Brazíliou (Grič hral od 46. minúty), remíze 2:2 s Hondurasom (Grič hral celý duel) a víťazstve nad SAE 2:0 (Grič hral opäť v základnej zostave, v 45. minúte videl červenú kartu) im v osemfinále vystavil stopku Uruguaj (2:4).

pb



Uverejnené: 26.04.2020 18:02:07 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.