files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nováčik s michalovskou stopou prekvapil

Iba málo Slovákov pôsobí ako šéfovia realizačného tímu v nejakom inom ako slovenskom ženskom hádzanárskom tíme. Výnimkou je Michalovčan Vít Teleky. Ten už tretiu sezónu vedie poľský Eurobud JKS Jaroslaw, s ktorým láme všetky nastavené prognózy. Za dva roky sa s mestom, ktoré má družbu s Michalovcami, dostal z tretej ligy do najvyššej Superligy a ani tam sa jeho tím nestratil.

Trojnásobný víťaz Memoriálu Tomáša Jakubča

Ženská hádzaná v Jaroslawe má dlhú tradíciu. V roku 1991 po prvýkrát družstvo postúpilo do najvyššej súťaže. Z nej síce po roku vypadlo, no od sezóny 1995/1996 sa vrátilo medzi poľskú elitu. V sezóne 1996/1997 postúpil Jaroslaw do semifinále, v ktorom nestačil na Lublin. V boji o bronz s Lubinom už ale bol úspešný. To nebol v tejto sezóne jediný úspech, družstvo totiž postúpilo aj do finále národného pohára, v ktorom opäť nestačil na Lublin. Keďže ten bol majstrom aj víťazom pohára, Jaroslaw mohol štartovať v Pohári víťazov pohárov. Jaroslaw následne v najvyššej súťaži účinkoval až do sezóny 1999/2000, kedy z nej vypadol. Mimochodom, hádzaná v družobnom meste Michaloviec má svoju tradíciu aj tu. SPR JKS je totiž trojnásobným víťazom Memoriálu Tomáša Jakubča (roky 1996, 1997 a 2000). Teleky pri svojom príchode našiel pred sezónou 2017/2018 klub v rozklade. „V meste vznikli dva kluby. Oba mali štartovať v tretej lige. Skoro všetky dievčatá odišli do druhého tímu Jaroslawe. Ostali mi tam tri hráčky. Navyše vyskytla sa aj možnosť účasti v prvej lige, čo bola pre nás obrovská výzva. Nakoniec sa nám to podarilo. Štartovali sme v druhej najvyššej súťaži, zastabilizovali sme káder, s ktorým sme sezónu na to vyhrali prvú ligu a po devätnástich rokoch sme postúpili do najvyššej Superligy,“ zdôrazňuje Vít Teleky, ktorý v minulosti ako tréner pôsobil vo viacerých tímoch na Zemplíne a koučoval aj české Zubři.

Miliónová kaucia ich posunula medzi elitu

Víťazstvom v prvej lige ale Jaroslaw ešte nemal isté účasť medzi poľskou elitou. Potreboval k tomu zložiť kauciu 1500 000 zlotých, čo je v prepočte asi 350 000 eur. Poľský zväz takto chráni najvyššiu súťaž pred predčasným odchodom nejakého tímu z nej. „Zväz zareagoval na situáciu, ktorá nastala po odchode Gdynie počas rozbehnutej sezóny. Peniaze klub na konci sezóny dostane naspäť, keď sa do Superligy prihlási aj v ďalšom ročníku, pošle ich na zväz opäť. Je to taká akože kaucia. Okrem najvyššej súťaže takto zväz chráni aj samotné hráčky, ktoré majú istotu, že dostanú všetky peniaze. V prípade insolventnosti klubu totiž dostanú peniaze z tejto zábezpeky. Okrem peňazí do rozpočtu sme tak museli zháňať aj tieto financie. Nakoniec sa všetko podarilo a mohli sme štartovať v najvyššej súťaži,“ podotýka Teleky.

Dvakrát potrápili majstra

Jaroslaw sa nestratil ani medzi poľskou elitou. V nedokončenej súťaži patrilo nováčikovi po dvadsiatich zápasoch v osemčlennej súťaži solídne piate miesto. „Ja osobne som spokojný,“ reaguje Vít Teleky, ktorého tím potrápil viacerých favoritov. Vedel by o tom rozprávať aj majster z Lublinu. Ten mal Jaroslaw dvakrát na lopate. „U nich sme prehrali tesne o päť gólov, doma sme remizovali a následne prehrali na sedmičky, ktoré rozhodujú v prípade remízy. Ani v ďalších zápasoch sme sa nestratili. Skončili sme síce na piatom mieste, no mohli sme aj vyššie. Pri trojbodovom systéme sme v posledných piatich kolách mohli dokonca zaútočiť aj na tretie miesto. Sme ale spokojní aj s týmto umiestnením,“ pokračuje Teleky.

Príde k bližšej spolupráci s Iuventou?

Keďže Jaroslaw je relatívne blízko slovenských hraníc, poľský tím má záujem aj o spolupráci s tímami z našej krajiny. V nej je hádzanárskym suverénom Iuventa Michalovce, s ktorou chce Teleky nadviazať bližšiu spoluprácu. „Určite by sme boli radi za prípravné zápasy s Iuventou. Prvý sme odohrali v Michalovciach v decembri minulého roka. Michalovčanky zase mali prísť v jari k nám, všetko ale zmaril koronavírus. Som presvedčený o tom, že obom táto spolupráca môže iba pomôcť. Určite sa nebránime ďalším zápasom s týmto kvalitným celkom,“ zdôrazňuje Teleky. V nedávnej minulosti sa hovorilo aj o spoločnej súťaži viacerých európskych tímov ako je pri mužoch SEHA liga. „Začuli sme takéto chýry a keby boli pravdivé, určite by sme v takejto súťaži štartovať chceli. Keby tam boli tímy zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Rumunska či Česka alebo Ukrajiny, určite by išlo o kvalitnú súťaž a hráčky by absolvovali ťažké zápasy, ktoré by im pomohli. V momentálnej situácii, kedy bude každý klub naháňať peniaze to asi ale bude nereálne,“ dodáva na záver Vít Teleky.

Peter Brendza



Uverejnené: 31.05.2020 11:47:11 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.