files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Október v znamení starostlivosti o zuby


Svetová zdravotnícka organizácia určila október za mesiac zvýšenej starostlivosti o chrup. Zubní lekári ponúkajú pacientom vzorky zubných pást. Intenzívnejšie im objasňujú systém správnej starostlivosti o chrup. Je to zároveň aj obdobie, kedy ľudia vo veľkých húfoch začínajú chodiť na preventívnu prehliadku chrupu.


 

Odrazu poznajú aj zubára

 

 „Už počas vysokoškolského štúdia nám pedagógovia na prednáškach zdôrazňovali, že október sa nesie v znamení zvýšenej starostlivosti o chrup. Úsmevne poviem, že počas tohto mesiaca prichádzajú na vyšetrenia pacienti, ktorých nevidím celý rok. No ide o to, že už vedia, že je najvyšší čas na prehliadku zubov. Ich zvýšené návštevy pokračujú v novembri a vrcholia v poslednom mesiaci kalendárneho roka. Potom už nastáva útlm,“ rozhovoril sa mladý stomatológ MUDr.Oto Krásenský, ktorý má svoju ambulanciu v zdravotníckom stredisku na Masarykovej ulici. Zároveň schvaľuje pred pár rokmi prijatý zákon. Podľa neho, pacienti, ktorí počas kalendárneho roka neabsolvujú preventívnu prehliadku, si počas ďalšieho roka uhrádzajú stomatologické úkony v plnom finančnom rozsahu. „Je to výborný zákon. Prinútil ľudia oveľa viac dbať o zuby,“ doplnil. Zdôraznil, že v októbri sa súčasne v rôznych častiach sveta organizujú prednášky a kurzy so zameraním na stomatológiu.

 

Urazení na smrť

 

„Ak sa mám vyjadriť rečou školského hodnotenia, tak starostlivosť mojich pacientov o chrup hodnotím na trojku,“ netajil úprimnosť lekár, ktorý má na starosti zhruba dve tisícky paciento. Niektorí Michalovčania si neumyjú zuby aj týždeň. „Raz ku mne prišli deti, ktoré mali mimoriadne špinavé zuby. Keď som na to upozornil matku, tak už sa u mňa s nimi viac neukázala. Pritom som im chcel len dobre,“ obhajoval sa. Zdôraznil, že pravidelnú starostlivosť o chrup treba vštepovať už malým deťom. Ak totiž malý človiečik už počas ranného vývoja pochopí, že o zuby sa treba dôkladne starať, v staršom veku mu to už nerobí nijaké problémy a tieto veci robí automaticky. „Totiž človeku, ktorý už má určité roky sa jednotlivé zásady už dosť ťažko vysvetľujú,“ poznamenal. Podľa neho, zuby je vhodné si umývať dvakrát denne - ráno a večer. Nič sa však nestane, keď si ich vyčistíte aj trikrát na deň. Optimálny čas na umývanie sú tak tri až štyri minúty, pričom horné zuby sa čistia zhora nadol a dolné presne naopak. O.Krásenský však jedným dychom priznal, že správnu techniku umývania chrupu ovláda asi tak 10 až 15 percent Slovákov.


Ústa zrkadlom zdravia

 

„Veľmi dôležitý je výber zubnej kefky. Ak ju kupujeme pre deti, rozhoduje najmä jej dizajn. Čo sa týka dospelých, je dobré ak je kefka po okrajoch jemná, no a v strede môže byť aj tvrdšia,“ vysvetlil. Konštatoval, že výber zubnej pasty nehrá až tak veľkú rolu, pretože v súčasnosti je už na trhu dostatok kvalitných pást. „Keď však môžem odporučiť, tak určite je to fluor s osviežujúcimi účinkami,“ povedal. V závere si O.Krásenský neodpustil jednu myšlienku smerom k pacientskej verejnosti. „Použijem jeden múdry citát. Ústna dutina je zrkadlom zdravia a celého organizmu,“ uzavrel. Tým je azda povedané všetko. Totiž keď zanedbáme zuby, raz sa nám to určite veľmi nepríjemne vráti. Veď pusu plnú zubných kazov, určite nikto z nás nemá rád.

                                                                                               (j)



Uverejnené: 14.10.2010 14:51:23 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.