files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Peter Boltun zavesil korčule na klinec. Paralela s posledným zápasom kamaráta Ladislava Nagyho

Od novej sezóny bude na slovenskej hokejovej mape o jedného odchovanca michalovského hokeja menej. S kariérou sa totiž lúči šikovný útočník Peter Boltun. Ten neodohral kvôli problémom s kolenom už druhú sezónu po sebe a keďže to nie je v poriadku ani po piatich operáciách, bývalý slovenský mládežnícky reprezentant sa rozhodol v 27-rokoch zavesiť korčule na klinec.

Posledný oficiálny ligový duel odohral Peter Boltun ešte v utorok 6. marca 2018. V súboji predposledného kola základnej časti proti Banskej Bystrici si poranil koleno a s ním má trampoty až doteraz. „Najskôr to doktori operačne riešiť nechceli. Rozhodli sa pre artroskopiu, no koncom septembra, keď už som bol dohodnutý na zahraničnom angažmáne v Poľsku, sa mi na zápase Mestskej hokejovej ligy koleno ohlo a došlo k roztrhnutiu predného krížneho väzu. V lete som sa chcel vrátiť už v drese Michaloviec. Absolvoval som prípravu, no na poslednom tréningu pred sezónou som sa zranil opäť,“ poznamenal pre náš portál Peter Boltun, ktorého sme zastihli na sobotňajšej predpremiére dokumentárneho filmu Hokejový sen. Film je o jeho bývalom spoluhráčovi Ladislavovi Nagyovi – majstrovi sveta, či hráčovi NHL a KHL, s ktorým posledné dva roky hrával v Košiciach aj v jednom útoku. „Laci je správny chlapík. Film o ňom sa mi veľmi páčil, bol autentický. Užil som si ho.“

Michalovce mu chceli podať pomocnú ruku, povedal ale dosť!

Poďme ale k Boltunovi, ktorý sa toto leto rozhodol svoje zdravotné trampoty riešiť radikálne. Koncom kariéry už v 27-rokoch. „Môžem to potvrdiť. Kvôli zdravotným problémom tak musím urobiť. Koleno som mal operované už päťkrát a stále to nie je optimálne. Nie je to na profesionálny šport. Preto som sa rozhodol zanechať kariéru a sústrediť sa na nové veci. Určite som si nepredstavoval, že kariéru budem končiť v takom mladom veku. Hokej, či šport je však taký. Nikdy neviete, čo môže prísť,“ zdôrazňuje bývalý hráč Košíc, či Popradu s niekoľkozápasovými epizódami vo vtedy prvoligových Bardejove a Michalovciach. Peter Boltun síce končí v relatívne mladom veku, no v hokeji toho dokázal viac ako dosť. Zahral si na majstrovstvách sveta do 18 rokov, obliekol dokonca aj dres seniorskej reprezentácie a v sezóne 2013/14 sa stal s Košicami majstrom Slovenska. „Za to málo, čo som mohol odohrať, to nie je zlé,“ smeje sa Peter Boltun.

Šikovný odchovanec michalovského hokeja sa o reštart svojej kariéry pokúšal vlani v lete. Chcel ho dosiahnúť v meste, kde sa narodil. Extraligovú cestu s Michalovcami si ale nevychutnal, keďže sa zranil na poslednom tréningu pred začiatkom ligy. Paradoxne, posledný prípravný zápas odohral proti Košiciam, kde strávil značnú časť svojej kariéry. „Odišiel som tam po skončení deviateho ročníka základnej školy. Paradoxne, posledný zápas som odohral práve proti nim na michalovskom štadióne. Posledný zápas som teda odohral podobne ako Laco Nagy, na štadióne, kde som vyrastal,“ hľadal aj v ťažkej situácii paralely s kamarátom Peter Boltun. Tomu chcela michalovská Dukla v týchto dňoch podať pomocnú ruku, no „Bolty“ už bol rozhodnutý. „Veľmi si ich ponuku vážim. Chceli, aby som to ešte skúsil, no ja som už bol rozhodnutý že končím. Naďalej máme spolu výborné vzťahy. Osobne by som strašne chcel zahrať si pred plným hľadiskom vo svojom rodnom meste. Asi to tak ale malo byť...,“ dodáva na záver Peter Boltun.

Majstrovstvá sveta, slovenský titul

Kariéra Petra Boltuna bola spojená so štyrmi klubmi na východe Slovenska, piateho, prvého zahraničného sa kvôli zraneniu už nedočkal... Do deviateho ročníka hrával za materské Michalovce, potom odišiel do Košíc, kde kariéru spojil aj so štúdium na športovom gymnáziu. Pôsobenie v Košiciach ho dostalo aj do mládežníckych reprezentácii. Spolu s ďalším Michalovčanom Matejom Hinďošom si zahrali na svetovom šampionáte do osemnásť rokov v roku 2011. Okrem sezóny 2014/15, ktorú strávi v Poprade, bol vždy kmeňovým hráčom HC Košice. Z tímu oceliarov hosťoval v prvej lige v Michalovciach a Bardejove. S ním vyhral v sezóne 2012/13 prvú ligu, keď vo finále zdolal práve Michalovce. V sezóne 2013/14 bol členom majstrovského tímu HC Košice. V slovenskej najvyššej súťaži si zahral v 280 zápasoch základnej časti, 34 duelov pridal aj v play-off. V prvej lige nastúpil do 40 zápasov, v play-off pridal ďalších 17. Boltun si päťkrát obliekol dres slovenskej mužskej reprezentácie.

Peter Brendza



Uverejnené: 05.07.2020 10:32:52 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.