files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Revitalizácia parku Kerta

Mesto Michalovce spolu s partnerským mestom Satoraljaújhely vypracovalo projekt s názvom „Revitalizácia parkov Kerta a Széphalom“, čím reagovalo na výzvu programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Maďarsko. Projekt bol úspešný a bol podporený bez krátenia rozpočtu v celkovej výške 1 018 007,60 eur. Rozpočet pre Michalovce je vo výške viac ako 650 tisíc eur, pričom mesto sa bude spolupodieľať piatimi percentami z tejto sumy, teda približne 33 tisíc eurami.

V Michalovciach sa nachádza 23 národných kultúrnych pamiatok. Medzi najvýznamnejšie patrí kaštieľ Sztárayovcov, dnešné Zemplínske múzeum a priľahlý park nazývaný aj „Kerta“. Prírodno-krajinársky park Kerta nutne potrebuje revitalizáciu zelene a drevín z kompozičného, ale aj zdravotného hľadiska a zároveň, aby sa zachovala jeho významná historická hodnota. Zároveň je to jediné miesto v meste, ktoré pre občanov predstavuje najrozľahlejší park na oddych, prechádzky s deťmi a pobyt na čerstvom vzduchu.

 

Na zachovanie pamiatkových hodnôt parku bola navrhnutá jeho celková revitalizácia zameraná najmä na obnovu porastovej štruktúry, kompozície parku a ošetrenia väčšieho množstva drevín. „Z dôvodu výrazného úbytku kostrových drevín a zhoršeného zdravotne-biologického stavu súčasnej vegetácie je v projektovej dokumentácii navrhnuté obnovenie periférneho porastového venca (od rieky Laborec, v juhovýchodnej časti parku a v západnej časti od rodinných záhrad). Porastový veniec je nutné založiť z dôvodu ochrany pred veternými kalamitami, ale aj z hľadiska pohľadového členenia od okolitého prostredia. Vo vnútornej časti parku je navrhnutá výsadba porastovými skupinami, solitérmi a voľnými trávnatými plochami tak, aby bola zachovaná vyváženosť prírodno-krajinárskej kompozície,“ píše v tlačovej správe hovorkyňa mesta Marcela Sabovčíková.

Projekt rieši aj úpravu existujúcich chodníkov v parku, ich obnovu a prístupnosť celého územia. Kvalitnejšie podložie chodníkov a následná úprava povrchu umožní pohyb aj občanov a návštevníkov parku s telesným postihnutím. „Na celom území parku bude pozdĺž chodníkov osadený nový mobiliár, lavičky a odpadkové koše, ktoré svojím vzhľadom zapadajú do historickej podoby parku. Mobiliár má jednoduchú formu v modernom dizajne s uplatnením ušľachtilých prírodných materiálov. Celá komunikačná sieť chodníkov je vytvorená podľa historických podkladov, vďaka ktorým sme vymedzili a vytýčili jednotlivé tvary parku. Rovnako sa vybuduje nové verejné osvetlenie v celom parku, ktoré zabezpečí bezpečný pohyb osôb aj v neskorších hodinách. Osvetlenie bude lemovať sieť chodníkov a vytvorí tak dokonalú symbiózu historického a moderného hľadiska Kerty. Pri budovaní verejného osvetlenia budú rešpektované všetky odporúčania rozhodnutí, realizované prípadné podvrty koreňových sústav stromov. V rámci prevencie voči vandalizmu a ochrany parku bude zrealizovaná aj inštalácia vedenia na kamerový systém spolu s osvetlením. Kamery budú napojené na mestský kamerový systém,“ pokračuje Sabovčíková.

Doplnkovým prvkom parku bude obnova altánku, ktorý bol vždy jeho súčasťou. Altánok, navrhnutý na pôvodnej betónovej ploche kruhového pôdorysu, bude slúžiť aj ako priestor pre hudobné či divadelné podujatia malého rozsahu, keďže v minulosti bol tento priestor vyhradený na tanec.  Realizáciou tohto projektu má mesto Michalovce za cieľ pokračovať v procese obnovy tejto historickej časti mesta a vytvoriť tak kultúrnu a oddychovú zónu, obnoviť význam a postavenie dôležitého územia v rámci mesta, ktoré danej oblasti historicky prináleží.



Uverejnené: 05.08.2020 08:04:57 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.