files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Dobrovoľníci vylepšia Košice a Michalovce

V piatok 18. septembra sa bude po celom Slovensku konať podujatie Naše Mesto. Skupinky dobrovoľníkov z ôsmich desiatok firiem vymenia svoje kancelárie za školy, nízkoprahové centrá, dvory či dokonca hrady a odpracujú tento deň na rôznych miestach v prospech komunity. Košice pôjde zlepšovať takmer 140 dobrovoľníkov rozdelených na malé kolektívy. V Michalovciach sa pridá skoro 40 ďalších. Celé podujatie bude prebiehať za prísnych hygienických opatrení.

Pomoc občianskym  organizáciám, školám či rôznym združeniam je v čase koronakrízy ešte dôležitejšia a potrebnejšia ako inokedy. O to viac ju aj samotné organizácie vítajú. Vážime si všetky firmy a ich zamestnancov, ktorí sa aj napriek zníženému komfortu kvôli bezpečnosti rozhodli, že pomôžu svojmu okoliu,“ povedal výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša.

Dobrovoľnícke tímy, ktoré sa zapojili do Nášho Mesta, si vyberali z aktivít po celom Slovensku. Neziskové organizácie, centrá voľného času, školy či samosprávy dostanú potrebnú pomoc napríklad pri upratovaní, maľovaní, revitalizácii zelene alebo záchrane pamiatok. Cieľom podujatia je celkovo zlepšovať prostredie, v ktorom pôsobia, keďže organizáciám za bežných okolností často nezostávajú zdroje a chýbajú ľudské kapacity. Práve v súčasnej situácii vítajú každú pomoc, keďže aj občiansky sektor výrazne pocítil dopady koronakrízy. Veľa dobrovoľníkov vďaka Nášmu Mestu objaví organizácie vo svojom okolí, o ktorých predtým ani netušili, a podľa doterajších skúseností, pri niektorých prerastie toto stretnutie do dlhodobej spolupráce.

Živá reťaz na hrade a zábavný chodník

V Košiciach a okolí sa firemní dobrovoľníci zapoja do viacerých aktivít. Priložia ruku k dielu napríklad pri maľovaní stometrového plota pri rehabilitačnom centre Liberta, ktoré sa venuje rehabilitáciám pre zdravotne postihnuté deti. V okolí centra budú vysádzať rastliny a čistiť areál. Zaujímavou aktivitou bude tiež obnova maľby veľkoplošného obrázku na múre materskej školy na Čínskej ulici.Dobrovoľníci tak pomôžu škôlke realizovať projekt Veselé deti, v rámci ktorého sa školský dvor dopĺňa o nové prvky slúžiace na zábavu a vzdelávanie detí. Mimo mesta, no stále v regióne, sa budú dobrovoľníci podieľať aj na obnove Obišovského hradu. Tu pôjde o náročnejšiu fyzickú aktivitu. Dvadsať účastníkov bude totiž presúvať kamene formou živej reťaze. Pomôžu tak Občianskemu združeniu Rákociho cesta, ktoré sa venuje rozvoju hradnej turistiky.

Dobrovoľníci v Michalovciach

Tri aktivity sú pripravené tiež na Zemplíne. Dobrovoľníci v Michalovciach natrú plot areálu služieb mesta a materskej škôlky. Okrem toho vysadia kvety a namaľujú pneumatiky do farebnej záhrady v osade Angi Mlyn.  Zoznam všetkých aktivít nájdete na tomto linku

O Našom Meste

Naše Mesto je najznámejšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. V tomto roku sa doň zapojí približne 3 550 dobrovoľníkov na rôznych miestach po Slovensku. Pomôžu tak 97neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie. Dobrovoľníkov z84 firiem a inštitúcií stretnete v 14 slovenských mestách a ich okolí. Minulý rok sa do projektu zapojilo viac ako 10-tisíc dobrovoľníkov. Tento rok sú celkové počty z bezpečnostných dôvodov oveľa nižšie.

„Situáciu pozorne sledujeme a prijímame opatrenia, ktoré sú nielen v súlade s nariadeniami hlavného hygienika, ale aj nad ich rámec. Zrušili sme všetky aktivity v domovoch pre seniorov. Obmedzili sme počty dobrovoľníkov, aby na jednej aktivite pracovali len ľudia z jednej firmy. Dbáme tak na to, aby sa rôzne skupiny navzájom nestretávali. Priemerný počet ľudí na jednej aktivite je 15, takže ide len o malé kolektívy,“ vysvetľuje M. Kišša. Na podujatí sa okrem toho nemôžu zúčastniť ľudia nad 65 rokov, ani ľudia z rizikových skupín náchylnejších na ochorenie COVID-19. Podujatie je súčasťou kampane Týždeň dobrovoľníctva 2020. Organizátorom Nášho Mesta je jedna z najväčších grantových nadácií na Slovensku – Nadácia Pontis.



Uverejnené: 17.09.2020 08:31:01 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.