files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zastupiteľstvo odobrilo zmenu VZN v súvislosti s vyberaním poplatkov za internáty

V poradí 18. zasadnutie Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) sa z dôvodu ochrany zdravia pred pandémiou koronavírusu konalo prostredníctvom videokonferencie, ktorú povoľuje aj schválená legislatíva.

Krajskí poslanci rokovali o 18. bodoch, medzi ktorými bol aj návrh na zmenu všeobecne záväzného nariadenia o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v župných stredných školách a školských zariadeniach. Zmena bola nevyhnutná kvôli pozastaveniu poplatkov za ubytovanie na 16 internátoch. Kraj výber poplatkov od žiakov pozastavil od 16. 3. 2020. Diskutovalo sa aj o opatreniach, ktoré KSK doposiaľ realizoval v súvislosti so zamedzením šírenia nákazy COVID – 19. „K opatreniam sme pristúpili ešte začiatkom marca, kedy sme ako jeden z prvých krajov iniciatívne a v predstihu zavreli naše stredné školy. Od 27. apríla sme pristúpili k testovaniu zamestnancov župných zariadení sociálnych služieb, a to PCR testami, ktoré sme zakúpili svojpomocne. Výsledok už pozná 1 030 zamestnancov, všetci majú negatívny test na COVID-19. Okrem tohoreagujeme aj na uvoľňovanie vládnych opatrení. Od 18. mája dôjde k zmene cestovného poriadku prímestských autobusov, platiť bude prázdninový režim. V tento deň sa tiež otvoria brány župných knižníc a 19. mája otvoríme múzeá a galérie,“ informoval košický župan Rastislav Trnka.

V súvislosti so zavedením efektívnejšej správy kultúrnych organizácií KSK, ktorých je 23, poslanci  diskutovali aj o racionalizačných opatreniach v týchto zariadeniach. Pristúpiť by sa malo k transformácií rozpočtových organizácií na príspevkové. „Racionalizácia z nášho pohľadu prispeje k vyššej flexibilite aj väčšej zodpovednosti v hospodárení v kultúrnych organizáciách. Okrem toho, zmeny sa budú realizovať aj v sieti kultúrnych zariadení, čím nechceme ich služby redukovať, len zmeniť spôsob ich zabezpečenia,“ informoval Trnka. Navrhované zmeny v sieti kultúrnych organizácií sa týkajú Kultúrneho centra Údolia Bodvy a Rudohoria, Kultúrneho centra Abova, Hvezdárne v Michalovciach, Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach, Spišskej knižnice v Spišskej Novej Vsi a Spišského osvetového strediska v Spišskej Novej Vsi. Po novom by mali vzniknúť tri centrá, ktoré budú kultúrne zariadenia združovať do Centra kultúry Košického kraja, Zemplínskeho kultúrneho centra a Spišského kultúrneho centra. Košický župan informoval aj o Programe obnovy krajiny KSK a aktivitách v rámci Akčného plánu za rok 2019. Okrem realizácie rôznych odborných seminárov, analýz a dokumentov, vzniklo v spolupráci so strednými školami v kraji päť dažďových záhrad. Rozpočet KSK na rok 2019 bol v tejto oblasti vyčíslený na 100 000 eur. V tomto roku je v pláne realizácia vodozádržných opatrení, pripravuje sa tiež konferencia s odborníkmi na túto tému a kraj začne aj s výstavbou vegetačných striech na budovách SOŠ technickej v Michalovciach a Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi. Záznam z videokonferencie je zverejnený na webovej stránke Košického samosprávneho kraja.



Uverejnené: 15.05.2020 14:50:10 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.